Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

Joaska 18:55, 21 wrz 2012

Queen of Sweden chyba to jest
Sebek 19:30, 21 wrz 2012

Róże przepiękne Spotkanie z Hanią na pewno było świetne, ale strata komputera....okropność...
Urszulla 20:34, 21 wrz 2012

Witaj. Jestem tutaj chyba pierwszy raz. Przepraszam, myślałam że Ty Asia a jednak masz na imię Ania. Te wątki czasem przekłamują Będę musiała w spokoju poczytać Twój wątek. Narazie widzę wspaniałe róże i przypominają się mi z dzieciństwa róże w mini ogródku rodziców. Lubiłam zaglądać na nie gdy kwitły. U siebie teraz nie wiem gdzie je posadzę, bo pierwszy pomysł z rabatą różaną padł na korzyść łanów Limki. Może jak bruk zrobimy wyjdą jakieś rabatki na takie pomysły. Pozdr. narazie aż wątek pooglądam.
barbara_kraj... 21:27, 21 wrz 2012

Ach, te Twoje róże! Gdy je oglądam, to kręcę głową z niedowierzaniem i myślę, że dbasz o nie jak o swoje dzieci

Czy kulkuje się róże pnące? Niektóre odmiany mają bardzo długie pędy. Czy wystarczy tylko przygiąć je łukowato i podwiązać do podpory?
MilenaP 22:31, 21 wrz 2012

Aniu jak to fajnie, że już jesteś szkoda, że z pracą i komputerem tak się podziało, ale pewnie wszystko się poukłada super miałaś wakacje i wizytę u Hani pozdrawiam
Milka 07:37, 22 wrz 2012

Aniu, jestes różana dziewczyną, pocieszyłam oko twoimi różami, miłego dnia
AniaDS 12:30, 22 wrz 2012

Dziękuję Irenko, wzajemnie :*

Milenko, w sumie to powinno wyjśc mi nawet na lepsze, może eM się w końcu zlituje nad swoją żonką i kupi laptopka, który od pewnego już czasu chodzi za mną.. .

Basiu, każda róża zachowa się podobnie, jeśli pęd jest jak najbardziej w poziomie, wówczas soki krążą wolniej i otwierają się zamknięte oczka na pędzie, wypuszczając z nich kolejne pędziki, które obficie kwitną.
Kulkowanie daje taki sam efekt, różnica polega na tym, że pnące róże mają długie pędy, więc łatwiej je rozłożyc niż podginac, krzewiaste róże pędy mają krótsze, więc wystarczy je zagiąc w kulkę.
Nie wiem czy ja to jasno wytłumaczyłam, jestem jeszcze przed kawą .

Witaj Urszulko, dziękuję Ci za odwiedziny i zapraszam jak tylko masz ochotę.
W ogrodzie mojego dziadka też dawno temu rosły róże, do dziś je pamiętam. A teraz ten ogród jest mój, szkoda tylko, że róże nie doczekały, aż do nich wrócę .

Dzięki Sebciu.

Joasiu, to angielka, ale James Galway .

majkel0326 12:35, 22 wrz 2012

Aniu,też mam w domu sześciolatka,a konkretniej sześciolatkę Chodzi do zerówki,nie posłaliśmy jej wcześniej do szkoły.A róże przecudne! Niech kwitną jak najdłużej
Kindzia 12:36, 22 wrz 2012

I ciągle napatrzeć się nie mogę...
Miłego dnia Aniu
AniaDS 12:38, 22 wrz 2012

Ewuniu to History i James Galway.
Ta żelazna lista róż nie jest żelazna dlatego, że najlepsza. Myślę, że tu chodzi bardziej o dostępnośc.
Quuen Elizabeth, Peace (Gloria Dei), Kronenbourg, Pink Peace, Mary Rose, Louise Odier czy Rosarium Uetersen to u nas łatwo dostępne odmiany, można je kupic w ogrodniczych i w marketach. Jak ktoś się na tym zbytnio nie zna, to bierze co mają i nie szuka perełek.

Dzięki Martek .
Na szczęście częśc zdjęc mam zgranych, tylko te z ostatnich dwóch miesięcy na razie zostały pogrzebane..

Joasiu, jeśli chodzi o donice, wszystko zależy od tego jaka to róża, im większa na górze, tym większa na dole, korzenie są w miarę adekwatne do tego co nad nimi.
Nie wiem, czy zrozumiesz coś z tego artykułu, ale może się przyda.
Starałam się pisac przystępnym językiem .
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/196-roze-w-pojemnikach