Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Milka 11:35, 26 lip 2012

Elfik napisał(a)
Bardzo łatwo się zasłoni choćby "komarzycą", albo petunią kaskadową I ślicznie będzie !

Elu, dziękuję, ze znalazłas czas na podpowiedzi; zapisuję i potem z wszystkich propozycji coś powstanie; na terenie ogrodu mam 3 duże kwiatony, któe tez na początku wyglądały beznadziejne, ale po powodzi było to najsensowniejsze rozwiązanie; dziś gdy wszystko w nich olbrzymie, nie widać brzydoty pierwotnej
Milka 11:37, 26 lip 2012

JulkAd napisał(a)
Witaj Irenko, trafiłam do ciebie na spacerek, ale dzisiaj krótki, bo czasu brak, a u Ciebie tyle stron to dopiero zimą dam radę nadrobić

Nie jestem ogrodowym specjalistą, ale w tych gazonach to mi się widzi tak jak kaisog1 napisała.
Ja jestem za irgą bo ciekawie zwisa i dość szybko rośnie.
Ewentualnie od dołu puściłabym barwinek, a w gazonach sezonowo coś kwitnącego.
Zawsze też można posadzić w co drugim gazonie irgę (pozostałe też zasłoni) i w sezonie dosadzać kfiatki
Zastrzegam -ekspertem nie jestem ja się dopiero "uczem"

pozdrawiam cieplutko

Julita, dzięki, że wpadłas i do tego z podpowiedziami o irdze też myślałam i o kwiatkach jednorocznych, coś stałego zasłaniającego i coś kwitnącego, które mogę zmienić co roku
pozdrawiam serdecznie
Milka 11:39, 26 lip 2012

Monika352 napisał(a)
Irenko! Jak gazony muszą być to bedą ! Ja obsadzilabym bluszczem i to kilkoma rodzajami, bedą w zimie i wczesna wiosna tez dobrze wyglądały! W środku Jednoroczne kasadowe.

Moniko, dzięki bluszcze fajne, bo cały rok zielone, więc cały sezon gazony osłonięte; ale podpowiedź z jednorocznymi kaskadowymi, bomba, nie pomyślałam
w ciągu tygodnia coś zrobimy i wtedy jeszcze raz pokażę to miejsce
Milka 11:42, 26 lip 2012

kaisog1 napisał(a)
Irenko a tam jest dużo słońca? Czy raczej cień?

Gosia, tam jest słońce od 10 do zachodu, czyli patelnia! całą rabata ma 40 m kwadratowych; hosty rosną w rzędzie w rónej linii, równolegle do gazonów i tak w odległości metra od metasekwoji; jak ona się rozrośnie stworzą taki dywan- skarpetę; czekam na dalsze , twoje podpowiedzi
Milka 11:44, 26 lip 2012

Gardenarium napisał(a)
Ja też nie przepadam za takimi gazonami chociaż nawet popełniłam kiedyś o nich artykuł.
Ale szare mogą być, gorzej jakby były czerwone.

Myslę że trzeba je obsadzić irgą Dammera Major lub Mooncreper a na wierzchu trawy, najlepiej coś włochatego w rodzaju ostnicy (Stipa), chyba fajnie będzie.

Danusiu, też nie przepadam, zwłaszcza, że zaburzaju cały styl ogrodu, ale maja spełnić swoją rolę, trzymać gruz i skarpę; zapisałam sobie twoje podpowiedzi, zaraz w necie pooglądam te rośliny; jak juz zrobimy, pokażę
dzięki, że wpadłaś
Milka 11:45, 26 lip 2012

kaisog1 napisał(a)
Danusia ja bym jeszcze tawułki wcisnęła a i hosty zgrupowała

a jakie tawułki? hosty są w linii prostej
Milka 11:46, 26 lip 2012

Diana napisał(a)
Irenko jak bluszcz obrośnie to zapomnisz że tam są gazony
głowa do góry !!!!!!!!!!

Daiano, włąśnie tak myślę, że to co teraz straszy, potem może byc piękne, jestem dobrej myśli
a dzięki wam, na pewno coś fajnego powstanie
Konstancja30 11:46, 26 lip 2012

ładne zdrowe rośliny obronią wszystko ... murek z gazonów to dość stabilna zapora ... dodatkowo umożliwia nasadzenia ... i to one mają stanowić o tym jak to miejsce będzie wyglądało ... za rok spomiędzy flory będzie gdzieniegdzie widać tyci tyci industrialnego betonu ... te gazony jak wszystko można podać a fuj a mogą spełnić swą rolę i nie straszyć ... i tu widać rolę ... wszyscy wiemy, że na roślinki trzeba poczekać ... Irenka małż ma rację ... pewnie jeszcze baardzo nas nimi zaskoczycie

literacko przeniosłam się ze świata południowej amerykańskiej werandy, na której siedzi para zakochanych do tajemniczej Szwecji gdzie zwykły i zmęczony swym zawodem a jednak cały czas bezgranicznie mu oddany - Kurt Wallander powoli dociera do zabójcy ... powiało zgrozą )) ... pozdrawiam
Milka 11:47, 26 lip 2012

Tess napisał(a)
Ja się nie znam, ale te irgi ładne są - sprawdziłam. A szybko rosną?

Tereniu, ja zaraz też sprawdzę irgi mam w różnych miejscach, ale coś w tym roku chorują, usychaja części, nie wiem czemu; ale są różne odmiany
dajana 11:49, 26 lip 2012

irena_milek napisał(a)
i aktualne zadanie- wyzwanie, nie mam pomysłu; powiększona, podwyższona rabata, zostają hosty, może dosadzę jedną do szpaleru i co dalej; czy dać kuli jałowcowe 4 i bluszcz od wew, strony gazonów, aby je obrósł, a do środka gazonów jednoroczne kwiaty? czy trawy jak były planowane, ale chyba zimą przemarzną
chciałam to pokazać porównawczo, ale z wiadomych względów daję stan aktualny; koło Susan wkoło pójdą dalej żurawki; powoli bidula odbija

proszę o rady, pliss
takie szare gazony wybrałam, bo jakos kolorowe mi nie pasowały do całości mojego bałaganu

i to ta rabata, cholera, jak zwykle taczka, jakaś z duszą, wędruje wszędzie tam, gdzie focę!

Irenko a gdybys te gazony obłozyła kamieniem z zewnątrz ? Mysle ze murek oporowy zyskałby nowa szate i to całkiem sliczna U mnie tez musi powstac taki mur oporowy, nawet mam zapisany w projekcie Jestem przed decyzją z czego. Przeliczę co korzystniejsze cenowo i do dzieła Byc moze takie gazony równiez będe zmuszona zakupic i tak własnie pomyslałam przykleic betonem kamien ,w srodku zas posadzic zwisajace rosliny .tak aby kamien był widfoczny .