Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

dajana 21:59, 24 kwi 2014

Jak widać od spodu są zielone a z wierzchu jaśniutkie .Myslę że Iwonka ma rację bo wszystkie identycznie wyglądają równiusieńko jak bliżniaki Gdyby to była jakaś choroba to jednak różniłyby się chyba.One są prawdopodobnie niedokarmione Już im dałam jeść teraz rozejrzę się za lepszym pokarmem
dajana 22:09, 24 kwi 2014

Iwa napisał(a)
Wygląda jakby nie pobieraly składników pokarmowych, może to objaw chlorozy, ale ekspertem nie jestem, tylko podpowiadam z doświadczenia. Mam koreankę, która rośnie w niesprzyjających warunkach, traciła kolor, wszyscy obstawiali chorobę lub szkodniki, opryskałam,ale bez skutku, więc podlałam ją żelazem i odzyskała kolor. Poczytaj o chlorozie świerkòw serbskich, w razie czego podeślę linka. Pokaż gałązki z bliska.

Przeczytałam Iwonko to co napisałaś za pięć trzecia w pracy, a w drodze do domu już miałam żelazo i florowit pod pachą Nie zdążyłam wszystkich postów przeczytać ale moje Serbusie juz nakarmiłam i spryskałam żelazem bardzo ,bardzo dokładnie. Nawet niebo wstrzymało dla mnie deszcz abym mogła dzisiaj spać spokojnie .Nie ma na Serbach niczego, żadnych robali, wyrostków ,czegoś tam rosnącego czy pajęczyn. Czyste wszystkie, tylko ten kolor .Twoje doświadczenie uznałam za pewniaka i zrobiłam to co napisałaś.One chciały jeść jak sądzę Dziękuję Iwonko
dajana 22:20, 24 kwi 2014

aneta230972 napisał(a)
Dajanko poznajesz tego pana Migdałka?

Wprowadził całe mnóstwo kolorowej radości .
Dziękujemy bardzo.
Odnośnie serbów odpisałam u siebie i wstawiłam zdjęcia. Ciekawa jestem czy Twoje wyglądają podobnie?

O Anetko jaki on śliczny i przyjął się pięknie a jak się przyjął tulipanowiec? Każde drzewko jakie masz w ogrodzie nie powinno rosnąc w trawie bo zmarnują ci się wszystkie .Widziałam jak męczysz się z trawą rozsianą gdzie tylko okiem sięgniesz Współczuję pracy i wyrywania U mnie w trawie jest duzo czegoś co bym trawą nie nazwała ,sztywne i twarde to jak diabli Wygląda jak trawa z daleka ale to nie jest trawa Niestety prawie połowa tego co zrobiłam jesienią do wyrzucenia Musze na nowo zasiać i pozbyć się tego dziadostwa Nie przypuszczałabym że w nasionach trawy takie coś było .Wniosek z tego ze wkładają byle co aby sprzedać Tyle mojej ciężkiej pracy i na marne .No cóż trzeba raz jeszcze zasiać trawnik..No to sobie obie powyrywamy
dajana 22:22, 24 kwi 2014

Janina napisał(a)
Mam nadzieję że to nie choroba bo ja mam takie same 3 z ubiegłego roku. Nie były nawożone i myślę że może ta zieleń taka blada bo im brak nawozu. Przyszła wiosna i trzeba ich dokarmić. Wczoraj kupiłam 6 serbów i są ładne zieloniótkie.

Masz rację Janinko też do takich wniosków doszłam A czym zasilasz Serby?
dajana 22:31, 24 kwi 2014

Nallar napisał(a)
Witam, jutro wpadnę na bardziej szczegółowy przegląd Twoich poczynań. Po pierwszych stronach wątku powiało znajomym klimatem, Skandynawią? Czyżbym się myliła?

Zapraszam z radością Nie mylisz się trafiłaś z klimatem ale to dopiero początki Dom jest w tym stylu i wnętrza choć tez jeszcze nieskończone Muszę cię odwiedzić bo jeśli to i twój klimat to i ja bedę chętnie twoim gościem .
Anita1978 08:22, 25 kwi 2014

Ja też lubię styl skandynawski! Prowansalski też....ale....u mnie to nie przeszło- jak mąż stwierdził- zbyt tendencyjnie! a ja bardzo lubie wnętrza z charakterem... Wiec zazdraszczam
kitek81 08:28, 25 kwi 2014

ostatnio nie miałam czasu na O. teraz troszkę nadrabiam-widzę, że masz problemy z serbami? ja mam jednego i też już patrzeć na niego nie mogę, wczoraj podcięłam go trochę, może się zagęści, bo mizernie wygląda, będę go na okrągłe drzewko kształtować, ale czytam, że może florowitem go podlać, chociaż dostał garstkę nawozu w granulacie i jakoś na niego nie zadziałało
pozdrawiam serdecznie i mam nadzieje, że Twoje serby wrócą do pięknych kolorów
dajana 10:37, 25 kwi 2014

Anita1978 napisał(a)
Ja też lubię styl skandynawski! Prowansalski też....ale....u mnie to nie przeszło- jak mąż stwierdził- zbyt tendencyjnie! a ja bardzo lubie wnętrza z charakterem... Wiec zazdraszczam

Jeśli chodzi o wnętrza Anitko do nie do końca Prowansja bo przecieranych mebli nie za bardzo lubię Białe owszem lecz bez przecierek .U mnie wnętrza są bardziej w stylu troszkę amerykańskim .stylowym ,angielskim Sama nie wiem jak to nazwać hi,hi. Kuchnia z pewnością w stylu angielskim ale okap murowany w stylu amerykańskim choć typowy powinien być z marmuru u mnie jest wymurowany z elementami sztukaterii Przy sufitach również skromne listwy sztukaterii ale żyrandole kryształowe i kinkiety czyli oświetlenie raczej stylowe .Kiedy skończę być może cos pokaże ale to jeszcze troszkę potrwa .Niestety wybrałam dosyć kosztowny styl i wnętrz i domu a kolory to już w ogóle zobowiązują do wszystkiego czego tylko nie dotknę. Podjazdy tylko granit , brama wjazdowa jedynie biała ,furtka również itd. Nawet kolory roślin nie mogą być inne jak biel, wszystkie odcienie niebieskości fioletów i różu .Kiedy usiądę na schodach drewnianego domku i ogarniam wzrokiem całośc widzę niewiele gatunków roślin, gdzie spojrzę widzę róże, lawendę wszelkie dzwoneczki granatowe kwiatuszki , hortensje trawy clematisy , byliny i zimno zielone rośliny, za to ilośc ich ogromna. To przyszłość Anitko nie teraźniejszość Niewiele jeszcze mam ale w wyobraźni taki właśnie widzę swój ogród. Kiedy budowałam swój dom nie miałam ograniczeń finansowych no może były ale nie aż takie jak mam w chwili obecnej .Wiele się zmieniło z dnia na dzień, choroba meża utrata pracy i wiele innych przeciwności losu Zanim stanę na nogi jeszcze troszkę musi to potrwać Marzenia jednak pozostały a zamienników nie stosuje z uwagi właśnie na wybrany i zapoczątkowany już styl Moje kroczki są bardzo maleńkie może nadejdzie dzień kiedy będę mogła przyspieszyć. Nie tracę nadziei
Anita1978 14:19, 25 kwi 2014

W takim razie trzymam kciuki i powodzenia! Napewno będzie taki jak sobie wymarzyłaś! Ja mieszkam w moim 4 lata a już myślę o następnym.....
akanta 20:25, 25 kwi 2014

Dajanko to nie były moje serby tylko je sadziłam i pielęgnuję.Na moje to już trzeba w górę bardziej patrzeć.Ziemię wraz ze zmieloną korą wymieszaj z tamtejszą glebą .Kora nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie sprzyja rozwojowi mikoryzy.Jutro u nas Targi Ogrodnicze EDEN 2014 .Zajawki oglądałam ...ale będą cuda-niewidy ! Jadę !