Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

Martek 12:12, 23 wrz 2012

asc napisał(a)
Iza - dzień dobry........ co prawda już dość późno, ale robiłam demolkę w szklarni i wycinałam kolejna porcję moich zaniedbanych pomidorów wraz z chodowlą mączlika... skąd te dziadostwo się bierze??

Aniu - widzę że udało Ci sie posadzić moje zimowity w odpowiednią stronę.....
Martek - 4 godziny jak się kosi co max 4 dni i na szybkie tempo bez przerwy.... to rekordowe czasy.... i praktycznie osiągalne co najwyżej 2 razy w roku...... trawy z załozenia staram sie nie zbierac do kosza, bo kompostownik musiałby mieć wiekość mojego domu...a sama trawa w kompostowniku tylko gnije... a wybranie potem tego czy przerzucenie to już nie na moje zdrowie..... a M ma też czas mocno ograniczony z powodu pracy w systemie nieograniczonym godzinami..... cały czas czekam na możliwosć skolonowania mojego M....... może o to też uderzyć do Św. Mikołaja ???

Teresko - do parku to daleka droga...... ale teksty mnie rozbawiły..... horti Everesty jeszcze w doniczkach..... doba za krótka na wszystko.. ale małymi kroczkami do przodu.... w myśl zasady mała rzecz a cieszy

Anitko - do mnie tylko taki model.. http://www.stiga.pl/katalog/autoclip/autoclip_525.html z uwagi na wielkosć trawnika i jak w przypadku wszystkich akumulatorowych urządzeń.. zakup kosiarki to początek dodatkowych wydatków... lepiej już kupć zwrotny traktorek.. o którym na razie marzymy I nie trzeba do taktora kopać setke metró kabla ograniczajacego co przy moich rabatach bedzie trudne

Cwaniara podwójna przyjemność w nocy )))))))))))))))))))
Szok dużo czasu,dużo.Ale potem trawę trzeba grabić i to dla mnie byłaby najwredniejsza robota bo zawsze po grabieniu plecy mnie bolą jak cholera.
Czyli zostawiacie do wysuszenia co dobrze robi trawnikowi i grabicie ...
Trochę współczuję bo faktycznie gdzie tu wypoczynek,ale wiele osób sądzi ,że trawa dla świętego, spokoju nic mylnego jak się chce "perski dywan" .Dobrze,że jest jeszcze możliwość uczknięcia kawałka pod rabaty ...
waska 12:16, 23 wrz 2012

askamitki też lubię
ps czy tam na zdjęiu są zielone jeżóki? musze je mieć są piękne. Patrzyłam na allegro ale nie bylo wtady fajnych aukcji

noo u mnie tez jesień właśnie wgrywam ją

pozdrawiam
Martek 12:19, 23 wrz 2012

Pewnie,że aksamitki są niezastąpione.I jaki jest już ich wybór i tam coś odstraszają ,ale nie mnie
Martek 12:19, 23 wrz 2012

A mnie wsiowy przywraca wspomnienia z dzieciństwa i chyba bym pobuszowała za tym twoim płotkiem )))))))))
an_tre 12:25, 23 wrz 2012

Aniu przybiegłam się przywitać w słoneczny acz zimny niedzielny dzionek
zaraz się cofnę do tyłu , bo widzę, że od wczorajszego dnia trochę przybyło
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
an_tre 12:29, 23 wrz 2012

asc napisał(a)
A to moje zimowity Waterlily.... są cudne........ tylko psadziłam w kiepskim miejscu i mają kompletny cień..... ale dzielne okazy.... przebiły się przez gęstwinę...

Ale nie mam pojęcia dlaczego wrzuca fotki do góy nogami.. na ekranie mam dobrze, a wstawia żle.... trudno.... tak też wyglądaja ładnie....
ślicznotki a moje zastrajkowały, coś mi je chyba zjadło bo wiosną listki puściły
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Mala_Mi 12:36, 23 wrz 2012

Aniu... może jeszcze wyjdą, moje też wyszły bardzo późno, miesiac później niż pozostałe......
Trawnik to najbardziej czsochłonna częśc ogrodu.. niestety..chyba, że siema pseudo trawnik.. mojemu daleko do ideału, ale niestety czasu brak. Martuś... nie grabimy trawnika..... trawa zostaje sie taka skoszona.. mam wieczniez tego powodu trawę w całym domu.... A jak pada deszcz i nie ma jak już zostawić skoszonej trawy bo "zatyka kosiarkę" to wtedy zeiramy do kosza i wrzucamy na kompostwonik..ale takie koszenie to 10 godzin jak nic....... Dlateg ostaramy się kosic częsciej..... tak co max 4 dni.....
an_tre 12:39, 23 wrz 2012

asc napisał(a)
Aniu... może jeszcze wyjdą, moje też wyszły bardzo późno, miesiac później niż pozostałe......
Trawnik to najbardziej czsochłonna częśc ogrodu.. niestety..chyba, że siema pseudo trawnik.. mojemu daleko do ideału, ale niestety czasu brak. Martuś... nie grabimy trawnika..... trawa zostaje sie taka skoszona.. mam wieczniez tego powodu trawę w całym domu.... A jak pada deszcz i nie ma jak już zostawić skoszonej trawy bo "zatyka kosiarkę" to wtedy zeiramy do kosza i wrzucamy na kompostwonik..ale takie koszenie to 10 godzin jak nic....... Dlateg ostaramy się kosic częsciej..... tak co max 4 dni.....
posadziłam je jesienią w trzech różnych miejscach ogrodu, zawsze pod koniec sierpnia już kwitły, zaraz idę popatrzeć
Agacia 13:00, 23 wrz 2012

Aniu, jednak u Ciebie tysiące do Atlasu
Widoczki niejesienne zachwycają, a i gdzieś dostrzegłam świetny jałowiec bonsai, całkiem jak u Zbyszka
Rabata na froncie - co się przejmujesz, będzie nad czym myśleć w długie zimowe wieczory
Martek 13:10, 23 wrz 2012

asc napisał(a)

No tak bo trawa sobie może tak leżeć tylko gorzej jak przychodzi deszcz ...Myślę,że z czasem jak trawa będzie już taka mocniejsza,mówię o tej tegorocznej nie będziecie tak nawozić .Może przerzucicie się na nawozy długo działające ,które uwalniają się wraz z warunkami pogodowymi wtedy nie mam jej tyle,a jest zabezpieczona przed słabnięciem
Szkoda,że mnie tam nie ma ja lubię kosić,pewnie by mi się szybko znudziło ,ale nie koniecznie