Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miało być inaczej

Miało być inaczej

AgnieszkaBK 12:58, 29 lis 2013

Viola napisał(a)
Dzięki Agnieszko za wyczerpującą odpowiedź. A jak zbudować domek dla jeża? Ja niedaleko mam lasy wokół to i jeży pewnie dużo, ale dwa koty mam dachowce więc pewnie boją się zaglądać.

Myślę, że jeże nie boją się kotów. Domku jeszcze nie robiłam, ale instrukcje można znaleźć w Internecie. Wystarczy wpisać domek dla jeża. Można też kupić gotowe, ale to chyba nie problem zrobić samemu .... zezwolenie na budowę nie jest potrzebne
AgnieszkaBK 13:04, 29 lis 2013

irena_milek napisał(a)
Agnieszko, kule tujki są śliczne twój ogród już gotowy na otwarcie domu

Wprawdzie to odmiany kuliste, ale w tamtym roku pierwszy raz je przycięłam. Trochę się bałam, bo pierwsze cięcie było dość mocne, ale teraz mogę przyznać, że to była dobra decyzja. Dzięki cięciu, one robią się mniej "rozczochrane" i ładnie się zagęszczają
AgnieszkaBK 13:28, 29 lis 2013

Viola napisał(a)
Agnieszko, postanowiłam dokładnie przestudiować Twój wątek. Jestem dopiero na 15 stronie, ale przeczytam wszystko. Jestem zauroczona Twoim ogrodem - wszystko tu takie naturalnie, niewystylizowane, a piękne. Brzozy i wierzby hakuro, kwitnące byliny, jednoroczne... Same moje ulubione roślinki. Cudo. Człowiek się czuje jak na wakacjach. Lecę do strony 16....

Violu, mój ogród powstawał bez projektów i jest sadzony na wyczucie. Jeżeli widziałaś zdjęcia z poprzednich lat, to pewnie zauważyłaś, że ciągle się zmienia. Może nie jest idealny, ale taki w którym ja się dobrze czuję. Ja nie jestem konformistką i nigdy nie zależało mi na tym żeby mieć tak jak inni, raczej przeciwnie, lubię mieć inaczej. Oczywiście czerpię inspiracje od innych i zachwycam się innymi ogrodami, ale mój ma być mój. Violu, ja oglądając ogrody innych też zachwycam się nimi, doceniam pracę włożoną w ich pielęgnacje, ale też jestem całym sercem z tymi, co dopiero zaczynają i wspieram ich całym sercem. Moich znajomych też staram się zachęcać do posiadania kawałka ogrodu, chociaż wiem że nie wszyscy mają to we krwi i rozumiem to, nic na siłę. Dwa lata temu zachęciłam koleżankę do kupienia działki. Nie była od razu przekonana, a na dzień dzisiejszy jest zafascynowana .... wszystko małymi kroczkami

Może to nie na topie, ale za to jak przyjemnie się przy tym wypoczywa

Viola 16:28, 29 lis 2013

Cudowny zakamarek ogniskowy. A ta Twoja wierzba ze studnią powala. Ja też planuję przynajmniej 2 wierzby hakuro. Posadzę je przed ekranem z tuj, na takim dość mokrym terenie. Myślę, że będzie to idealne miejsce dla nich.
Mala_Mi 16:51, 29 lis 2013

Aby był naturalny zbiornik wodny, to musi być naturalne źródło wody.. inaczej nic z tego.. i trzeba tak jak ja, zrobić swoje oczko, z wodą z wodociągu
Celina 23:36, 29 lis 2013

hakuro sa bezproblemowe. Przynajmniej ja mam takie doświadczenia.Szybko się rozrastają tylko musowo trzeba ciąć . One to lubią

Pozdrawiam Agnieszko
EPODLAS 22:05, 03 gru 2013

Agnieszko przeczytałam ostatnie posty i bardzo mnie zainteresowały. Zgadzam się z tobą całkowicie. Ogród tak i dom ma być tylko i wyłącznie taki jak nam się podoba. Ja swój tworzyłam małymi kroczkami i jeszcze daleki jest od tego jaki sobie go wymarzyłam, ale wszystko zrobiliśmy sami i kocham w nim każdą roślinę. Często kupowała z przeceny takie bidy, a dzisiaj to już duże krzewy. To miejsce pod drzewem wspaniałe, lubię takie klimaty.
malgocha1960 10:52, 06 gru 2013

Agnieszko,podpinam się pod słowa Bozenki.Każdy ogród jest inny,bo my jesteśmy inni.Każdy i w domu i w ogrodzie ma czuc sie u siebie,a nie robic go pod upodobania innych.Masz piekne zakatki i tak trzymaj.Pozdrawiam serdecznie.
EPODLAS 22:15, 07 gru 2013

Agnieszko wpadłam do ciebie i pozdrawiam. Chyba Ksawery nie narobił szkód w ogrodzie? Oby do wiosny
as226 23:59, 07 gru 2013

Agnieszko miłej niedzieli. Miło popatrzeć na Twój ogród latem przy tej pogodzie