Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Bogdzia 17:17, 10 mar 2013

dajana napisał(a)
Zdjęcie z ostatniej chwili ktoś zna tego ślicznego ptaszka ?

Jego łepek jest czerwony

To szczygieł Dajanko.
dajana 19:50, 10 mar 2013

Dziękuję Bożenko
Bogdzia 22:01, 10 mar 2013

dajana napisał(a)
Dziękuję Bożenko

Miłego tygodnia Dajanko pomimo zimna jakie ma byc.
dajana 22:18, 10 mar 2013

Bogdzia napisał(a)

Miłego tygodnia Dajanko pomimo zimna jakie ma byc.

Pięknie dziękuję Bożenko i nawzajem życzę pięknego tygodnia Troszke mnie martwi ten mróz bo u mnie śniegu nie ma Zaczynają puszczać pąki różne rośliny Nawet Tulipanowiec i boje się aby mi nie zmarzły Oj to byłaby ironia losu przy tak dobrej zimie dla roślin Wszystko pięknie przeżyło a teraz jest zagrożone No cóż tak to bywa w ogrodach .Buziaczki Bozenko
Anabell 00:06, 11 mar 2013

Dajano! witaj zwiedziłam część Twojej pracy, dziś już więcej nie daję rady przyznaję wigoru Ci nie brakuje. Wpadłam podpowiedzieć pytałaś gdzieś co masz zrobić z horti limką. Przyciąć każdą gałązkę od dołu zostawić po dwa trzy oczka . Młody krzak trzeba nisko by ładniej się rozkrzewiły. Ślę pozdrowienia wiosenne.
monteverde 00:24, 11 mar 2013

dajana napisał(a)

Troszkę się zagalopowałam z pomidorami szukam miejsca dla nich .Namoczyłam nasionka na chwilę po czym na ręczniku obsuszyłam w zaparzonym letnim rumianku Tak zalecała Hania ale nic więcej nie robiłam To źle? kiedy zawiążą się listki będę spryskiwać mlekiem 1:10 tak? raz na tydzień .Aniu czy gnojówką z gołębich odchodów potem podlewać Mam takie skarby he,he.A może zrobić im daszek z folii? Co mam zrobić abym miała dobre zbiory jeszcze ?Ty jesteś fachura a ja marny nowicjusz Uwielbiam pomidory i chciałabym mieć wreszcie swoje Zrobię keczup,ususzę i w słoiczki salsę oraz przecier Resztę zjem.Wybierałam słodkie odmiany bo kwaśnych nie mogę zbyt zakwaszają mi żołądek W tych wszystkich nasionkach są dwa lub trzy (pogubiłam się ) gatunki koktajlowych .Zerkniesz na spis i powiesz mi które to?Wykorzystuję cię wiem ale ciebie mogę bo nikomu nie odmawiasz pomocy Ależ ty masz wiedzę jak czytam biegając po ogrodach Wszystko wiesz Aniu ! Podziwiam cie jak diabli Buziaczki niedzielne przesyłam

Rumianku nigdy nie stosowałam tylko środek przeciw grzybiczy jak do cebul kwiatowych Nie masz niczym spryskiwać ja pryskam roztworem z mleka, bo mam pomidory pod folią i to 0,5% mlekiem, gnojówką możesz podlać ale w proporcji 1:10, ale nie za często a co do daszka to nie wiem w jakim miejscu je będziesz sadziła? pomidory lubią słońce, myślałam raczej o opadach i kwaśnych deszczach czy kupowałaś je w pomidorlandii? idę zerknę na listę koktajlowe możesz wsadzić do donic i postawić blisko domu, masz jakiś taras? odpędzają komary a ten ptak to nie grubodziób?
monteverde 00:58, 11 mar 2013

Więc tak Bycze Rogi inaczej Opalka fantastyczny do jedzenia i na przeciery nie trzeba nawet dodawać cukru, bo jest słodki, ja trochę dałam
Black from Tula super pomidor też slodziutki, ale późniejszy
Brandywine też smaczny, wysokorosnący, średniopóźny, ale kijków będziesz potrzebowała
Carbon kiedyś miałam wczesny, super pomidor prawie bez pestek i też wysokorosnący
Cherry Roma koktajlowy tylko kształt ma śliwki, aż Ci się znudzi owocuje do mrozów, też smaczny
Crem Sausage do donicy lub na pole bez podwiązywania podobny do Opalki ale mały, On i Cherry to koktajlowe i jeszcze Gardener's Delight też koktajlowy typu Cherry ale trochę większy i owocuje do mrozów same smaczne pomidorki, a może kup sobie folię w Lemarze? pozdrówka
Urszulla 02:24, 11 mar 2013

Pomidorkowo u Ciebie, chętnie latem posłucham Twoich doznań i dokupię za rok inne odmiany
Ja jeszcze nie wysiewam...czekam na słońce i nie mogę się doczekać.
hanka_andrus 08:34, 11 mar 2013

Ale pomidorków będzie! Smacznego!
16:45, 11 mar 2013
Dziękuję za odwiedziny Dajanko
Z Tobą chciałam porozmawiać dłużej, bo tak pięknie piszesz w swoim wątku o wszystkim, aż nie chce się go opuścić. Nie wiem jak mi się to uda, bo introwertyk ze mnie okropny i choć potrzebuję poprzebywać z ludźmi, to odpoczywam w samotności. Weszłam do Twojego Czarodziejskiego Miejsca i najchętniej bym w nim została? Tak samo jak Ty myślę o zwierzętach, nie opiszę tego, bo nie potrafię, ale to po prostu we mnie jest i chyba już się taka urodziłam. Szacunku do zwierząt nauczyła mnie babcia Stasia, właściwie nie "nauczyła", to złe słowo, bo on po prostu tam był, choć było to wiejskie gospodarstwo.
Ja jestem wegetarianką , moja córka również i nie zamykamy oczu gdy jakieś zwierzę nas potrzebuje, robimy tyle ile potrafimy i jak najlepiej możemy.
O koniach wiem coś więcej niż przeciętnie, bo to miłość i pasja mojej przyjaciółki-siostry, a i w azylu pod Wrocławiem znalazł swoje szczęście i doszedł do zdrowia kaleki konik zimnokrwisty przez nią wykupiony Ja mam szczęście do mniejszych stworzeń .
Ogrody to znowu dla mnie coś egoistycznego, takie "moje - dla mnie", dlatego chwytałam każdą możliwość, by go mieć. A teraz wędruję po Ogrodowisku, zaglądam do ogrodów życzliwych Gospodarzy i cieszę się, gdy do mnie ktoś trafi Ale ja tu o sobie, a to przecież Twój wątek
Napisałaś u mnie Dajanko o hortensjach. Masz wątpliwości jeśli chodzi o ich cięcie i kwitnienie. Jeśli masz Limelight, to one kwitną na pędach tegorocznych, więc ja swoją tnę wiosną każdego roku, skracam gałęzie dość mocno pod zasuszonym kwiatostanem, bo ona rozkrzewia się z oczek pod cięciem, z tych oczek urosną nowe kwitnące w danym roku gałązki.
Na pędach zeszłorocznych (domyślam się, że te miałaś na myśli) kwitną inne odmiany i te chyba tnie się inaczej, ale moje doświadczenie kończy się na Limelight
Jak tylko stopnieje śnieg zrobię zdjęcie z bliska miejsc cięcia mojej horti
Pozdrawiam i odwiedzaj mnie, zapraszam!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies