Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

00:01, 26 mar 2014
Z przyciętymi krzaczkami róż, podczas sadzenia może być tak, że wydaje się, że jest ich za mało, by obsadzić rabatę, a w drugim roku okazuje się, że jednak dobrze, że mają miejsce by się rozrastać. Ja zrobiłam ten błąd, że posadziłam za gęsto i rabata była do poprawki, bo krzewy się rozrosły zachodząc na siebie. Sprawdź dokładnie, Danusiu, ile każda odmiana potrzebuje miejsca wszerz, będą się ładnie prezentować, krzewić, bez kaleczenia się wzajemnie. Ja kupuję w tym roku nie więcej niż cztery róże, na rabatę przed domem, zanim się rozrosną posadzę między nimi trawki i coś całorocznego, by zimą nie było goło, no i oczywiście tło, to jeszcze przemyślę.
Czekam z niecierpliwością, na Twoją rabatę w pełni kwitnienia
KasiaWB 00:46, 26 mar 2014

Witaj Dajanko, troszkę nadrobiłam zaległości
wyprostowanie rabaty było świetnym pomysłem. Muszę przyznać, że obecnie podobają mi się głównie proste linie
Czy na rabacie z różami myślałaś o przywrotniku ostroklapowym? mam go u siebie przy różach i jest to super fajna roślinka do róż idealna
Pozdrawiam serdecznie
dajana 13:09, 26 mar 2014

KasiaWB napisał(a)
Witaj Dajanko, troszkę nadrobiłam zaległości
wyprostowanie rabaty było świetnym pomysłem. Muszę przyznać, że obecnie podobają mi się głównie proste linie
Czy na rabacie z różami myślałaś o przywrotniku ostroklapowym? mam go u siebie przy różach i jest to super fajna roślinka do róż idealna
Pozdrawiam serdecznie

Nie myślałam Kasiu bo nawet nie wiem jak on wygląda Jeśli piszesz ze jest ładny i do róz pasuje to być może gdzieś go kupie a wierze ci ze tak jest bo jesteś już doświadczonym ogrodnikiem nie to co ja Cieszę się z twoich odwiedzin i propozycji ,jeśli się uczyc to tylko od mądrzejszych . Zajrzę do ciebie i odszukam .Proste rabaty zawsze mi się podobały i nie wiem czemu je tak zaokrąglałam ,myślałam ze będzie zbyt wąskie przejście przy prostej Wiosna wzięłam szpadel i oznaczyłam na nowo Okazało się ze jest o wiele lepiej No cóż czasami człowiek musi dojrzeć do lepszych rozwiązań a ja wciąż się uczę a jeśli ktoś mi podpowie to jestem bardzo z tego powodu szcześliwa .Pozdrawiam cię Kasiu serdecznie
dajana 13:33, 26 mar 2014

Iwa napisał(a)
Z przyciętymi krzaczkami róż, podczas sadzenia może być tak, że wydaje się, że jest ich za mało, by obsadzić rabatę, a w drugim roku okazuje się, że jednak dobrze, że mają miejsce by się rozrastać. Ja zrobiłam ten błąd, że posadziłam za gęsto i rabata była do poprawki, bo krzewy się rozrosły zachodząc na siebie. Sprawdź dokładnie, Danusiu, ile każda odmiana potrzebuje miejsca wszerz, będą się ładnie prezentować, krzewić, bez kaleczenia się wzajemnie. Ja kupuję w tym roku nie więcej niż cztery róże, na rabatę przed domem, zanim się rozrosną posadzę między nimi trawki i coś całorocznego, by zimą nie było goło, no i oczywiście tło, to jeszcze przemyślę.
Czekam z niecierpliwością, na Twoją rabatę w pełni kwitnienia

Masz rację Iwonko główkowałam cała noc .Rabata ma trzy metry długości ,przeznaczyłam na jej środku posadzić trzy krzaki różane, ale kiedy je przymierzyłam wydawało mi się ze zbyt duża jest odległośc jednej od drugiej .Zapomniałam że one się rozrastają nie tylko rosną na wysokość, ale i na boki .Dosadzę inne roślinki pasujące do róż i będzie dobrze .Kasia mi podpowiedziała roślinkę której jeszcze nie znam, musze ją zobaczyć bo ja jestem bardzo wybredna Trawki tez by pięknie się komponowały. Może uda mi się szybko skończyć to o czym pisałam , wtedy wkleję zdjęcie i pomożesz mi wybrać roślinki na te rabatę zgoda ? Powiem ci że uwielbiam lobelie te granatowe kwiatuszki które tak cudnie zwisają, dodaje się nią również do różnych kompozycji Gdziekolwiek ją zobaczę zawsze mnie zachwyca .Pani w ogrodniczym powiedziała że da mi znać kiedy będzie miała jej sadzonki .Dodałabym ich kilka przy samym brzegu donicy a że jest dość wysoka to chyba pięknie by się komponowała z z tymi różami .Mogą być jeszcze inne rośliny bo zanim się róża rozrośnie to zawsze można przesadzić je w inne miejsce .U mnie tłem są białe barierki z drewna bo to rabata przy wejściowym małym tarasiku .Tło jest białe a pomiędzy bielą przebija się kolor elewacji domu (gołębi ,dla niektórych błękitny).Tło mam z głowy bo nie może być inne w moim przypadku .Rośliny również nie mogą być wysokie maksymalnie 60 cm róża i inne jeszcze niższe Co bym nie napisała to bez zdjęcia nie da się dyskutować trzeba to zobaczyć .Obiecuję że się pośpieszę z fotką Biegnę do ciebie Iwonko
KasiaWB 14:46, 26 mar 2014

Dajanko, pozwalam sobie wstawić zdjęcie fragmentu rabaty gdzie widoczny jest przywrotnik ostroklapowy - w dolnej części zdjęcia - jak zobaczysz, to usunę zdjęcie żeby nie zaśmiecać Tobie wątku
17:32, 26 mar 2014
Wklej zdjęcie Danusiu, rzeczywiście wtedy będzie można coś bliżej podpowiedzieć, im więcej pomysłów tym lepiej, czasami taka burza mózgów pozwala wybrać najlepszą opcję
Lobelia, to znakomity kwiat do skrzynek, choć moja była trochę kapryśna, ale teraz myślę, że nie stworzyłam jej dobrych warunków. Przy zakupie zwróć uwagę, że są trzy grupy, zależności od siły wzrostu i pokroju:
-silnie rosnące niskie i zwarte 20–25 cm wysokości)
-niskie i zwarte (compacta oraz pumila)
-o pędach zwisających (pendula)
a odcienie : niebieski, bladoniebieski, różowy, a nawet biały

Te szczegóły, które podałaś, to już coś, zaraz przerzucę moje zasoby z pomysłami, może coś uda mi się zgromadzić dla Ciebie.

paulina_wero... 18:06, 26 mar 2014

Zaznaczam sobie ciebie u mnie i pozdrawiam
anna_pisalska 20:02, 26 mar 2014

Przywrotnik i róże to rzeczywiście zgrany duet. Pasuje w zasadzie do każdego koloru "królowej" Mnie z różami w parze zazwyczaj kojarzy się lawenda, podobno odstrasza szkodniki.
dajana 23:17, 26 mar 2014

KasiaWB napisał(a)
Dajanko, pozwalam sobie wstawić zdjęcie fragmentu rabaty gdzie widoczny jest przywrotnik ostroklapowy - w dolnej części zdjęcia - jak zobaczysz, to usunę zdjęcie żeby nie zaśmiecać Tobie wątku

Kasiu nie usuwaj ,twoje zdjęcie wzbogaci mój wątek a już z pewnością nie zaśmieci ,przyda mi się w póżniejszym czasie.Poczytałam w pracy na temat tej rośliny, muszę przyznać że jest ciekawa nie tylko z urody ,lecz z powodów zdrowotnych również.Podobno to ulubieniec ogrodowy Anglików. Wykorzystam ją w innym miejscu ,ponieważ na tę rabatę jest zbyt wysoka wszystko co posadzę przy różach musi być od nich niższe . Róża ma 60 cm to znaczy będzie miała .Chciałabym troszkę czegoś zwisającego na przód , dalej prosto rosnące do 40 cm maksymalnie a na końcu róże. Co to za róża na twojej rabacie Kasiu?chodzi mi o tę różową,jest piękna .Bardzo ci dziękuję za życzliwość i pomoc ,szukamy dalej coś niższego ,ciekawego w kolorach niebieskich ,granatu i fioletu .Myślałam też o płożącym powojniku z niebieskimi kwiatami no i chwasty by nie rosły Pasuje do róż?Niestety nie lubię kory i nie będę jej dawać na rabaty Na początku wolę plewić zanim rośliny się rozrosną i ograniczą tym samym chwasty .Powojnik wydaje się być dobry jak myślicie ?
dajana 23:22, 26 mar 2014

Aniu głównie odstrasza mszyce a ich jest zawsze najwięcej przy różach ,żeby jeszcze chciała skoczka różanego odstraszyć to byłoby coś, prawda?