Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Milka 11:49, 26 lip 2012

AgnieszkaBK napisał(a)

Śliczna biała różyczka ....Fajne to miejsce z ławeczkami

Aguś, dzięki biel zagościła u mnie w różach pod wpływem Ogrodowiska
Milka 11:53, 26 lip 2012

ana_art napisał(a)
Irenko rozumiem Twój ból z gazonami bo sama posiadam... i patrzeć na nie nie mogę ale cóż siła wyższa bo to było najprostrze i najtańsze rozwiązanie jako mór oporowy. Tez mam z nimi problem czym obsadzić. Najłatwiej jednorocznymi ale przez wiekszą część roku i tak będą straszyć. U Ciebie działka duża to może 'zginą w tłumie' u mnie jak na widelcu w projekcie miałam z jednej strony hortensje z drugiej bukszpany kulki . Stwierdziłam że kulki będą tylko przyciągaly wzrok i wsadziłam cisy będę je strzygla na ekran, na góre za radą magnoli (była dyskusja u mnie) zasadzilam w tym tygodniu macierzankę. Bałam się że cokolwiek innego w tych gazonach wymarznie... moje są długie, proste i wąskie prostokąty.

Widziałam Aniu twoje sposoby na ich ukrycie; z uwaga patrzyłam, bo wiedziałam, że u mnie będzie to samo; w naszym rejonie nie ma blisko kamieni, a jeżeli są to na ten mur trzeba by było wydać 6 tys., jak dla mnie to za dużo; mniej wyszło na gazony, a mogę więcej dac w roślinki; moje miały być jak najmniejsze i układane na zakładkę; też mi się wydaje, że w środek gazonu muszą iść jednoroczne, kaskadowe, bo inne wymarzną; potestuję oczywiście i zobaczę, jak to się sprawdzi; muszę iść do ciebie i popatrzeć jak jest teraz na tych gazonach
Tess 12:04, 26 lip 2012

Irenko, zaproponowałam Ci inspirację rabaty Greglis nie wiedząc, że doskonale ją znasz dopiero teraz doczytałam, że ją widziałaś i o nią pytałaś
Ale dlaczego tam napisałas, że jest niemozliwa do skopiowania u Ciebie z powodu słońca?
U Greglis też jest cały dzień w słońcu, dopiero po 17 ma cień. A kwaity, jakie tam posadizła lubią słońce.

Hej,gdzie jesteś? W rabatach u Greglis buszujesz?
Milka 12:13, 26 lip 2012

Tess napisał(a)
Irenko, ja tu widzę miejsce dla kolorowych, pięknych kwiatów - wieloletnich i jednorocznych. Cóś w podobie jak u Greglis.

Zobacz:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/639-to-bedzie-zaczarowany-ogrod?page=77

I hosty mogłyby zostać, choć wydaje mi się, że masz tyle miejsca wokół drzew, że mogłabys je tam przenieść.

Co Ty na to?

Ciekawa propozycja; sama wcześniej już ją podglądałam i nawet o pewne rzeczy pytałam dzięki Tereniu za pomoc, coraz bardziej klaruje mi się pomysł
Milka 12:15, 26 lip 2012

Tess napisał(a)
Irenko, zaproponowałam Ci inspirację rabaty Greglis nie wiedząc, że doskonale ją znasz dopiero teraz doczytałam, że ją widziałaś i o nią pytałaś
Ale dlaczego tam napisałas, że jest niemozliwa do skopiowania u Ciebie z powodu słońca?
U Greglis też jest cały dzień w słońcu, dopiero po 17 ma cień. A kwaity, jakie tam posadizła lubią słońce.

Hej,gdzie jesteś? W rabatach u Greglis buszujesz?

a dopiero odpisaam na poprzedni post, że znam wiesz, wtedy jak pytałam, to myślałam o takiej samej rabacie, ale ta druga jest w cieniu pod wiązem, natomiast ta jest w słońcu, więc jak najbardziej pasują te rozwiązania od Greglis
Tess 12:19, 26 lip 2012

No, ja myślę, że pasują! Będzie pięknie, mówię Ci
I jak mało kosztowne Roślinki do nasadzeń - te wieloletnie - podarują pewnie z chęcią dziewczyny (nie wskazuję, które, bo wiem na pewno, że same się zaoferują), a jednoroczne - z nasionek sama zrobisz
Milka 12:20, 26 lip 2012

Konstancja30 napisał(a)
ładne zdrowe rośliny obronią wszystko ... murek z gazonów to dość stabilna zapora ... dodatkowo umożliwia nasadzenia ... i to one mają stanowić o tym jak to miejsce będzie wyglądało ... za rok spomiędzy flory będzie gdzieniegdzie widać tyci tyci industrialnego betonu ... te gazony jak wszystko można podać a fuj a mogą spełnić swą rolę i nie straszyć ... i tu widać rolę ... wszyscy wiemy, że na roślinki trzeba poczekać ... Irenka małż ma rację ... pewnie jeszcze baardzo nas nimi zaskoczycie

literacko przeniosłam się ze świata południowej amerykańskiej werandy, na której siedzi para zakochanych do tajemniczej Szwecji gdzie zwykły i zmęczony swym zawodem a jednak cały czas bezgranicznie mu oddany - Kurt Wallander powoli dociera do zabójcy ... powiało zgrozą )) ... pozdrawiam

Iza, ty doskonale wyczuwasz, że z brzydoty można zrobić piękno; potrzeba tylko pomysłu, świetnych roślin, sporo pracy, ale będzie jak malowane no małż, przeżył trochę krytykę, ale szybko sobie poradził, mói, że ma wizję, ha, ha;

niezły przeskok z romansu do Kurta! tez go oglądałam, ale jakoś wszystkie one faktycznie mroczne i przygnębiajace, więc odpuściłam; ostatnio oglądam na ,,Domo" Wielkie projekty, jak z niczego coś powstaje i nawet jak na początku jest beznadziejne, w końcowym efekcie powala na kolana
ach, jak sie polubiliśmy z nowym laptopikiem!!!
Milka 12:23, 26 lip 2012

Tess napisał(a)
No, ja myślę, że pasują! Będzie pięknie, mówię Ci
I jak mało kosztowne Roślinki do nasadzeń - te wieloletnie - podarują pewnie z chęcią dziewczyny (nie wskazuję, które, bo wiem na pewno, że same się zaoferują), a jednoroczne - z nasionek sama zrobisz

fota tej w cieniu na razie nie pokażę, oszczędzę małża ale potem dam w formie przed i po bo tak najlepiej widać realizację pomysłu

u Greglis ta rabata super i coś w tym kierunku pójdziemy; roślinki kupię, a wysiewać będę w przyszłym roku do środka gazonó maciejkę, bo M. chce aby mu się zapach niósł
idę jeszcze popatrzeć na rabatę
dzięki Treniu
Tess 12:30, 26 lip 2012

Nie ma za co
Ale oprócz maciejki dasz tam coś więcej?

Mój małż też lubi zapach maciejki, posiałam mu... na wsi
boguslaw_r_ 12:31, 26 lip 2012

Witam Irenko, a może drewno, można zaimpregnować każdym kolorem i mieć dodatkowy element dekoracyjny, kolor dopasować do reszty i nawet po obsadzeniu lub zimą jak będzie widać też wygląda fajnie, kształt drewna i poziom czy pion do woli, drewno jest ciepłe i takie sprawia wrażenie, powodzenia ciekaw jestem co zdecydujecie, pozdrawiam.
Można jeszcze umieścić fajną ławeczkę w tle murku, i jakąś lampę.