Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

grembosia 17:54, 26 cze 2013

Borbetka napisał(a)
Rabatka bukszpanowa:

I zmieniłam rabatę pod oknami kuchni:

Była trójkątna, teraz jest półokrągła, trawka jeszcze młoda jest i są łyse miejsca. Rabata kiedyś wyglądała tak jak na pierwszej stronie mojego wątku:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1500-borowcowy-raj

Pozdrowienia.

Ależ pięknie!!!

Rabata pod oknem wyszła cudownie, ja też zainwestowałam w danici
bociek 19:29, 26 cze 2013

Witaj Borbetko, wpadlam z rewizyta, i cofnelam sie do fotek. Masz wypieszczony ogrod, jest cudnie, a do tej inspiracji z GAPa niewiele brakuje. Tylko troche bylin Jest pieknie. A trawniczek masz tez bardzo zadbany

Pozdrawiam
Borbetka 20:07, 26 cze 2013

AniaK napisał(a)
Oj u nas też pada od dwóch dni, jeszcze nie pływamy całe szczęście.
Czytałam, że walczyłaś z szerszeniami na jabłonkach w zeszłym roku, może podpowiesz jak, bo u mnie też sobie jabłka wcinały i nie miałam pomysłu jak się ich pozbyć i trochę się bałam. Żeby jabłka pozbierać, to musiałam czekać aż się ciemno zrobi, bo tak długo jadły, czasem nawet nie odlatywały tylko w jabłku zasypiały. Aż boję się że to się powtórzy w tym roku, a przy jabłonkach pomdory rosną i do kompostownika tamtędy chodzę, trzeba się jakoś od nich uwolnić.

Aniu, mam takie pułapki na owady do zawieszania na drzewach z drucikiem. Nalewam tam wg instrukcji wody zmieszanej z cukrem, płynem do naczyń i coś tam jeszcze, nie pamiętam dokładnie, muszę instrukcję poszukać i one tam włażą wszystkie dosłownie, jest ich dziesiątki i już nie wychodzą. Miałam takie dziury w jabłkach, że heloł?
Dziury jak dziury, ale strach miałam tam chodzić. Osy to tak sobie się boję, ale szerszenia jak widzę, to mam w portkach narobione ze strachu .
Jeśli chcesz, to poszukam instrukcji, no bo przecież za chwilę zacznie się znowu walka i obfocę te pułapki.
Borbetka 20:08, 26 cze 2013

Grembosiu, ja kupiłam te kulki spod okien za 7 zł. aż ! Nie mogę się doczekać aż będą takie wielkie jak moje stare. Tak lubię je ciachać!!!
Borbetka 20:14, 26 cze 2013

bociek napisał(a)
Witaj Borbetko, wpadlam z rewizyta, i cofnelam sie do fotek. Masz wypieszczony ogrod, jest cudnie, a do tej inspiracji z GAPa niewiele brakuje. Tylko troche bylin Jest pieknie. A trawniczek masz tez bardzo zadbany

Pozdrawiam

Boćku, dobrze że na zdjęciach trawnik wygląda na zadbany, bo tak naprawdę to jest po ponad stukopcowej zimowo-kretowej masakrze. Cóż, coś za coś. Miałam podejrzenie o opuchlaki pod żurawkami, jednak mi one nie straszne! Kret znowu przylazł i węszy tam, więc chyba nic nie zostało. Trochę mu pozwalam łazić, ale zaczyna mnie denerwować, bo kopie coraz bardziej. Znowu będzie miał dzieci i w zimie to z 200 kopców będę miała. Niedoczekanie!
Staram się jak mogę, bo bardzo lubię dbać o ogród. Dzień bez niego to dzień stracony, dlatego jestem nieszczęśliwa, gdy tak pada jak ostatnimi dniami. Muszę jednak też patrzeć na rodzinę, szczególnie moje córy, bo z moim wariactwem ogrodowym nie chcę przegiąć .

A tak na marginesie ... toś się wyróżniała na Święcie Róż! Ullaallaa ... taki urodziwy rudzielec! Piękny kolor włosów. Mam nadzieję, że nie uraziłam Ciebie tym komplementem ... bo to miał być komplement .
grembosia 22:15, 26 cze 2013

Borbetka napisał(a)
Grembosiu, ja kupiłam te kulki spod okien za 7 zł. aż ! Nie mogę się doczekać aż będą takie wielkie jak moje stare. Tak lubię je ciachać!!!

Cholipa, a ja podobnej wielkości za 16zł
Borbetka 22:21, 26 cze 2013

grembosia napisał(a)

Cholipa, a ja podobnej wielkości za 16zł

No, miałam farta. Znalazłam taką szkółkę całkiem niedaleko, słabo reklamującą się, przy domu. Jakoś mam nosa do ludzi, którzy zajmują się produkcją. Lubię kupować u nich bezpośrednio, centrów ogrodniczych staram się unikać. Chyba to wynika z areału ogrodu, gdybym miała mniejszy to bym drożej kupowała, ale mniej wydała suma sumarum.
jolusia 22:41, 26 cze 2013

Witam... wpadłam tylko na chwilkę z wątka hostowego... ale pozostanę na dłużej, pospaceruję sobie...cudowne widoczki...

Pozdrawiam Jola
Borbetka 07:41, 27 cze 2013

Pozdrawiam Jolu, też do Ciebie zajrzę .
mira 08:49, 27 cze 2013

Gardenarium napisał(a)
Witamy właścicielkę pięknego i zadbanego ogrodu, będziesz miała wielu fanów

Basen postawiłabym na wyżwirowanym placyku, jest ich wiele w ogrodzie, a zamiast kamyków można by było nasypać coś przyjemniejszego, drobniejszy żwirek i położyć matę (coś jakby sztuczny trawnik) ale tylko w chwili korzystania z basenu.

noooooooo i ja do tych fanów się zaliczam

wpadłam zobaczyć lawendę z bukszpanami i gapię się i gapię a czas leci

wpadłam też powiedzieć że Cię trochę zmyliły moje angielskie widoki - z tymi bukaszpanami to były kocimiętki, ale angielskie więc myślę, że lawendy będą dłużej trzymać fason i też ślicznie wyglądać w Twoim eleganckim ogrodzie

pozdrawiam i zapisuję wątek