Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Borbetka 21:48, 01 lip 2015

Mysza napisał(a)
Moniko co byś mi doradziła na różaną rabatę z trawkami?Bukszpany czy danica?
Znajoma mi odradza bukszpany, że niby ciągle chorują i już sama nie wiem...Tam jest południowa strona.
Czekam na werbenkiBędzie cudny widok

W samym słońcu daj bukszpany. Nie będą chorować. Mam przy różance i nigdy nie chorowały. Nawet ich nie podlewam i nawożę raz w roku. Chorują te, co je zalewa. Jedynie mszyca była, ale pryskałam zapobiegawczo (pierwszy raz) octanem wapna na grzyba i przy okazji mszycy też się pozbyłam. Z róż za to obierałam ręcznie. Byłam dumna, że ekologicznie postępuję .
A przy okazji zobaczcie jakiego klona posadziłam: http://www.coniferkingdom.com/acer-circinatum-burgundy-jewel/. Na razie jest malutki i zielony. Wybarwia się w pełnym słońcu na ciemny czerwony. Jestem bardzo ciekawa kolorów tego drzewa. Jest co prawda dziwnie zaszczepiony, ale mam nadzieję, że się przyjmie. Jutro obfocę.
Mysza 21:54, 01 lip 2015

Borbetka napisał(a)

W samym słońcu daj bukszpany. Nie będą chorować. Mam przy różance i nigdy nie chorowały. Nawet ich nie podlewam i nawożę raz w roku. Chorują te, co je zalewa. Jedynie mszyca była, ale pryskałam zapobiegawczo (pierwszy raz) octanem wapna na grzyba i przy okazji mszycy też się pozbyłam. Z róż za to obierałam ręcznie. Byłam dumna, że ekologicznie postępuję .
A przy okazji zobaczcie jakiego klona posadziłam: http://www.coniferkingdom.com/acer-circinatum-burgundy-jewel/. Na razie jest malutki i zielony. Wybarwia się w pełnym słońcu na ciemny czerwony. Jestem bardzo ciekawa kolorów tego drzewa. Jest co prawda dziwnie zaszczepiony, ale mam nadzieję, że się przyjmie. Jutro obfocę.

Dziękuję za odpowiedź
Posadzę buksiki
Moniko klonik śliczny będzie
Mój brat pryskał u siebie na mszyce wywarem z czosnku i ponoć pomaga

Borbetka 21:56, 01 lip 2015

Wydaje mi się, że wszystkie śmierdziochy pomagają na mszyce. Zrobiłam też miksturę z octu, odrobiny wody i płynu do naczyń, bo nie mogę sobie poradzić ze szczawikiem. Dała radę w 80%. Musi być cały czas słońce. Wtedy ginie. Gdy jest wilgoć i pochmurno, próbuje przeżyć.
Mysza 22:00, 01 lip 2015

Śmierdziochy powiadasz hi hi.Fajna nazwa
Muszę z octem zapamiętać.
Teraz słoneczko będziemy miały to trzymam kciuki, aby było lepiej
Anabell 23:31, 01 lip 2015

Szczawik wybierać ręcznie zanim rozstrzela nasionka
ja robiłam miksturą ocet, ludwik, woda, soda i olej i nic z tej ekologi, mszyca siedziała dalej, to ją ze złością ściągałam z róż.
Pozdrowienia zostawiam.
chojna 06:43, 02 lip 2015

Klonik śliczny. U mnie też jeden zamieszkał. Klon japoński acolitifolium. Przebarwia się jesienią.

Na mszyce sprawdza mi się herbatka tymiankowa. Polecam z tej okazji wątek herbicydy. Stężenie na 2 L wody. Ja róż jeszcze nie mam, walczę z mszyca na wszystkim innym, zwłaszcza na pomidorach.

Pozdrawiam upalnie
Borbetka 10:16, 02 lip 2015

Ano widzicie, raz działa, raz nie. Zaobserwowałam, że po pryskaniu susza jest potrzebna. Wtedy wszystko ginie szybciej albo chociaż częściowo.
Szczawika miałam pół taczki ostatnio. I to z jednej rabaty. Ma siłę ten chwast .
jalos 10:45, 02 lip 2015

Borbetka napisał(a)

Kupowałam rozchodniki i posadziłam w piachu. Rosną już. Gaurę też posadziłam, ale jej nie widzę. Jest za trampoliną. A tę historię już opisywałam .

Monika, a powiedz, czy "uszczykujesz" rozchodniki żeby się ładnie rozkrzewiały? U mnie w kazdej sztuce jedne kwiatostan leży na ziemi, a w innych NN kupowanych na giełdzie, mam kształtna gęstą kępę.
No powinnam w końcu odkurzyć swój wątek....
kasia_w 10:48, 02 lip 2015

Borbetka napisał(a)
Aparat wyjęłam z szafy i były tam zdjęcia nieaktualne i dziś zrobiłam aktualne:

Borbetko ślicznie - oświeć mnie proszę co to białe wysmukłe- czosnki???
Borbetka 20:55, 02 lip 2015

Aga - nie uszczykuję, a powinno się to robić? U mnie też kwiatostany niektóre leżą.
Kasiu - to czosnki są.