Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Mala_Mi 14:28, 26 lip 2012

Na spokojnie oglądam gazony... w tle masz mur też industrialny.. obsadzisz i się fajnie skomponuje... poza tym nie wszędzie jest miesce, ale moze od dołu czymś by je jeszcze podsadzić... szary do Twego ogrodu pasuje.. a to juz duży plus..... A ja powinnam sie ugryżć w język zanim coś przykrego napiszę.... tak jakby msama nie mała takich ... ozdób, któe też mogą być odebrano negatywnie. Powiem krótko.. jestem źle wychowana świnka... bijesiew piersi.. a to, że ja czegoś nie lubie nie oznacza, że inni mogą lubiec. ... Poza tym sytuacje czasami wymuszaja aranżacje nie zawsze zgodne z naszym gustem.. i zamiast pochwalić, że kolejny fragmen nabiera wyglądu.. to ja tak po świńsku.... . Swinia jestem i tyle. Wybacz.
Milka 14:32, 26 lip 2012

No wiesz co, przecież ja się nie obraziłam, miałaś racje i sama mam oczy i też tak pomyślałam, tylko M. się przejął posadzimy roślinki i będzie cymes, pokażę przed i po więcej mi się nie kajaj!!
napisałaś to co i ja sama powiedziałam
ja też gazonów nie lubię, ale spełnią swoją funkcję

a ta podpowiedż, że coś od dołu przypadła mi do gustu, no widzisz ile juz pomysłów
Milka 14:34, 26 lip 2012

AgnieszkaBK napisał(a)
Irenko, czytam cały czas rozważania na temat Twoich gazonów..... przyznam, że Ciebie rozumiem. Nie zawsze możemy przeznaczyć tyle pieniędzy ile byśmy chcieli w nasze pomysły ogrodowe. Czasem trzeba pójść na kompromis. Z tymi gazonami jest tak jak z domem w budowie.... jedni ludzie budują ładny dom, a zepsują go złym wykończeniem , a inni budują skromny, ale wykańczają go w gustowny , niekoniecznie drogi sposób i staje się piękny. To jest dopiero "fundament" nowej rabaty i wiem, że dzięki Twoim pomysłom powstanie tu uroczy zakątek Już czekam i kibicuję

Agnieszko, dziękuję, dokładnie jest tak jak mówisz brzydota gazonów może też inspirować i dzięki wam, w końcu stworzę coś fajnego, to tylko wymaga czasu
Milka 14:38, 26 lip 2012

Evchen napisał(a)
Dzień dobry Irenko
pospacerowałam sobie dzisiaj po Twoim ogrodzie podobają mi się Twoje zakątki i wędrująca taczka
Jeśli chodzi o gazony - myślałaś może o różach okrywowych? Np. takich:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/320-roze-okrywowe/photos

Ewa, witam w moich skromnych progach ciebie czytam u innych ale i do ciebie też zaglądałam twoje posty rozweselają
dzięki za podpowiedź, jest to kolejny fajny pomysł, tym bardziej, że po prawej stronie, której nie widać mam białe róże w kulkach bukszpanowych, jest to skarpeta rosnących cedró, efekt za conajmniej 5 lat właściwe będzie widoczny
w sobotę, chyba dostanę luz od pracy i ruszam po rośliny i będę 2 dni modyfikować moja rabatkę
ściskam
Evchen 14:56, 26 lip 2012

Irenko, nawet nie wiesz jak ja bym chciała takie "skromne" progi Śliczne duże drzewka, fajne pomysły i Twój entuzjazm = sukces murowany, a raczej winnam rzec: Zielony Sukces Doczytałam też o powodzi - tym bardziej chylę czoła!... no i nie ukrywam, że ujęłaś mnie historią pieska ..

Ach, gdybyś te róże jeszcze z lawendą połączyła i w tej biało-fioletowej gęstwinie jakąś kulkę Zieloną utopiła - byłoby romantycznie... Oprócz kulki można tam postawić jakąś dekorację - gipsową jeśli lubisz
Albo taczkę...

Buziole

AgnieszkaBK 14:56, 26 lip 2012

irena_milek napisał(a)

Irenko, czytam cały czas rozważania na temat Twoich gazonów..... przyznam, że Ciebie rozumiem. Nie zawsze możemy przeznaczyć tyle pieniędzy ile byśmy chcieli w nasze pomysły ogrodowe. Czasem trzeba pójść na kompromis. Z tymi gazonami jest tak jak z domem w budowie.... jedni ludzie budują ładny dom, a zepsują go złym wykończeniem , a inni budują skromny, ale wykańczają go w gustowny , niekoniecznie drogi sposób i staje się piękny. To jest dopiero "fundament" nowej rabaty i wiem, że dzięki Twoim pomysłom powstanie tu uroczy zakątek Już czekam i kibicuję

Agnieszko, dziękuję, dokładnie jest tak jak mówisz brzydota gazonów może też inspirować i dzięki wam, w końcu stworzę coś fajnego, to tylko wymaga czasu

Irenko, swój ogród twórz dla siebie i słuchaj swojego serca.... nie da się zaprzeczyć, że masz bardzo dobry gust, więc myślę, że jak będziesz się kierować intuicją, to stworzysz piękny ogród Mimo wszystko, te gazony w jakiś sposób pasują do tych murków, które są w Twoim ogrodzie...z czasem się "przypatynują" i wtopią się w zieleń ogrodu.
Milka 15:05, 26 lip 2012

Evchen napisał(a)
Irenko, nawet nie wiesz jak ja bym chciała takie "skromne" progi Śliczne duże drzewka, fajne pomysły i Twój entuzjazm = sukces murowany, a raczej winnam rzec: Zielony Sukces Doczytałam też o powodzi - tym bardziej chylę czoła!... no i nie ukrywam, że ujęłaś mnie historią pieska ..

Ach, gdybyś te róże jeszcze z lawendą połączyła i w tej biało-fioletowej gęstwinie jakąś kulkę Zieloną utopiła - byłoby romantycznie... Oprócz kulki można tam postawić jakąś dekorację - gipsową jeśli lubisz
Albo taczkę...

Buziole

ha, ha, wiesz, ta taczka mnie prześladuje, M, mówi, że tylko taczka na pozycji nr 1, śmieję się, ale tak jest; i znowu fajne pomysły mam figurkę, amorka po przejściach, chwilowo stoi pod winogronami i może jego tu przeniosę i zrobimy fontannę, będzie sikał na okrągło
to już mi sie jakiś zarys klaruje, biel i fiolet, ociupina różu, amor, okrywowe, do lawend kaskadowe fioletowo-białe jednoroczne, wzdłuz całej rabaty dużo cebul tulipana, wiosną będzie łądnoie i potem takie rośliny co całe lato do września będą kwitnąc i oczywiście coś stale zielonego co będzie szczelnie okrywac gazony, a jak troszkę szarości nosa wychyli, to może i dobrze
właśnie, gazony do powodzi to pikuś! a sunia jest cudownym psem, warto było ja ratować; teraz z niej arystokratka, tylko na wyrkach i poduchach by leżała, bo na ziemi za twardo
Milka 15:08, 26 lip 2012

AgnieszkaBK napisał(a)

Irenko, swój ogród twórz dla siebie i słuchaj swojego serca.... nie da się zaprzeczyć, że masz bardzo dobry gust, więc myślę, że jak będziesz się kierować intuicją, to stworzysz piękny ogród Mimo wszystko, te gazony w jakiś sposób pasują do tych murków, które są w Twoim ogrodzie...z czasem się "przypatynują" i wtopią się w zieleń ogrodu.

no z tym gustem, chyba najgorzej nie jest a jeszcze milej jak ktoś inny to potwierdzi
u mnie pełno murów, murków itd, więc powoli jak móisz i te się spatynują; ale będzie frajda tworzenia
domek letni, chyba pokażę w wersji, przed i po, bo już sporo się dzieje, ale jak coś jest nie dokończone, to może źle wyglądać
dzięki Aguś
Elfik 15:09, 26 lip 2012

Miluśka, zajrzyj do katalogu Kurowskich pod „jałowce płożące”. Jest mnóstwo takich odmian, które aż się proszą, aby je sadzić wyżej i spływają potem taką „rzeką” w dół. Ślicznie to wygląda – tam są takie zdjęcia. Są też bardzo zróżnicowane kolorystycznie. Pomyślałam też, że możesz je wsadzić nie bezpośrednio do gazonu, tylko ZA nim, do ziemi, bo nie wiem, czy korzenie w gazonie nie będą narażone na przemarzanie. Taka „kołderka” z jałowca przykryje Ci na szerokość 2-3 gazony i będzie spływać po gazonie do ziemi. Możesz jej pozwolić spływać dalej po ziemi, albo przyciąć. A do gazonów cebule wiosennych, które pięknie się przebiją przez taki przewieszony jałowiec, no i wszystkie inne kolorowe kaskadowce. Mogłabyś też wsadzić zimowity, bo one rewelacyjnie wyglądają, jak są podtrzymywane przez gałązki jałowca – jak rosną solo, to się pokładają.
Aż mi żal Twojej głowy – ale masz w niej teraz chaos
Milka 15:16, 26 lip 2012

Elu, jak fajnie, ze i ty z pomysłami no mam chaos, ale powoli coś się klaruje
o jałowcach tez myślałam i chciałąm je sadzić w ziemię za gazonami, bo dziura w gazonie mała i tam by wymarzły, a tak się przewieszaja pięknie i rozrastają; a w gazony ziemowity jak najbardziej, fajne połączenie; rabata jest duża, 40m, więc sporo mogę roslin dać i może dołem jeszcz gazonów coś wymyślę; zaraz do nich zerknę, jednak na obrazie jak coś się widzi, pomysły łątwiej się klarują;
przynajmniej zapomniałam o mojej stracie czyli laptopie i zdjęciach, ale jutro idzie do informatyka i chyba mi odzyska wszystko! całusy Elu