Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Loosiuu 19:58, 26 wrz 2013

Masz cudowny ogród! Dopiero teraz go odkryłem! Zostaję na dłużej
agata19762 21:01, 26 wrz 2013

Borbetko

baaaaaardzo proszę,
czy możesz mi przypomnieć, co ile sadziłaś swoje danici ???
gdzieś wcześniej czytałam i zapomniałam

plissssssssss
ewa004 21:03, 26 wrz 2013

Pięknie masz...,zazdraszczam ale tak pozytywnie
atena35 08:01, 27 wrz 2013

Moniś, a ty jak z szaleństwem cebulowym ???
Udzieliło się, czy nie?
Borbetka 08:19, 27 wrz 2013

anna_studio napisał(a)
Przyszłam się przytulić do Twoich poduch..... zachwycam się nimi bez ustanku...
Kanciki wymiatają....
Widoki zachwycają....
ale się wynudziłam.....
Pozdrawiam serdecznie Moniko....

Rozmarzyłam się lirycznie . Dziękuję Aniu za wizytę. Podglądam czasami u Ciebie, ale nie pisałam chyba ... wstyd aż "ignorować" taki ogród, oj nieładnie robię, nieładnie . Poduch coraz więcej mam, nie mogę się oprzeć Danicom i czekam aż te małe, świeżo posadzone, będą duże. Już sporo urosły. Pozdrawiam ze słoneczkiem. Buźka.
Borbetka 08:23, 27 wrz 2013

katerina napisał(a)
Borbetko,
świetny ogród! Poleciłaś mi linki do ogrodów, jeszce do nich nie dotarłam, ponieważ zajrzałam do Ciebie i ..o rany! Robi wrażenie! Czy mogłabyś napisać jaka jest +- szerokość Twojej rabaty na prawo przy wjeździe (w miejscu gdzie jest najszersza) i jakie odległości zostawiałaś miedzy roślinami podczas sadzenia?

Katerina, rabata w najszerszym miejscu ma z 4 metry. Tak na oko ją robiłam. Masę błędów w niej zrobiłam i wkrótce rewolucja z nią będzie, ale bojam się trochę.
Co do odległości sadzenia, to musisz je obrać w zależności od gatunku rośliny, na bardziej rozrastające się więcej. Najważniejszy jest szkielet, a potem wypełnienia. Widziałaś mój lasek? Kiedy choinki były małe, pomiędzy nimi posadziłam płożące jałowce. Szybko wyeliminowały pielenie. Teraz je wyrzucam, bo jest tak gęsto od choinek, że nic już tam nie potrzeba.
Miło mi, że mój ogród podoba Ci się. Zapraszam.
Borbetka 08:26, 27 wrz 2013

Anabell napisał(a)
Moniko - cud ogród, trawnik to piękna zieleń, zdjęcia to rób z każdej strony nam się nie znudzi oglądanie.
Tu gdzie lawenda ile ma głębokości rabata. Ja teraz swoją powiększam i boję się przesadzić. ustawiam wąż i patrzę kilka dni i zmieniam od wiosny.
Dobrze tłumaczysz Zielonej o kompoście.

Anabell, ja zmieniam co chwilę. W tym roku sporo pozmieniałam i czuję się jakbym się wprowadziła co dopiero! Chyba przegięłam.
Rabata lawendowa ma 4-5 metrów. Też na oko. Zawsze robię tak, jak mi pasuje. Ona będzie trochę zmieniona w przyszłym roku, bo niedaleko mam studzienkę, co się ma jak wół do karety, centralnie na środku stoi drewniane "cóś", co mnie wnerwia. Miałam to zrobić w tym roku, ale nie zdążyłam. Przez zimę coś wymyślę.
Borbetka 08:28, 27 wrz 2013

Aneczka napisał(a)
Borbetko a ty ten kompost mieszasz z ziemią widłami czy tak na wierzch sypiesz?

Wysypuję na rabatę i ząbkami wzruszam. Mam dość ciężką glebę w tym miejscu akurat i chcę ją rozluźnić. Mam nadzieję, że mój plan się powiedzie i ten bukszpan wreszcie przestanie się wygłupiać z tym grzybem.
Zielona 08:29, 27 wrz 2013

Cześć, Monia. Wpadam na chwilkę. Piękne mamy dzisiaj słoneczko, prawda? Jutro przyjeżdżają do mnie świerki! Hurra!! 20 sztuk, ale zawsze to jakiś początek Pozdrawiam.
Borbetka 08:32, 27 wrz 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Borbetko, dawno u ciebie i byłam, a tu takie piekne rabaty, duże zmiany poczyniłaś, jest cudownie. Zachwycił mnie świerk Inwersa - ile lat już ma, bo jest piękny. Podsadzony berberysami (chyba Bagatelle?) wygląda obłędnie. Przyznam, że bez wcześniejszego wchodzenia na Twój wątek myślałam o podobnym rozwiązaniu u siebie (mam dwie Inwersy). Bardzo mi się u ciebie teraz podoba, możesz być dumna z efektów zmian. Pozdrawiam serdecznie

Dziękuję Agnieszko za komplementa . Inversa ma ok. 4 lata, kurczę, nie pamiętam dokładnie, ale tak jakoś. Piękne drzewo i można nim manipulować . Ja przygięłam 2 lata temu go trochę, bo nie chciałam, żeby mi widok z okien zasłonił i widzę, że idzie teraz w dół. Plan mam, żeby się położył i stworzył taki monolit z igieł. Tom wymyśliła! Berberys to Atropurpurea Nana, tnę go. A przy okazji czekam, żeby mi te kulki Danica urosły, bo pusto. Pozdrawiam Aga i trzymam kciuki ... wiesz za co .