Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

hanka_andrus 08:50, 07 maj 2012

Aniu, zwójka sosnóweczka,Wszystkie zwiędłe pędy usunąć i spalić. Oprysk - ja nie wiem jakim preparatem.
agniecha973 09:03, 07 maj 2012

Aniu, u Ciebie zawsze można się trochę podbudować. Dzięki Tobie i Marcie za rozmowy o porządkach w domu. Ja też nie ogarniam. Ciągle gdzieś coś nie zrobione, ale u mnie się mówi na pocieszenie, że roboty nie przerobisz I u mnie goście zawsze o pół godziny za szybko, nawet jak przyszli na czas. Kompleksy po powrocie od znajomych, zwłaszcza jednych, gdzie kurze na parapetach są ścierane w sezonie grzewczym codziennie, bo przecież widać. Zabawek i książek czy gazet nie uświadczysz, jakby wcale tego nie używali, a mamy dzieci w tym samym wieku. Ech... muzeum. Ale chandrę mam jak przekroczę swój próg po takiej wizycie. Oni coś już dawno nas nie odwiedzali (my też się nie wpraszamy, raczej wizyta za wizytę). Ciekawe dlaczego?
Mala_Mi 09:03, 07 maj 2012

hanka_andrus napisał(a)
Aniu, zwójka sosnóweczka,Wszystkie zwiędłe pędy usunąć i spalić. Oprysk - ja nie wiem jakim preparatem.

Czyli pierwszy trop, że jakaś zwójka trafiłam.... jak już się rozpozna drania to połowa sukcesu.... Pocieszam się że lepszy robal niż choroba grzybowa... mała rzecz a cieszy. Haniu, roplenica ruszyła???
Agacia 10:21, 07 maj 2012

Robale fu Ale dzięki za zdjęcia!
marzena 11:49, 07 maj 2012

Ania u mnie też było rano mgliście i wilgotno... ale nie przyglądałam się tak dokładnie roslinom jak Ty... chyba trzeba bedzie to zrobić...
zdjęcie - rzut oka na trawnik - piekne
Milka 13:12, 07 maj 2012

asc napisał(a)

http://www.youtube.com/watch?v=qdt3hnLH_8M&feature=related tu jest pokazane jak sadzi rh

Za dużo nie rozumiałam z fachowych określeń.... ale przy korzeniach nie wolno ..niczego sypać od góry. jakieś coś do zakwaszania sypała, ale nie zroumiałam co???? Napewno powiedziała, że ma przepuszczalną ziemię..... jak masz czas to poszukaj jakeigoś instruktażu na nieprzepuszczalna glebe.....
I korzonki potarmosić I robiła tak jak ja bez rękawic

ano i płyciutko sadzićoki poszukam

I pomimo przepuszczalnego podłoża kazała posadzić lekko wyżej.. mnie interesowało czym sypała na zakwaszenie podłoża..... ale dobry filmik instruktażowy...

Dziś dzień przywitał mni słońcem i zanim wróciłam z aparatem przyszła mgła..... coraz gęstsza... temp. 9 stopni....

Na takiej soczystej trawce, niezłe pole golfowe można zrobić
Milka 13:17, 07 maj 2012

Ania, te robale jak są dorosłe, to są większe i czarne; jak ci mówiłam wyłapywałam ręcznie i do słoika, bo zjadały igła po igle; było to tylko raz;

a to ujęcie mnie zachwyca, pięknie tu może byc mój zakątek

i dzięki, że tyle stron nie natrzskałaś, to doczytałam
Pszczelarnia 13:19, 07 maj 2012

Ania, podbudowywuję Cię. A ponieważ umieram z nawału zdarzeń, Twoje szkodniki ogrodowe podziałały na moja wyobraźnię (że ja nawet nie zaglądam co tam grozi moim roślinom). Dla otuchy ściskam, rabaty masz wypasione jak dobre wiejskie tłuste mleko! Niech żyje bio-różnorodność!!!!
ell 14:57, 07 maj 2012

Klamber napisał(a)
Witaj Aniu, niezła jest Twoja historia, jesteś wielka, że w tak krótkim czasie tyle upakowałaś do swojego ogrodu, mimo ograniczonych funduszy, aż strach pomyśleć co by było jak byś miała je nie ograniczone. Nie będę się rozpisywał bo późna pora, ale dobrze jest, nie pękaj. Powiem że mnie zadziwiłaś, jesteś pozytywnie zakręcona. Wpadnę od czasu do czasu, niestety nie mam go dużo.

czytam.... czytam.... a gdzie tam do końca
weronika77 19:04, 07 maj 2012

I szydlaste (odcienie liliowych), douglasa (biały) kanadyjski (niebieski)

Aniu, miałam na myśli ten niebieski w głębi, oczywiście gdy masz "nadmiar".