Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

dajana 21:29, 29 mar 2014

Melduję Iwonko że wszystkie hosty już w donicach nie zmarnowałam ich .Przekopałam dzisiaj 35m2 ziemi na co najmniej 40 cm głębokość Odchwaściłam ,oczyściłam i ruszać się nie mogę Czy można już zasiać trawę czy jeszcze poczekać?
akanta 21:17, 31 mar 2014

Dajanko pracujesz jak "robokop" skąd ty masz tyle siły ? No i tak głęboko pod trawnik ,takie poświęcenie ! Moja droga chyba przeoczyłaś moje pytanie u ciebie,czy też ja odpowiedz? Pytałam jak tam patyczki się sprawują ?Żyją ,rosną listki czy padły ?Ja obecnie walczę z chwaściorami ,bo chyba nigdy wiosną nie miałam takiej inwazji.Ale trochę jeszcze zbyt mokro i kiepsko idzie otrząsanie.Mus jednak sie pospieszyć bo jak tu wkoło róż rozgarnąć skoro gwiazdnica jak dywan .Jutro rzucam się w wir walki z nia ! Nareszczcie z teściową lepiej,jest u siebie a więc nieco więcej czasu dla ogrodu.Serdeczne uściski !!!!!!!!!!!
23:17, 31 mar 2014
Danusiu, nie próżnuję, zbieram wszystkie propozycje i wyślę jednocześnie byś miała wybór i może coś będzie w twoim guście, bo właśnie tak bym chciała, by rośliny i zestawienie dały przyjemny, ładny efekt, no i jeśli jest to kompozycja tymczasowa, to biorę to pod uwagę, by nie pakować się w koszty niepotrzebne i nie czekać, do przyszłego sezonu, aż rośliny pokażą w pełni swoją urodę, ale efekt ma być natychmiastowy

AgnieszkaW 23:22, 31 mar 2014

I ja przysiadłam cichutko na białej werandzie, podczytując z przyjemnością
dajana 23:50, 31 mar 2014

Aniu nie zauważyłam bo pisałam do Reni Wrzosika, naszej wspólnej koleżanki ,juz odpowiadam .Patyczki wyjęłam z domku drewnianego na zewnątrz , wcześniej były w garażu ale zaczęły wychodzić im listki Stwierdziłam że miały za ciepło dlatego przeniosłam Wczoraj tak jakby niektóre zbrązowiały ale żyją Na innych natomiast widzę pączki Coś mi się zdaje że to będą listeczki Część na pewno się ukorzeni ale nie ruszam będę podlewała ,dbała o nie i czekała do września tak jak mi pisałaś wcześniej .Cieszę ię że teściowej lepiej bo znajdziesz troszkę czasu dla siebie ,należy ci się Aniu .Siły czerpię z tej samej puli co ty plus marzenia o moim ogrodzie .Bez marzeń i wytyczonych celów życie jest puste a ja muszę czuć że zyję ,nawet kiedy grzmoty nade mną królują ,trudno kiedyś przestaną pocieszam się czym tylko się da .Có to za chwaściska przyniosłaś sobie do ogrodu?Nie sposób przewidzieć co kryje zakupiona ziemia .Do mnie tak z zakupioną ziemią przyjechała inne chwaścisko Dwa lata to wyrywałam i się pozbyłam ,jeszcze sporadycznie to widzę, ale natychmiast wyrywam aby nie dopuścić do kwitnienia bo wtedy znowu byłaby powtórka z rozrywki .Dobrego i owocnego dnia ci życzę jutro Aniu Dzisiaj odpoczywałam ale jutro też popracuję przy tarasie bo okropnie u mnie wygląda po zimie .
gaga 23:55, 31 mar 2014

Miło że wpadłaś : poniedziałek bardzo pracowity pogoda dopisała ,a wiosna mnie znowu zaskoczyła a tak się starałam dużo pracy bo zaplanowaliśmy dużo zmian a że ogród już stary to roboty dużo ,przy cięciu iglaków bo się panoszą .Planujemy fontannę zamontować bo "oczko" ma duze wymagania a w naszym wieku coraz mniej sił aby wszystko ogarnąć,Uwielbiam wodę w ogrodzie mamy takie maleńkie "ciurkadełko" przy ławce gdzie odpoczywamy ale dodatkowy plusk wody będzie miły.Podziwiam Twoją pracę ładny "domek" mają Twoje róże.Spokojnej nocy miłych snów
dajana 23:56, 31 mar 2014

Iwonko tymczasowa to jest tylko ta płyta. Rabatka będzie raczej na stałe ,no może kiedyś jak się znudzi coś zmienię ale niekoniecznie,jesli będzie wszystko rosło pięknie to niczego nie będe zmieniała bo i po co?Podmuruję kamieniem przy płycie, a potem ją wyjmę ,ona nie ma dna tak zrobiłam abym mogła ją wyjąc nie niszcząc rabaty .Co wybierzesz to posadzę, to twoja rabata i tego się będę trzymała
akanta 20:06, 01 kwi 2014

Dajanko ten chwaściorek to paskudna gwiazdnica,ma takie drobniutkie i kruche korzonki a co sie urwie to ze zdwojoną siłą wyrośnie prawie natychmiast.Więc pewnie całe lato będzie wyłazić.Co najgorsze jej nasionka pewnie były w ziemi jaką zakupiłam do kopczykowania róż.A teraz aby rozgarnąć ziemię z kopczyków to trzeba pospiesznie się jej pozbywać bo już całe jej poduchy kwitną na gęsto.To taka paskuda jak szczawik ! Po wiosennych wichurach wszędzie plączą się pod nogami gałązki brzóz i modrzewi /licznych / więc grabienia ...no niemal cały ogród ! Ale jak tylko się zazielenią przestaną śmiecić.No i wiatr zrobił swoje...oczyścił dokładnie drzewa z suchych patyczków ...to tak aby dojrzeć i pozytywy tego śmiecenia.Ale dziś miałam szczęście koleżanka pomagała mi grabić .Pomoc to jednak duża sprawa!!!!!!!!

Dajanko popatrz ..gdzieś tam bliżej ciebie

http://kwietnik.com.pl/pl/p/szalwia-omszona-Tancerin-lac.-Salvia-nemorosa-kod-3733/6993
Sonka 22:03, 02 kwi 2014

Troszkę mnie nie było, ale już jestem,rabatka z lawendą sliczna. Chciałam ci napisać,że kiedyś kupiłam kocimiętkę w celu posadzenia przy warzywniku, by koty sie tam wylegiwały i łapały krety, nornice i co? I nic, na kocimietkę koty nie zwracają w ogóle uwagi w końcu zasięgnęłam informacji i dowiedziałam się ,że jest w sprzedaży taka kocimiętka, ktora została pozbawiona właśnie tego kociego hormonu. Donice zrobiłaś super tę przy wejściu. Ja jestem u córci, dzisiaj byliśmy w Hadze, piekne miasto, Keukenhof już obejrzałam w wiosennej szacie, uczta dla zmysłów, w niedziele chyba pojedziemy do ogrodu botanicznego w Rt, pozdrawiam
Sonka 22:07, 02 kwi 2014

A, trawę już możesz siać, ja trawę to nawet w listopadzie sieję, teraz jest taka szkoła, choc ja się kiedyś uczyłam ze od maja do września.