Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

00:36, 03 kwi 2014
Lubię siać i podsiewać trawę przed dniami deszczowymi, wtedy obficiej kiełkuje, bo jest równomiernie nawadniana, a jeśli jest dodatkowo ciepło, to i szybko się zazieleni.

Ja czekam na deszcz, mam nasiona do dosiania, bo Piotr wyaerował trawnik prawie do zera, chciał dokładnie, a wyszło jak wyszło, suche, słoneczne dni i ziemia gliniasta dopełniły dzieła i mam łysą polanę zamiast trawnika
20:46, 04 kwi 2014
Danusiu, napisz proszę, jakie kolory oprócz niebieskiego, chciałabyś widzieć w towarzystwie róż i czy dużo różnych gatunków, czy może kompozycję z niewielu, pomoże mi to zestawić już gotową propozycję.
A swoją łysą polanę będę poprawiać dopiero przed deszczowymi dniami, wtedy może wykiełkuje więcej nasion trawy, na razie ziemia jest bardzo sucha i bardzo twarda. Na rabatach udało mi się już poprawić jej strukturę i choć nadal na niewielkiej głębokości jest warstwa twardej gliny, to już dość dobrze sadzi się rośliny i rosną zdrowe. Mam przygotowane rabaty do obsadzenia, te, które dotąd czekały na zagospodarowanie, najprzyjemniejszy etap przede mną, posadzenie, pielęgnacja i tylko czekać na efekt.
dajana 21:11, 04 kwi 2014

A jakie Iwonko pasują do różu? granat ,liliowy .biały .Może gatunków niewiele ale ilośc większa Tam nie ma zbyt duzo miejsca a słońce jest dopiero po popołudniu ale wystarczy dla róż 5-6 godz.Dla wcześniejszych host było go zbyt wiele w cieniu rosły lepiej Iwonko co wybierzesz to kupię i posadzę z góry wiem że będzie mi się podobało Tak w ogóle to cały mój ogród będzie w czterech kolorach i wszystkich ich odcieniach,czyli od granatu po błękit,biel, rośliny zimno zielone,wszystkie odcienie różu i fioletu .Nie przejmuj się tak bardzo proszę to ma być przyjemność dla nas nie stres Iwonko Korytko ma 50 cm szerokości i 2,70 długości więc zobacz że cudów sie tam nie da zrobić Wystarczy dodać ze dwa maksymalnie trzy gatunki i obsadzić każdą wolną przestrzeń a nie ma jej zbyt wiele bo rosną już trzy krzaki róż które się rozrosną i wypełnią sporo przestrzeni .Nie przejmuj się tak pokazuj bo przerabiam nózkami
dajana 21:25, 04 kwi 2014

Przekopywałam po pracy ogródek warzywny jeszcze troszkę mi go zostało na jutro i będę go miała z głowy .Moja chłopina nie ma siły ,on się już do żadnej pracy fizycznej nie nadaje Troszkę przekopał ,a teraz leży i kwiczy .Przydałoby mi się wolne tak z kilka dni to moze bym coś więcej zrobiła cholewcia jaka ta doba krótka
Bogdzia 21:37, 04 kwi 2014

Poczytałam donicę obejrzałam , pozdrówka zostawiam.
21:57, 04 kwi 2014
Oj, oj, to jakaś epidemia chyba, bo ja właśnie mojemu plecy posmarowałam i nie wiem, chyba jutro go nie wypuszczę do ogrodu , a plany miałam wielkie...
Zapowiada się jeszcze ładnie, posadzimy z Jolą skalnicę, którą jesienią podzieliłam do doniczek i teraz w cieniu ją posadzę, tak jak lubi.
Pomysł na donicę wyślę w poniedziałek, przez weekend chcę narysować jak ją widzę, będziesz miała obraz, to dla mnie przyjemność , nie stresuję się wcale, nic, a nic

yolka 22:25, 04 kwi 2014

Dajano, dawno u Ciebie nie byłam, skrzyneczka extra. Żeby Cię nieco pocieszyć to napiszę, że ja też za chłopa robię, Pozdrawiam i wielu sił fizycznych zyczę.
aneta230972 23:08, 04 kwi 2014

Witaj Dajanko. Dzięki za odwiedziny i cenne rady. Napisałaś u mnie: ".Trawa ma głębokie i mocne korzenie bo mnie też spłynęła w inne miejsca potem na szpadlu przenosiłam całą jej darń i kładłam w miejsca gdzie jej nie było, niczym trawnik z rolki przyjęła się bez problemu ". I się uśmiałam. Bo wiesz ja też tak robię. Mieliśmy kilka łysych dołków i na jesień tak je włąśnie uzupełniłam. Teraz jest tam piękna trawa. Dlatego teraz też tak robię . A ja dzisiaj znowu wyrywałam trawę z kamyczków i powolutku przygotowuję sobie jedną różano/lawendową rabatke obok paleniska. Cieżka sprawa bo tam rośnie trawa ale kawałek po kawałku jakoś idzie. Najfajniejsze , że Antoś bardzo pomaga i go to naprawdę cieszy a Michaś jak to Michaś przynajmniej udaje, że się stara .
Tylko co ja zrobię z tą całą resztą trawy bo kompostownik dopakowany na maksa .
Pozdrawiam Cię serdecznie .
23:31, 07 kwi 2014
Poproszę o jeszcze chwilę czasu Czy lawendę do róż kupowałabyś, czy masz własne sadzonki?
Jeśli słońce masz tylko przed południem, to lawenda wychylałaby się w kierunku światła i lekko przewieszała przez brzegi (miałam podobnie w skrzynce na oknie, od strony wschodniej).
Inne rośliny, które zebrałam chcę poznać jeszcze, nie mam doświadczenia, ale chcę by kwitły na zmianę, lub w ciągu całego sezonu.
Ja mam kryzys ogrodowy, Danusiu, muszę zrobić przerwę i odpocząć, czymś innym się zająć.
dajana 00:16, 08 kwi 2014

Odpoczywaj Iwonko niczego na siłę nie wolno robić ,jedynie dla przyjemności .U mnie też kryzys ,niekoniecznie ogrodowy słońce jest u mnie po południu ,a lawendę dokupię bo nie mam nadmiaru ..