Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Borbetka 21:03, 29 cze 2015

ZielonaAnia75 napisał(a)
Ależ wszystko uporządkowane, pięknie

Dziękuję Aniu. Lubię patrzeć przez okno na porządek. Udaję, że nie widzę ślimaków i chwastów w kostce .
Borbetka 21:12, 29 cze 2015

Zielona napisał(a)
Monia - Ty to dopiero masz werbeny!!! Ależ będzie szaleństwo.
Czytam, że lawenda odbiła. To ta, którą chciałaś zastąpić, czy jakaś inna?
Ja skończyłam walkę z chwastami w pierwszej części ogrodu i po tych deszczach mam setki nowych siewek kolejnych chwastów. Robota głupiego... Skoro nie mogę tego obsadzić /wiadomo z jakich względów, bo pomysły na obsadzenie to ja mam / to stwierdziłam, że chyba jednak położę gazety, kupię korę i wysypię wszędzie. Za rok gazety znikną, a sadzić będę w przekompostowaną korę... Hmm... Tylko, że mimo wszystko wolę sadzić, ładnie wygrabić i dopiero potem ściółkować. Ot, dylematy!

PS Wiesz co... jarzmianka wygląda ładniej na zdjęciach niż w realu W realu to musi być jednak łan. Chyba dopiero wtedy uzyskuje się efekt. I taki efekt będzie u Ciebie. U mnie te marne 3sztuki znikną. Albo się wysieją. I łan będzie za dwa lata

Marta, lawenda - to ta druga.
Dzisiaj też plewiłam ... głównie szczawika. Popryskałam chemią 3 dni temu, bo nie dałam rady, a ona nie zadziałała. Chyba przeterminowałam preparat. Wzięłam widełki przeto i wyrwałam tam, gdzie mogłam. Resztę poleję mieszanką octową. Idą podobno upały, to się spali.
Wiem, że pomysłów w głowie masz mnóstwo i na pewno w mig zrealizujesz nasadzenia. Kobieto, przecież zrobić przez rok taki ogród jak masz? Heloł?
Z gazetami zrób jak piszesz. Zajedziesz się z chwastami. Rękę musisz oszczędzać przecież.
Na jarzmiankę czekam w następnych latach, będzie super i mam pragnienie dokupienia jeszcze innych odmian. Kiepsko jednak na rynku z nią. Wyczytałam, że można dzielić.
Borbetka 21:20, 29 cze 2015

Mathildis napisał(a)
śliczne zdjęcia... masz już pomysł na gaurę? bo widziałam, że na zdjęciach jeszcze w doniczkach...

Gaurę posadzę wokół placyku żwirowego przeznaczonego na ognisko. Na razie dzieciaki wymusiły postawienie tam trampoliny po dwóch latach przerwy. Skakały raptem kilka razy i znowu jest nieużywana.
A wracając do gaury, chciałam wyrzucić irgę z tego miejsca, ale się zastanawiam. Bo jeśli gaura nie przezimuje, zostanę z pustym miejscem. Może posadzę co mam, poczekam przez zimę i jeśli będzie ok, dokupię w przyszłym roku więcej, uzupełniając rabatę. Muszę się zastanowić. Nie miałam tej rośliny nigdy, a Domi (ogród Dominiki) pisała, że z gaurą się dawno pożegnała.
Borbetka 21:23, 29 cze 2015

wietrzyk napisał(a)

Zgadzam się z Borbetką, widziałam tojeść przy oczku. Wlazła w oczko w płytką strefę z kamykami i w wodzie sobie rosła Wcale jej ten nadmiar wody nie przeszkadzał. Myślę, czy tojeść z tego względu nie kłóci się z buksami?

Aśka, a może tojeść posadzę z buksami co się topią właśnie na mojej rabacie grujecznikowej? Świetny pomysł. Spróbuję, co mi szkodzi. Z tataraku zrezygnowałam.
Borbetka 21:24, 29 cze 2015

lindsay80 napisał(a)
kiedy przycinałas i jakim nawozem podlewasz runiankę? piękna jest jak i cały Twój ogród.

Podlałam nawozem potasowo-fosforowym, działającym na korzenie. Zlikwidowałam też ślimaki, to znaczy ograniczyłam ich żer. Pomogło.
Mathildis 22:02, 29 cze 2015

Borbetka napisał(a)

Gaurę posadzę wokół placyku żwirowego przeznaczonego na ognisko. Na razie dzieciaki wymusiły postawienie tam trampoliny po dwóch latach przerwy. Skakały raptem kilka razy i znowu jest nieużywana.
A wracając do gaury, chciałam wyrzucić irgę z tego miejsca, ale się zastanawiam. Bo jeśli gaura nie przezimuje, zostanę z pustym miejscem. Może posadzę co mam, poczekam przez zimę i jeśli będzie ok, dokupię w przyszłym roku więcej, uzupełniając rabatę. Muszę się zastanowić. Nie miałam tej rośliny nigdy, a Domi (ogród Dominiki) pisała, że z gaurą się dawno pożegnała.

Ja też słyszałam, że raczej jednoroczna jest chyba, że kolejne zimy będą takie jak tegoroczna
Lena 06:47, 30 cze 2015

Pięknie Borbetka
Rodgersjowy zakatek będzie nieziemski, jak się rozrośnie.Piękny dojrzały ogródOdnośnie Gaury to mam ją drugi rok i przezimowała bez problemu ,ale co to za zima była...
agata19762 07:34, 30 cze 2015

Moni uwielbiam tu zaglądać ...
baaaaaaaaaaaardzo mi się u Ciebie podoba !!!
miłego dnia życzę
makkasia 07:49, 01 lip 2015

Jestem bardzo ciekawa Twojego źródełka pokazujesz je chyba od tyłu co?
Rabata równoległa do sadu jest niesamowita, dopracowana w każdym szczególe idealnie podkreśla charakter tej części ogrodu. Będzie u Ciebie werbenowy szał !!! juz się ie mogę doczekać
chojna 08:00, 01 lip 2015

Borbetka napisał(a)

Cudem natury jest ta pendula za oknem!

Moniu cudownie u Ciebie!
Białe begonie wyglądają wspaniale

I szacun za żywopłot
Ja posadziłam tuje i choiny Dziękuje