Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

akanta 09:02, 28 kwi 2014

dajana napisał(a)

Naprawdę trawa? a ja juz tyle jej wyrwałam hi,hi Naostrzyć kosiarkę? a czym się ostrzy dziewczyny? bo ja nie wiem. Następna rzecz której muszę się nauczyć .

Jutro wam odpiszę bo do pracy zaśpię Dobrej Nocki wszystkim

Danusiu ostrzy się nóż.Tak trzeba postępować:

1.Zamknąć dopływ paliwa do silnika jeśli takowy występuje ew.zdjąć kopułki ze świec
2.Przewrócić kosiarkę na bok /i tu UWAGA ! -nie na bok gdzie jest filtr-bo można go zalać i potem musi być wymiana na nowy/ ,ew.unieść i postawić na cz.przednią
3.Kluczem /najlepiej nasadowym/ odkręcić "śmigło"
4.Zawinąć i zawieść najlepiej do serwisu bo :
a/nóż powinien mieć prowadzone ostrze pod kątem 30 stopni /bo inaczej szybko się tępi i zużywa/
b/być po ostrzeniu wyważony/ aby kosiarka równo pracowała,bez trzęsienia i nie doszło w następstwie do innych uszkodzeń.
5.Następnie po ostrzeniu dokręcić mocno aby nie doszło do poluzowania śrub.

Ja płacę za ostrzenie kilkanaście zł. w serwisie i nie mam problemu ,bardzo długo mi służy.
A...jeszcze Danusiu ..po koszeniu należy odpiąć zabezp.filtra powietrza i wytrzepać-oczyścić filtr.
Ma to znaczenie dla pracy silnika.
I jeszcze ...po koszeniu /przygotowanie do przechowania/czekam aż ostygnie i zawsze silnym strumieniem myję spód ,ustawiając tak jak do odkręcania noża.Jest to ważne aby nie pleśniały pod nią resztki zanieczyszczeń bo mogą zarażać trawkę przy następnym koszeniu.
Anita1978 09:13, 28 kwi 2014

Ja oddaję kosiarkę do serwisu co sezon. Tam ostrzą
dajana 13:46, 28 kwi 2014

Ale ja mam elektryczną, nie spalinową( nawet dwie) nie ważne, chyba tak samo się postępuje .Cholewcia muszę szukać kogoś kto ostrzy ale to już na pewno nie w mojej wsi, bo tutaj gdzie teraz mieszkam to psy tyłkami szczekają hi,hi.

Anusiu bardzo ci dziękuje za cenne wskazówki wszystkiego co napisałaś Tyle czasu mi poświeciłaś jesteś kochana

dajana 13:50, 28 kwi 2014

akanta napisał(a)

Nie ma pewności,że ten patyczek jest ukorzeniony,ja włożyłam ucięty z bzu i też listki wypuścił ale jak wyjęłam to niestety goły.Liście wypuścił resztką soków jakie zachowały się w gałązce.Lepiej zostawić przynajmniej do jesieni ,udeptać wkoło aby nie przesychał a powinno się go też zacieniować bo słońce bardzo wysusza no i przyciąć.Czy to zdjęcia tegoroczne ,nie ciełaś limki,czemu?

Wszystkie limki przycięłam i to tak dużo ze az mi żal było. Ta hortensja na zdjęciu to phantom też cięta ale ona inaczej rośnie . Patyczek przytnę ale z zacienieniem to będzie problem no chyba że parasol postawie Musze cos ci napisać bo jak to ze mną bywa nie wytrzymałam i wyjęłam jeden patyczek różany, taki bez listków co by nie żałować Wyobraż sobie ze miał korzonki ,cieniutkie ale miał, hura !będą z tego róże Akanto włożyłam je ponownie do domku drewnianego na ten majowy długi weekend bo zapowiadają spore ochłodzenie .Nie darowałabym sobie jakby mi zmarzły ..Będę miała twoje różyczki tra la ,la
dajana 14:07, 28 kwi 2014

Anetko w takim razie to u mnie to nie chwastnica ,tylko dziwnie twarda szeroka trawa ale ona ma inny kolor od pozostałej jest jaśniejsza może dlatego ze to miejsce ma więcej słońca .Ale ja jestem głupol tyle już tego wyrwałam hi,hi trzeba dosiać i naostrzyć kosiarkę
akanta 17:56, 28 kwi 2014

dajana napisał(a)

Wszystkie limki przycięłam i to tak dużo ze az mi żal było. Ta hortensja na zdjęciu to phantom też cięta ale ona inaczej rośnie . Patyczek przytnę ale z zacienieniem to będzie problem no chyba że parasol postawie Musze cos ci napisać bo jak to ze mną bywa nie wytrzymałam i wyjęłam jeden patyczek różany, taki bez listków co by nie żałować Wyobraż sobie ze miał korzonki ,cieniutkie ale miał, hura !będą z tego róże Akanto włożyłam je ponownie do domku drewnianego na ten majowy długi weekend bo zapowiadają spore ochłodzenie .Nie darowałabym sobie jakby mi zmarzły ..Będę miała twoje różyczki tra la ,la

Można wkoło zacieniować /góra otwarta /nawet/ taka zieloną siatką lub tkaniną na patyczkach od str.największego nasłonecznienia,będzie większa pewność.Będę się też cieszyć jeśli się ukożeni jak najwięcej.
akanta 17:59, 28 kwi 2014

dajana napisał(a)

Ja H.Phantom też te długie pędy przyciełam na kilka oczek.Kwiaty są ciężkie mogą odginać gałązki.A po cięciu z każdej jednej gałązki mamy dwie.No i krzak się zagęszcza.
akanta 18:01, 28 kwi 2014

dajana napisał(a)
Ale ja mam elektryczną, nie spalinową( nawet dwie) nie ważne, chyba tak samo się postępuje .Cholewcia muszę szukać kogoś kto ostrzy ale to już na pewno nie w mojej wsi, bo tutaj gdzie teraz mieszkam to psy tyłkami szczekają hi,hi.

Anusiu bardzo ci dziękuje za cenne wskazówki wszystkiego co napisałaś Tyle czasu mi poświeciłaś jesteś kochana

Jeśli elektryczna to odłącza się od prądu i odkręca nóż tak samo.
akanta 18:04, 28 kwi 2014

Anita1978 napisał(a)
Ja oddaję kosiarkę do serwisu co sezon. Tam ostrzą

Anetko tylko raz ostrzysz? Ja ile tylko trzeba jak widzę potrzebę ale kilkakrotnie a szczególnie wtedy gdy trawa twardnieje ,bo ta wiosenna jest taka jeszcze miękka.
Anita1978 18:38, 28 kwi 2014

Nie wiem, ale chyba raz, wiosną przed korzeniem. Panowie w serwisie mówią, że zadbana jest ( kosiarka)