Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Borbetka 21:26, 03 lip 2013

Oglądałam cięcie w Mai w ogrodzie i Pan bawił się cięciem na rozgałęzieniach pędów. Ja musiałam dać z grubej rury i świerk wygląda jakby był lekko chory . Przespałam moment jego formowania, ale myślę, że za 2-3 lata odbije małymi przyrostami i zrobi się jak taki "misiaczek". Dobrze kombinuję? Ten tył ogrodu trochę mnie denerwuje. Za jednym ze świerków mam "szpital", kompostownik i ogólnie bajzelek, jak obetnę dolne gałęzie, to ... nie bardzo to widzę. Może go podetnę i posadzę tuje przy małym domku? One szybko rosną. Będę myśleć, oby nie tak długo, jak nad bukiem. Jeszcze do teraz go nie mam.
AniaK 22:09, 03 lip 2013

Dziękuję za pokazanie pułapek na osy, jakie ładne
Pozdrawiam
atena35 07:28, 04 lip 2013

Borbetka napisał(a)
Aniu, dla Ciebie zdjęcia pułapek na osy:

Dziękuję Wam za odwiedziny. Nie wiem, jak to się stało, ale wszystkie plusiki mi zginęły. Nie miałam żadnych powiadomień. Nawet ze swojego wątku.

Bardzo mnie zaciekawiły te pułapki. Czy w środku jest jakiś "przywabiacz"?
Borbetka 07:33, 04 lip 2013

Tosiu, do środka nalewam mieszankę wody, cukru i płynu do naczyń, muszę sprawdzić w instrukcji. Nie zrobiłam zdjęcia pułapki "pełnej", bo jest obleśna i wstyd, że jeszcze od zeszłego roku jej nie posprzątałam . Osy i szerszenie wchodzą tam jak pszczoły do ula i tu niespodzianka, że pszczoła za nic do tej pułapki nie wejdzie. Bardzo to ciekawe prawda?
wiunia 11:01, 04 lip 2013

Bo to inteligentne stworki Monisiu i takie porzyteczne!
Diana 09:52, 09 lip 2013

Borbetko pułapka na osy jest genialna. Chyba wypróbuję.
pozdrawiam
polinka 11:01, 09 lip 2013

Borbetka napisał(a)
Tosiu, do środka nalewam mieszankę wody, cukru i płynu do naczyń, muszę sprawdzić w instrukcji. Nie zrobiłam zdjęcia pułapki "pełnej", bo jest obleśna i wstyd, że jeszcze od zeszłego roku jej nie posprzątałam . Osy i szerszenie wchodzą tam jak pszczoły do ula i tu niespodzianka, że pszczoła za nic do tej pułapki nie wejdzie. Bardzo to ciekawe prawda?

Pszczółka mądre stworzenie
I dobrze, że nie wchodzi bo i tak już kiepsko u nas z pszczołami i każda jedna na miarę złota
atena35 11:37, 09 lip 2013

Borbetka napisał(a)

To ciekawe, jak będziesz miała chwilę podaj skład tej mieszanki. Wypróbuję, mam chyba szerszenie.
Borbetka 20:57, 15 lip 2013

Podaję przepis na mieszankę do pułapek na osy:

Rozmieszać wodę z 4 łyżeczkami cukru i 1/4 małą łyżeczką płynnego środka do prania - UWAGA - domieszka octu zapobiega wabieniu pszczół i trzmieli. Napełnić dno pułapki do 1/4 wody i zatkać korkiem.
Osy i szerszenie wchodzą do pułapki od dołu, przyklejają się i już. Potem po prostu pułapkę płuczemy i możemy nawet umyć w zmywarce.

Póki co na jabłonkach jest spokój, ale za to jabłek mało. Większość pospadała i ma grzyba. Chyba się nie najem w tym roku.

Choinka obcięta, słabo dałam radę, za wysoka jest, buk posadzony zupełnie w innym miejscu i kanciki porobione. Żywopłocik z trzmieliny przy tarasie posadziłam, zakrył brzydki rant płyt tarasowych i nową rabatę z kulkami zrobiłam przy tarasie z pergolą różaną. Kilka fotek wrzucam:

Borbetka 21:00, 15 lip 2013

I jeszcze dwa:

Chyba dam trochę lawendy do tyłu, ale nie wiem czy w półcieniu mi urośnie. Będzie się chyba wyginała do słońca. Może szałwię dać? Jak z nią jeśli chodzi o słońce?