Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

Pszczelarnia 13:34, 22 sty 2013

Vivo
Ja też myślę, że jak się zacznie pod koniec lutego (u nas) pelargoniami to już do grudnia (osłanianie drzewek przed zwierzyną). Ja też zamówiłam (obornik i słomę). Oraz nasiona kwiatów jednorocznych.
Zamówiłaś jakieś ciekawe nasiona kwiatów?
Intryguje mnie zamawianie bylin w styczniu: na czym to polega? Że teraz zamówisz a w kwietniu przyjdzie sadzonka?
Mala_Mi 14:52, 22 sty 2013

Pszczółka ..dokładnie tak to wygląda
I zapomniałam się przywitać z gospodynią wiec robię edit...... i buziam Vivo
viva 17:31, 22 sty 2013

Witaj Ewo
Już Ania odpowiedziała, tak to wygląda. Może to wydaje się dziwne, że tak robię zakupy ale w mojej sytuacji to jedyny sposób, by coś ciekawego kupić. Nie mam w pobliżu szkółek bylinowych a w sklepach ogrodniczych rzadko bywają nowości. Przez internet też można kupić dobre rośliny w sprawdzonych prze siebie lub innych szkółkach.
Z nowych nasion kupiłam onętek pełny, biały mak, czosnek niedźwiedzi, rutewkę dwuskrzydłową, pępawę w prześlicznym pastelowym różu (wyczytałam, że należy do zielnika Kotliny Kłodzkiej, naturalna jest w kolorze żółtym).
Powróciłam do kleomy, potrzebna mi na wysoką rabatę i kopru aminka.
Spodobała mi się w Wojsławicach głowienka i kupiłam też nasiona. O innych, popularnych nie wspominam
Obornika zazdraszczam, a słomę do czego będziesz używać ?
viva 17:34, 22 sty 2013

asc napisał(a)
Pszczółka ..dokładnie tak to wygląda
I zapomniałam się przywitać z gospodynią wiec robię edit...... i buziam Vivo

Aniu, po obejrzeniu u Ciebie sopli na drzewach poszłam do ogrodu dokładniej pooglądać ale u mnie tylko zalodzony śnieg, na drzewach nic nie ma.
Pszczelarnia 19:04, 22 sty 2013

Vivo, słoma pod truskawki, poziomki, coś jeszcze wyściółkuję (mam zrobione notatki). Będę chciała poeksperymentować ze szpinakiem w dużych ilościach jako międzyrzędzia (potem się go ścina i zostawia na miejscu ponoć).
Nasionka i dziś do mnie przyszły ale z jedynego znanego mi sklepu (zaraz pokażę na wątku). Niektóre z nazw Twoich nasion nic mi nie mówią (w tym te z zielnika Kotliny). Pszczołom dogodzę w tym roku troszkę ( w sumie jak co roku). Z tych nasion to się cieszę bardzo. Dlaczego ja nie mam szklarenki?
A to poproszę na PW o nazwę Twojego sklepu nasiennego, może jeszcze coś dokupię?
W związku z przebudową rabaty bylinowej na razie nic nie dokupuję. Mocne postanowienie.
an_tre 23:29, 25 sty 2013

Viva pamiętam święta minęły po niedzieli wyślę Pozdrawiam
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
viva 22:29, 29 sty 2013

Ewo, ja truskawkom pod główki daję własne sianko

Aniu, czekam

Może pokażę co okrywają moje chochoły, niestety tylko pojedyncze kwiatuszki ale mam nadzieję, że w tym roku zobaczę kwitnące całe krzewy

Pierwsza para Lykkefund

i Rosa helenae Semiplena

druga para Vilchenblau

i jej dziecko Perennial Blue (ta kwitła bardzo obficie)

trzecia para Bobbie James i Hella, biała róża Kordesa, której nie mam zdjęcia

Pszczelarnia 22:32, 29 sty 2013

Same piękności, moje ulubione.
EPODLAS 22:37, 29 sty 2013

Vivo, a u nas już prawie po śniegu, dla mnie trochę za wcześnie on ginie. Oby tylko mrozów nie było.
agniecha973 23:26, 29 sty 2013

Vivo, jak się nazywa ta róża, którą wstawiłaś u Bogdzi w Rododendronowym? Bardzo mi się podoba.