Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

dajana 14:50, 18 sty 2014

Na tym zdjęciu jest skromne ogrodzenie i póki co musi takie zostać, jedynie furtkę i bramę wzjadową uda mi się moze w tym roku zrobić ale do czego zmierzam .Przed siatką od strony drogi ,nie wewnątrz ogrodu chce zrobic zielony płot bardzo gęsty , przystrzyzony do wysokości siatki aby tworzył piękny zielony żywopłot Wiem ze w ciagu roku czy dwóch nie będzie efektu ale czas coś zacząć Jeli wyjdzie ładnie byc może zostanie na stałę, wkomponuję jedynie piekną białą furkę z pergolą i białą bramę wjazdową Na kosz nie patrzcie on tam jest uszykowany do wywozu Długośc żywopłotu ok 22 metry To miejsce jest bardzo słoneczne ale wody żałować nie mam zamiaru więc suszy nie będzie .Jaka roślina będzie najodpowiedniejsza? Myślałam o grabach ,ligustrze ale nie potrafię się zdecydować .Macie jakieś dobre rady i pomysły ?będę wam ogromnie wdzięczna

dajana 15:01, 18 sty 2014

To jest druga strona płotu ,za siatką żywopłot (jeszcze nie wiem z czego Brama wjazdowa będzie przesunięta o jakieś trzy metry ,i oczywiście ładna (biała)słup wykopany bo już mam skrzynkę przed płotem Piękne miejsce na efektowną rabatę ,niestety słoneczne .Czy w miejsce tego słupa mogę przesadzić na środek świerk serbski,czy może co innego aby lekko ją zacienić ?Swierk rósłby sobie tak naturalnie bez specjalnego strzyzenia ,tylko czy nie będzie zbyt duży kiedyś i czy w ogóle nadaje się na rabatę O konkretnych roślinach jeszcze nie myślałam ale to rabata przed domem i chciałabym aby była bardzo efektowna .Mogę liczyć na waszą pomoc?

dajana 15:13, 18 sty 2014

AniaDS napisał(a)
A kiedy mamy ostatki tym razem?
Też mam ochotę na faworki .

Szczerze mówiąc nie wiem ale w karnawale można je piec kiedy tylko ochota przyjdzie ,a w ostatki to już mus .Ja upiekłam z samego rana i wcinam cały czas .Pozdrawiam cię miło Aniu od najpiękniejszych róż
Pola 16:33, 18 sty 2014

Dajanko, zajrzyj do mnie akurat dałam historię mojego ogrodu może coś Ci przyjdzie do głowy...
dajana 16:37, 18 sty 2014

Już myślałam ze nikt do mnie nie zajrzy a tu proszę zajrzałaś Jolu Juz biegnę
Bogdzia 16:39, 18 sty 2014

dajana napisał(a)
Na tym zdjęciu jest skromne ogrodzenie i póki co musi takie zostać, jedynie furtkę i bramę wzjadową uda mi się moze w tym roku zrobić ale do czego zmierzam .Przed siatką od strony drogi ,nie wewnątrz ogrodu chce zrobic zielony płot bardzo gęsty , przystrzyzony do wysokości siatki aby tworzył piękny zielony żywopłot Wiem ze w ciagu roku czy dwóch nie będzie efektu ale czas coś zacząć Jeli wyjdzie ładnie byc może zostanie na stałę, wkomponuję jedynie piekną białą furkę z pergolą i białą bramę wjazdową Na kosz nie patrzcie on tam jest uszykowany do wywozu Długośc żywopłotu ok 22 metry To miejsce jest bardzo słoneczne ale wody żałować nie mam zamiaru więc suszy nie będzie .Jaka roślina będzie najodpowiedniejsza? Myślałam o grabach ,ligustrze ale nie potrafię się zdecydować .Macie jakieś dobre rady i pomysły ?będę wam ogromnie wdzięczna
.

Z grabu zywopłot jest ładniejszy ale ja mam liguster i też dobrze sie sprawuje. Świerk serbski urośnie duży i będzie zacieniał może klon byłby lepszy i jesienia sie przebarwi.
dajana 18:15, 18 sty 2014

W takim razie świerk odpada, jedno z głowy Klony są piękne ale wolno rosną przynajmniej ten który ja mam i lubią przemarzać ,stawiam na pewniaki w swoim ogrodzie Od trzech lat nic nie urósł (bordowe licie nazwy nie pamiętam ) Grab pięknie się prezentuje jako żywopłot tylko czy on na zimę przypadkiem lici nie gubi? liguster nie gubi bo miałam go kiedy mieszkałam w bloku i zawsze był zielony to duży plus .Co jeszcze nie gubi liści na zimę i nadaje się na żywopłot? To pytanie kieruje do chętnych i czasowych kobitek Nie chcę cię Bożenko zamęczyć Póki co stawiam na liguster mimo większej urody grabu (z powodu własnie tych liści ).Jest jeszcze coś ,korzenie grabu z pewnością będą większe i głębsze bo to przecież drzewo a tam idą rury gazowe i elektryczne .Masz żywopłot z ligustru Bozenko? kiedy byłam u Agusi z jurajskiego u niej był piękny żywopłot i własnie z ligustru ,mnie się podobał ale był niższy ,nie wiem jak wyglądałby taki na 1,80 wysoki .Muszę gdzieś poszukać .Dziękuję Bożenko szukam dalej
Sonka 18:37, 18 sty 2014

Witaj Danusiu, wracam, cóż, życie toczy się dalej, ...
Co do żywopłotu z ligustru, to tak, bo go miałam, fakt , szybko rośnie, ale przycinać go trzeba często, bo inaczej wyglada bardzo nieporządnie, szybko odrasta, reasumując - jest czasochłonny w utrzymaniu. Byłam szczęśliwa jak udało mie się go usunać a korzenie ma jak filc.
Co do żywopłotu, mnie się by się u Ciebie podobał cis, np Hicksi, Wojtek, tyle, że wolno raczej rosnie no i ważne, będzie wąski, nie ma tyle pracy z przycinaniem, wiesz, lat nam nie ubywa wręcz przeciwnie, ja biorę pod uwagę już teraz takie rośliny, żeby było łatwiej utrzymać w ryzach bez dużego wysiłku. Co do drzewa z lewej strony wejścia ? Hm jak nie zimozielone, to może ambrowiec lub katalpa ( na forum krytykowana), ale jest piękna, latem dałaby cień, a zimą nie zasłania słońca. Ja mam szczepione na pniu : Aurea, zobacz w wątku o katalpie. Sciskam.
Pola 18:58, 18 sty 2014

dajana napisał(a)
W takim razie świerk odpada, jedno z głowy Klony są piękne ale wolno rosną przynajmniej ten który ja mam i lubią przemarzać ,stawiam na pewniaki w swoim ogrodzie Od trzech lat nic nie urósł (bordowe licie nazwy nie pamiętam ) Grab pięknie się prezentuje jako żywopłot tylko czy on na zimę przypadkiem lici nie gubi? liguster nie gubi bo miałam go kiedy mieszkałam w bloku i zawsze był zielony to duży plus .Co jeszcze nie gubi liści na zimę i nadaje się na żywopłot? To pytanie kieruje do chętnych i czasowych kobitek Nie chcę cię Bożenko zamęczyć Póki co stawiam na liguster mimo większej urody grabu (z powodu własnie tych liści ).Jest jeszcze coś ,korzenie grabu z pewnością będą większe i głębsze bo to przecież drzewo a tam idą rury gazowe i elektryczne .Masz żywopłot z ligustru Bozenko? kiedy byłam u Agusi z jurajskiego u niej był piękny żywopłot i własnie z ligustru ,mnie się podobał ale był niższy ,nie wiem jak wyglądałby taki na 1,80 wysoki .Muszę gdzieś poszukać .Dziękuję Bożenko szukam dalej

Dajanko, ja mam w warzywniku linguster i on traci liście, dlatego nie bardzo się nadaje...
Piękne są cisy, ale wolno rosną mam je od strony frontowej, no i cena takich wyższych spora. Może tuje które będziesz regularnie przycinać...są dużo tańsze niż cis...
Pola 19:01, 18 sty 2014

A Dajanko, a jeśli chodzi o drzewo to polecam Buki, jestem zakochana bo mają różne wybarwienia liści mam 4 i każdy inny kolor .... Lecę do siebie zobaczyć na której stronie mam zdjęcia...