Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

aneta230972 23:04, 23 kwi 2014

Dajanko poznajesz tego pana Migdałka?

Wprowadził całe mnóstwo kolorowej radości .
Dziękujemy bardzo.
Odnośnie serbów odpisałam u siebie i wstawiłam zdjęcia. Ciekawa jestem czy Twoje wyglądają podobnie?
23:28, 23 kwi 2014
Wygląda jakby nie pobieraly składników pokarmowych, może to objaw chlorozy, ale ekspertem nie jestem, tylko podpowiadam z doświadczenia. Mam koreankę, która rośnie w niesprzyjających warunkach, traciła kolor, wszyscy obstawiali chorobę lub szkodniki, opryskałam,ale bez skutku, więc podlałam ją żelazem i odzyskała kolor. Poczytaj o chlorozie świerkòw serbskich, w razie czego podeślę linka. Pokaż gałązki z bliska.
AgnieszkaW 23:34, 23 kwi 2014

Iwa napisał(a)
Wygląda jakby nie pobieraly składników pokarmowych, może to objaw chlorozy, ale ekspertem nie jestem, tylko podpowiadam z doświadczenia. Mam koreankę, która rośnie w niesprzyjających warunkach, traciła kolor, wszyscy obstawiali chorobę lub szkodniki, opryskałam,ale bez skutku, więc podlałam ją żelazem i odzyskała kolor. Poczytaj o chlorozie świerkòw serbskich, w razie czego podeślę linka. Pokaż gałązki z bliska.

Iwonka może mieć rację...
Tusiala 11:32, 24 kwi 2014

Dajanko ja czytałam u Danusi, że serbów nie powinno się w ziemię za głęboko wsadzać. Powinny być nie co wyżej "uniesione" niż bryła korzeniowa. Może sprawdź czy nie są za głęboko wsadzone?
Janina 12:59, 24 kwi 2014

Mam nadzieję że to nie choroba bo ja mam takie same 3 z ubiegłego roku. Nie były nawożone i myślę że może ta zieleń taka blada bo im brak nawozu. Przyszła wiosna i trzeba ich dokarmić. Wczoraj kupiłam 6 serbów i są ładne zieloniótkie.
akanta 17:30, 24 kwi 2014

dajana napisał(a)
Zerknijcie proszę na moje Serby bo mi się płakać chce Czemu zmieniły kolor? nie rosną w chwastach nie mają żadnych robali (oglądałam przez lupę ) ani za mokro ,ani sucho, a tracą kolor.Co im dolega czy ktoś może wie? To jedyne drzewka z których tak sie cieszyłam, może należy zasilić florowitem co?Gleba też jest wapienna Już sama nie wiem co wymysleć nie mogą mi się zniszczyć, nie mogą,,,)

Dajanko ja widzę ,że są dobrze posadzone,swoje kiedy były małe opryskiwałam Pinivitem i zawsze były zieloniutkie.Nie martw się jeśli pączki żyją i nie usychają igły nie opadają zbytnio tylko kolor cię niepokoi to nic tak poważnego aby się nie poprawiły.Niby nie są wybitnie kwaśnolubne jak inne iglaki ale ja je zawsze tak traktowałam.Podsypywałam nawet kw.torfem i do dziś są zieloniutkie i to mocno.Tak też zrobiłam u znajomej zdejmując matę ,nawet dużo kw.torfu sypnęłam i na wiosnę oczom nie mogłam uwierzyć jak wystrzeliły niesamowicie i jak się wybarwiły.
Anita1978 18:10, 24 kwi 2014

Możesz im zrobić oprysk dolistny pinvitem! Albo pinvit +florovit pół na pół.
aneta230972 18:59, 24 kwi 2014

Dajanko zaglądnij tutaj:https://www.ogrodowisko.pl/watek/1259-swierk-serbski-picea-omorika
Wczoraj wkleiłam zdjęcia swoich serbów i poprosiłam o radę. W końcu mamy świerki z tego samego miejsca. A może po prostu powinnyśmy się uzbroić w cierpliwość i nie panikować? Ja już sama nie wiem czy nawozić czy nie. Różne opinie na ten temat, że przenawożenie jest najgorsze i w ogóle. Głupia już cała w tym wszystkim jestem . Jutro wyślę maila do szkółki, w której kupowałyśmy drzewka i prześlę im fotki moich serbów. W końcu to fachowcy w tej dziedzinie i może coś podpowiedzą/uspokiją. jak będę miała jakieś info. to dam Ci znać.
Nallar 21:30, 24 kwi 2014

Witam, jutro wpadnę na bardziej szczegółowy przegląd Twoich poczynań. Po pierwszych stronach wątku powiało znajomym klimatem, Skandynawią? Czyżbym się myliła?
dajana 21:54, 24 kwi 2014

Dziewczynki kochane ale was dzisiaj u mnie dużo z pomocą az podskakuję z radości .
Już zadziałałam, spryskałam porządnie żelazem 0,5% dolistnie Podlałam też florowitem uniwersalnym bo pani niczego innego do Serbów nie miała .Teraz mogę spokojnie was poczytać Wkleję jeszcze zdjęcie z bliska na gałązki podczas podlewania .