Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

dajana 23:25, 26 mar 2014

Iwonko jestem pewna że ci się uda Zdjęcie wkleję,będzie łatwiej widząc o co biega
aneta230972 10:25, 27 mar 2014

Dajanko odpisałam u siebie. Pozdrawiam Cię serdecznie i słonecznie .
10:34, 27 mar 2014
Danusiu, ja szukam zdjęć, żeby pokazać różne możliwości i myślę, czy przy schodach nie powinno to miejsce dobrze wyglądać i zimą? Między różami przydałyby się zimozielone akcenty. Ale poczekam na zdjęcie miejsca.
dajana 17:22, 28 mar 2014

Iwonko wklejam to moje dzieło własnych rąk zgodnie z obietnicą Co prawda jeszcze nie jest skończone bo muszę troszkę je podrasować i zagipsować szczelinę która powstała przy sztukowaniu płyty ,ale już wiadomo jak to wygląda .Jeśli wytrzyma do przyszłego roku to będę się cieszyła ,docelowo będzie taka donica wymurowana z kamienia polnego Póki co cieszy mnie nawet płyta OSB

aneta230972 19:37, 28 mar 2014

Ależ cudne łóżeczko przygotowałaś dla róż Dajanko. Świetny pomysł. Gratuluję . Ale moja droga to co ja wykombinowałam z moimi różami to ....szkoda gadać/pisać. Miałam w pojemniku ziemię ogodową. Na jesień wszystkim różyczkom zrobiłam z tej ziemi kopczyki a wczoraj podczas sadzenia róż mieszałam ją z ziemią jaką mamy na działce. Wieczorem rozmawiam z moim mężem i pytam gdzie ukrył torf kwaśny ponieważ chciałam troszkę podsypać borówki. I nie uwierzysz Dajanko. Mój kochany mąż pozamieniał mi pojemniki bo coś tam gdzieś tam przesypywał i potrzebował. I okazało się , że zarówno kopczyki jak i nowe różyczki sadziłam w ziemi "wzogaconej" torfem kwaśnym . I co teraz? Różyczki ładnie wypuszczają listki ale kompletnie nie mam pojęcia czy ten torf może im jakoś zaszkodzić? Wprawdzie nie było tego dużo ale jednak. jak myślisz Dajanko? Dzisiaj policzyłam moje rosa rugosa rosnące wzdłuż ogrodzenia. Mam ich 45 szt. Widać zdecydowanie różnicę, które były kupowane na all...za grosze ( i są to najzwyklejsze rosa rugosa) a tymi, które kupawałam w Rossarium. Mam nadzieję jednak, że za kilka lat ta różnica jakoś się zatrze .
Zdjęcia moich tuj zamieściłam w wątku: tuja "Aureospicata". Bidule nie wyglądają za świetnie .
Pozdrawiam serdecznie .
20:14, 28 mar 2014
To teraz intensywnie zaczynamy podpowiadać, co do tego łóżeczka , jak mówi Anetka, dosadzić różom dla towarzystwa.
Rozumiem, że przyszłe kamienne obmurowanie, będzie do poziomu, na jakim teraz wypełniłaś skrzynię ziemią? Drugie pytanie,czy taras jest wysoko zabezpieczony przed wilgocią z ziemi, nie jestem fachowcem i mogę się mylić, ale lepiej zapytać. Gips Danusiu, do uszczelnienia może nie wystarczyć, raz, że zawsze chłonie wilgoć, dwa, jest mało plastyczny, a taka szczelina będzie pracować, może masz jakiś bardziej plastyczny, elastyczny materiał do wykończenia?
Teraz podpowiedz jeszcze:
-kolor niebieski kwiatów, wiem,
-różnorodne dosadzenia innych roślin, czy może niewiele gatunków?
-zwiewnie, czy może mocne akcenty, albo i te i te... wiesz chodzi mi o to, czy rośliny o dużych, albo wąskich, albo delikatnych liściach.

Z przodu musimy coś wyłożyć na brzeg, widziałabym trawy Hakonechloa, by zasłonić brzeg (trochę będzie trudno, bo jest dość głęboko, nie ma możliwości, by skrzynię obniżyć nieco w gruncie?)
i bukszpany między nimi,albo przewieszające się rośliny (?), a dalej kwitnące kwiaty, jakie Ci się podobają, jako towarzystwo dla róż.
To na razie pierwsza myśl, wieczorem spróbuję coś narysować i zebrać sensowne propozycje ze zdjęć, będzie łatwiej wybrać co się podoba i wtedy też i konkretne rośliny "posadzić".
Viola 20:17, 28 mar 2014

Dajano, pomysł na donice pierwszorzędny. I sama to zrobiłaś? Jak róże zakwitną od razu przykują uwagę kolorami, na tle tej białej barierki będą wyglądały obłędnie
malgocha1960 21:01, 28 mar 2014

Dajanko,jesteś niesamowita kobietą,tylko podziwiać i bić brawo twoim poczynaniom.
dajana 21:21, 28 mar 2014

Iwonko wysokość skrzynki jest celowa , od jej dołu jeszcze brakuje sporo ziemi ,tam będzie trawnik .Poza tym z tego drugiego stopnia schodów mój pies i koty robiły sobie schodząc wprost na rabatę legowisko ,teraz nie mają przejścia .Kiedy podsypię (a juz przekopuję pod trawę ) ziemią i wyrównam poziom ,skrzynka się zrobi automatycznie niższa .To jest tylko na rok ,nawet jeśli nie jest doskonała to i tak ładniejsza od tego co było A było tak Wygląda nawet dość dobrze ale tylko na tym zdjęciu zaraz po posadzeniu ,póżniej nic z tej rabaty nie zostało. Myślę że teraz nie wygląda zbyt efektownie czyt. moja skrzynka , bo jest pusta .Kiedy przyjdą rosliny i urosną róże będzie się lepiej prezentowała .

paulina_wero... 21:22, 28 mar 2014

Świetny pomysł ślicznie to wygląda