Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miało być inaczej

Miało być inaczej

AgnieszkaBK 19:08, 29 lip 2012

Klamber napisał(a)
Mam jeszcze kilka sadzonek białej to zostawię coś dla Ciebie a gailardie masz? też dużo wysiałem.

Dzięki Robercie , białe jeżówki przdadzą mi się bardzo, a może Ty coś potrzebujesz ode mnie? Gailardię sadziłam u siebie dwa razy, ale jakoś mi nie chce rosnąć, coś chyba jej u mnie nie pasuje.
AgnieszkaBK 19:13, 29 lip 2012

wanda7 napisał(a)
Witaj, Anieszko, gdzieś tam przeczytałam, że dołka miałaś. Mam nadzieję, że humor ci się już poprawił. Teraz jest już pod wieczór, ale cały dzień chodziłam jak śnięta od tych upałów. Ja mam trochę lepsze warunki niż ty, bo mam wysokie drzewa i dużo cienia, więc roślinysą w dobrej kondycji. Jeśli chodzi o hortensje, to od razu posadziam je w półcieniu, choć mówią, że na słońcu lepiej kwitną. Gdy nie ma takich wysokich temperatur, to może faktycznie kwitną lepiej, ale gdyby u mnie rosły na patalni, byłoby już po nich.
Ale głowa do góry, mam być już ciut chłodniej.

Już nieraz wspominałam, że uwielbiam ogrody z dużymi drzewami. Posadziłam u siebie sporo drzew, ale to trzeba lat żeby urosły. Wandziu, a jak jest u Ciebie z wilgotnością ziemi, czy drzewa nie wysuszają podłoża?
wanda7 19:24, 29 lip 2012

Oczywiście, że wysuszają. Pod dębami jest sucho nawet po deszczu. Ten rok jest wyjątkowy, bo często padało, ale zwykle muszę się sporo namęczyć, żeby podlać to, co rośnie pod drzewami. Jednak bez nich nie wyobrażam sobie życia w lecie. Taka patelnia to nie dla mnie.
Fajnie, że posadziłaś drzewa, nie pożałujesz tej decyzji.
Szkoda, że nie jedziesz do Ani, bo z chęcią bym ciebie poznała, Agnieszko.
malgocha1960 19:27, 29 lip 2012

Agnieszko,ja mam rosliny pod nosem,leję codziennie i te,które sa na patelni kwiaty mają poparzone.U nas ostatnio temperatury tropikalne,człowiek nie wytrzymuje,a co tu mówic o roslinie.U mnie jeżówki wymarzły,mam jednego kwiata fioletowego.
AgnieszkaBK 20:01, 29 lip 2012

wanda7 napisał(a)
Oczywiście, że wysuszają. Pod dębami jest sucho nawet po deszczu. Ten rok jest wyjątkowy, bo często padało, ale zwykle muszę się sporo namęczyć, żeby podlać to, co rośnie pod drzewami. Jednak bez nich nie wyobrażam sobie życia w lecie. Taka patelnia to nie dla mnie.
Fajnie, że posadziłaś drzewa, nie pożałujesz tej decyzji.
Szkoda, że nie jedziesz do Ani, bo z chęcią bym ciebie poznała, Agnieszko.

Mój ogród na początku, to była właśnie taka patelnia jedyne drzewa jakie były, to parę wierzb przy ognisku, które łamią się przy każdym wietrze, ale nie wycinaliśmy ich, bo wtedy nie byłoby nawet odrobiny cienia.Teraz już w końcu coś urosło.
To są zdjęcia z 2006 roku, kiedy ogród był już w dużym stopniu zagospodarowany, no i w końcu mieliśmy wodę, bo przez poprzednie lata nie.

AgnieszkaBK 20:04, 29 lip 2012

malgocha1960 napisał(a)
Agnieszko,ja mam rosliny pod nosem,leję codziennie i te,które sa na patelni kwiaty mają poparzone.U nas ostatnio temperatury tropikalne,człowiek nie wytrzymuje,a co tu mówic o roslinie.U mnie jeżówki wymarzły,mam jednego kwiata fioletowego.

U mnie też przez cały dzień było gorąco, 34 stopnie w cieniu. Na szczęście około 17-tej popadał deszcz i się ochłodziło. Niestety na koniec tygodnia znowu zapowiadają upały.
Sebek 20:07, 29 lip 2012

AgnieszkaBK napisał(a)

Cudne!!!
AgnieszkaBK 20:15, 29 lip 2012

Dzięki Sebku, miło że zaglądasz
Bogdzia 20:43, 29 lip 2012

Te lilie z ostatniego zdjecia pachną obłędnie.Bardzo je lubie i drugie podobne ale z kwiatem skierowanym w dół.
AgnieszkaBK 20:47, 29 lip 2012

Bogdzia napisał(a)
Te lilie z ostatniego zdjecia pachną obłędnie.Bardzo je lubie i drugie podobne ale z kwiatem skierowanym w dół.

Tak Bogdziu, pachną przepięknie...... może znasz ich nazwę?