Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

zbigniew_gazda 21:41, 29 kwi 2012

Masz Aniu zielone ręce . Kiedy dajesz radę to wszystko utrzymać w ryzach ?
Bogdzia 21:57, 29 kwi 2012

Sporo musiałam przeczytac i obejrzec. A w tle na jednym zdjeciu widac kwitnącą Kiku a nie pokazałaś jej z bliska. Masz jakieś takie okazy o których pierwszy raz słysze.
Mala_Mi 22:18, 29 kwi 2012

irena_milek napisał(a)

Fajny ten twój tulipanowiec, taki 2 kolorowy; jak długo u ciebie rośnie i ile już mierzy i jaki duży posadziłaś?

Irenka, te rh to tegoroczne..z tych kupionych....

Faktem jest, że stroczyki to jedyne kwaty w domu które mi rosną w miarę jak trzeba, a drugim faktem jest, ze prraktycznie innych kwiatów nie mam .... Domowe kwiaty wymagają troski i systematycznosci... a tego u mnie brak.
Tulipanowiec u mnie przezimował juz 3 zime.... kupiłam na tyle duży by było widać i na tyle mały by wszedł do osobówki Jeszcze nie kwitł.... odmiana Aureamarginatum.... u nas rośnie trochę tulipanowców A ten nie dość że oryginalne kwiaty to liście ma boskie

To młodszy od mojego, a liście rzeczywiście piękne, nawet myślałam o zakupie drugiego i włąśnie ten wpadł mi w oko...gorzej, jak pomyślę o corocznym zbieraniu liści z tych wszystkich drzew!

Zastanawialiśmy się pomiędzy tulipanowcem, a ambrowcem.... chcieliśmy jedno wielkie drzewo na środku, by zasłoniło dom dalszego sąsiada.... ambrowiec piekny jesienią, a tulipanowiec latem.... mamy kilka klonów, wiec po namysle kupiłam tulipanowca
Mala_Mi 22:25, 29 kwi 2012

Sebek napisał(a)
Piękne zdjęcia Aniu - Twoje storczyki są zachwycające - co to musi być za widok jak wszystkie kwitną - u mnie się to nie zdarzyło np. ani raz

Jak byś chciała to zobacz sobie na te z wczorajszej wystawy

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1616-35-wiosenna-wystawa-ogrodnictwa-w-krakowie-i-spotkanie-u-gabrieli?page=7#post_5

Sebuś, one u mnie kwitną prawie cały czas..rekordzistki (felki) kwitną nonstop przez 1,5 roku albo i dłuzej .... muszę chyba rekrodzistkom poprzycinać pędy, aby odpoczęły. Co za dużo to i koń nie uciągnie To co przekwita wtykam pomiedzy kwitnace i mam tak cały czas. z tym , ze najwiecej jest zimą i wiosną czyli było do teraz.... Mam ich coś ok. 40, chyba 39 ..więc zawsze jakieś kwitną
Pobiegłam i policzyłam ile teraz kwitnie...18szt. W tym kilka olbrzymich
Dzieki za linka..... pieknie jest u Gabrieli, a stroczyki moge oglądać cały czas Mam też 2 Wandy..... jeszcze żyją Ale z nimi to jest kłopotliwie.... własnie pasuje je pomoczyć, bo już z 4 dni o suchym pysku wiszą
marzena 22:26, 29 kwi 2012

Ania, zaskakujesz mnie tym ogromem roślin - gatunkow, odmian, w ogole ilosci ! podziwiam, ze dajesz sobie radę z tą przepiękną masą kwitnących ( i nie tylko ) roslin
dzięki ogladnięciu Twoich fotek wiem, że moja obecnie kwitnaca magnolia nazywa sie Nigra ( porównałam fotki, merci)
ja już nie daje rady ogladać ogrodowiska po ciągłej pracy w ogrodzie, do Ciebie wpadłam
jeszcze odwiedzę kilka ogrodów i tyle na dzisiaj będzie ...
Mala_Mi 22:26, 29 kwi 2012

zbigniew_gazda napisał(a)
Masz Aniu zielone ręce . Kiedy dajesz radę to wszystko utrzymać w ryzach ?

Zbysiu....u mnie jest wcale nie tak ryzowo.... pokazałam narcyze i lilie, które przy niedzieli wyplewiłam.... zielsko było wyższe od nich I daltego ciągle nie mam czasu, bo jak już go mam to zawsze jest coś do zrobienia w ogrodzie....
justi 22:31, 29 kwi 2012

Ale fajne zdjęcie to z kąpiącym sie ptaszkiem
Mala_Mi 22:33, 29 kwi 2012

Bogdzia napisał(a)
Sporo musiałam przeczytac i obejrzec. A w tle na jednym zdjeciu widac kwitnącą Kiku a nie pokazałaś jej z bliska. Masz jakieś takie okazy o których pierwszy raz słysze.

Bodziu, bo ja do niedawna..i chyba nadal uprawiam, czyste zbieractwo.... lubię róznorodnosć.... czasami mi na to zbieractwo zgrzytają zęby....ale chyba muszę sie z tym pogodzić....
Moja Kiku w tym roku jest więcej niz mizerna.... kilka kwatkó na krzyż, a do tej pory byął całą obklejona kwatami jak migdałek..... chyba ta zima ją pozbawiłą kwatków Ale pokrój ma ładny..... za rok napewno się poprawi. Tylko ta forsycja Maluch mnie wnerwił...kolejny sezon i ani jednego kwiatka..... w wolej chwili dostaje eksmisję...albo opacholę na krótko....tylko co ciąć jak to małe...wysokosc max 70cm.
A zdjeć rózności mam jeszcze setki..biegam po ogrodzie i cykam.... tylko nie da się wszystkeigo wstawić.... poza tym dużo nie weim co mam Gorzej , nie wiem gdzie co mam..i potem ma niespodzianki jak zakwitnie, albo jak wykopię ,albo jak zdepcze....
Mala_Mi 22:36, 29 kwi 2012

Marzenko - ja już też tylko gdzie niegdzie..i szkoda, bo tyle pieknych ogrodów.... ale czas nie guma..nie rozciąga się

Justynko..to zwykły kastelik na zaprawę z wrzuconą pąpą do oczka i obłożony kamieniami i kamienie w środku, ale fakt...ptaszki maja tam ubaw..ja widze tylko jak wyskakują takie zmokłe kurki.... Oczko zrobimy, ale z braku czasu musi poczekać, a M stwierdził, że ptaszko woda potrzebna..naoglądał sielinków do filmikó od Bogdzi ... wsiadł w auto i kupił podstawowy zestaw.. ptaszkom nie przeszkaadza, że to taka prowizorka A mi też nie..u mnei dużo prowizorek
Celina 22:58, 29 kwi 2012

Te ptice cudne Aniu ,Jak Ty to robisz?