Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Anita1978 18:38, 28 kwi 2014

Nie wiem, ale chyba raz, wiosną przed korzeniem. Panowie w serwisie mówią, że zadbana jest ( kosiarka)
akanta 20:51, 28 kwi 2014

Anita1978 napisał(a)
Nie wiem, ale chyba raz, wiosną przed korzeniem. Panowie w serwisie mówią, że zadbana jest ( kosiarka)

To pewnie moja kosiara ma nóż z gorszej stali.A u mnie też trafiają się w trawce to patyczek ,szyszeczka itp więc szybciej się zużywa.Nie koszę tak nisko ,wzorcowo i trawa jest twardsza bo parkowa nie dywanowa.

A gdzie ta nasza Danusia ,my u niej w gościach pogaduchy a ona przy latarni pewnie tę trawę skubie !
21:44, 28 kwi 2014
Danusiu i ja dołączam swój głos do głosu dziewczyn - to na prawdę jest trawa, nie wyrywaj jej już
W moim trawniku, co roku dominuje inny gatunek trawy. Mam trudne warunki i w tym roku, delikatniejszą kostrzewę wyparła wiechlina... tak przynajmniej mi się wydaje, bo ta pierwsza woli kwaśną glebę, a ja mam zasadową niestety i właśnie mam taką jak Ty o szerokich listkach, z kolankiem, twardą i chyba nieco jaśniejszą od pozostałych.
Trudno jest utrzymać dobrze wyglądający trawnik. Wczoraj czytałam na innym forum o konkretnych gatunkach w mieszankach. Wybór odpowiedniej, nie jest łatwą sprawą, wygląd trawnika i owszem, jest ważny, ale jeśli gatunki traw z mieszanki nie mają optymalnych warunków, to trawnik stopniowo zmieni wygląd, silniejsze gatunki wyprą słabsze.
O ostrzeniu noży kosiarki poczytałam Od pięciu lat nie ostrzyłam swoich, przy następnym koszeniu przyjrzę się końcówkom.
Mimo mycia sprzętu po koszeniu, mam w lipcu/sierpniu problem z chorobą grzybową, ale to "zasługa" tutejszego klimatu, bardzo, bardzo wilgotny, prawie tropikalny, szczególnie uciążliwy gdy jest gorąco, w domu musi pracować osuszacz, no a trawnik, niestety, broni się sam.

Anita1978 21:48, 28 kwi 2014

"A gdzie ta nasza Danusia ,my u niej w gościach pogaduchy a ona przy latarni pewnie tę trawę skubie!"
- dokładnie!!!
akanta 21:56, 28 kwi 2014

Anita1978 napisał(a)
"A gdzie ta nasza Danusia ,my u niej w gościach pogaduchy a ona przy latarni pewnie tę trawę skubie!"
- dokładnie!!!

Anitko albo flancuje to co wykopała !
Anita1978 21:57, 28 kwi 2014

dajana 12:52, 29 kwi 2014

Takie fajne pogaduchy u mnie a ja nieobecna byłam? nie odżałuję .no .Gdybyście widziały co ja robiłam to Akanta dałaby mi nieżle po łapkach .A więc tak :

1. Dwie godz sprzątałam po kimś kto nie szanuje mojej pracy (został ukarany

2. poszłam do ogrodu (załóżmy ze to ogród) uciszyć wyrzuty sumienia, choć to nie ja powinnam je mieć
3. Wróciłam po lupę bo mam już świra na punkcie skoczków różanych i co ujrzałam ? całą masę mszyc i tych białych jednopłatowców .
4. Skończyło się moje dobre serce, załatwiłam je wszystkie chemicznie .(a mówiłam ze nigdy chemii nie użyje) nigdy nie mów nigdy!
5. Postanowiłam zgodnie z sugestią. Akanty uformować hi,hi bukszpany w kulki nie wiem czy chcecie to zobaczyć bo mój czyn nadaje się tylko do kącika rozrywki .
6. Skończyłam malowanie donic przy tarasie ,nawet mi się udało.
7 .Wyciągałam kleszcze kotu, nie mojemu tylko temu zapładniaczowi który przychodzi na miskę. Tak pokornego i spragnionego dotyku człowieka kota to ja jeszcze nie spotkałam. Wyjęłam mu 24 kleszcze a on mruczał i spokojnie, leżał pokornie patrząc na mnie tymi swymi ślicznymi oczami .Zjadł całe udko z kurczaka i nie chciał odejść .Wiem że mnie pokochał choć jeszcze kilka dni temu nie dał się dotknąć. Bycie kochanym to cudowne uczucie, nawet jeśli to jest tylko zwierzątko .
8. O 21 pierwszej jeszcze sprzątałam garaż, a potem padłam i nawet nie usiadłam do komputera .

Jak widzicie troszkę tego było ,ale gdybym wiedziała że mam takie fajne towarzystwo to przynajmniej bukszpany nie byłyby oszpecone a ja z wami spędziłabym miłe chwile .
Pamiętam kiedy budowałam swój dom na portalu budowlanym ,spotykałyśmy się z dziewczynami pod umówionym zdjęciem i takie numery robiłyśmy niekiedy do rana .Ludzi do nas przybywało bo świetnie się wszystkie bawiłyśmy .To były fajne czasy tyle się działo .Akanto pamiętasz?
Złapałam kilka chwil wolnych w pracy i teraz sobie was troszkę poczytam zanim mi ktoś spokoju nie przerwie .Dziewczynki możecie tak codziennie sobie u mnie pogaduszki ucinać bo ja to ogromnie lubię , tak jak was
dajana 12:57, 29 kwi 2014

akanta napisał(a)

Anitko albo flancuje to co wykopała !

hi,hi no dobre, bo właśnie przyglądałam się na te leżące wykopane kępy i myślałam czy aby nie posadzić ich ponownie .Niestety dołki już uzupełniłam wcześniej ziemia ,trzeba zasiać nowa trawę.
dajana 13:14, 29 kwi 2014

Iwonko moja trawa to mieszanka wszystkich traw tak ją nazwał sprzedający .Tam gdzie mam późno słonce tam rośnie miękka, mocno zielona i delikatniejsza .W miejscach nasłonecznionych rośnie ta która wzięłam za chwasta .Już nie wyrywam niech sobie tak rośnie. Najważniejsze że nie mam w trawniku chwastów bo w innych częściach działki chwastowy busz niestety .Powoli wychodzę z najgorszego ale droga jeszcze daleka . Dzisiaj troszkę chłodniej ale słońce swieci .Wczoraj spadł ogromny grad ale niczego mi nie uszkodził na szczęście .
Pola 13:54, 29 kwi 2014

O rany, ale tu pracuś mieszka...hihihi odwaliłaś kawał ogrodowej roboty, a fotki pomalowanych donic poproszę.....