Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

dajana 12:48, 11 maj 2015

Kasiu mam rabaty z hortensjami lecz ta na zdjęciu była pomiędzy dwiema różanymi Az się prosiła o zmianę .Kiedy róże się rozrosną ,rozkwitną, zobaczysz różnicę. Floksy się rozrastają cudnie to taka szkółka tymczasowa ale już cieszy me oczy. .Gdybym umiała rysować to pokazałabym mój plan wejściowego ogrodzenia ,podmurowanej i poszerzonej skarpy i wiele innych rzeczy, ale nie potrafię co mnie troszkę złości taki ze mnie gamoń i już. Całą sobotę pracowałam Pierwsze zdjęcie które zamieściłam prezentuje się już o wiele lepiej i nie o trawkę tu chodzi lecz rabatę. Przesadziłam co nie co ,poprawiłam wysokość ,zrobiłam kanciki ,odchwaściłam i przygotowałam miejsce na trawy .Pan Tadeusz napisał mi ze nie ma Carex Evergold ani Everest. Jestem zła bo przecież zamówiłam w marcu i miały być. Chciałam dosadzić do rabaty z hortensjami jako obrzeza i co ja mam teraz zrobić bu!!Szukam wiec ich gdzie indziej .Dobrze ze chociaż miskanty są .Stipy tez nie ma .Jak ja nie lubię takich niespodzianek
dajana 12:55, 11 maj 2015

Kasiu a jak się ten preparat zwie? Mszyce już atakują i na dodatek skoczek Posypałam pod róże kawę całe 50dkg po trzy roztarte duże ząbki czosnku Namoczone pety od sąsiada w słoiku a one i tak wędrują po kijach na róże Spłukałam wszystko prysznicem ,potem otrząsnęłam z nadmiaru wody Nie byłam przygotowana na taka inwazję, a że dzień był raczej pochmurny to nic więcej mi nie przyszło do głowy Zobaczę dzisiaj czy są .
KasiaW76 13:01, 11 maj 2015

Kup sobie albo agrecol albo target. Oba są dobre. Mam agrecol do roz. Jeszcze nie pryskałam bo czeka aż zaatakują. Na razie teściowa ma za płotem.
dajana 13:04, 11 maj 2015

Mirko przy takiej ilości róż to byś się zrujnowała na ten czosnek gdyby tak trzeba było każdego dnia to robić. Nie pisało czy to jednorazowe działanie czy należy powtarzać, a przy najmniej jak często. Przy różach jest dużo pracy i każdego roku inne niespodzianki w postaci szkodników , nie wspomnę już o pokaleczonych nie tylko dłoniach .Wyobraż sobie że teraz w ciągu tygodnia sporo pędów zmarzło ,a zima nie poczyniła żadnych szkód .Kiedy był ten mróz? bo zmarł mi tez Hyzop i inne kwiatuszki .Ostróżki na szczęście nie tknął. Serby puszczają piękne przyrosty Na jesień musze 8 sztuk przesadzić .Czeka mnie nie lada robota bo to już spore sztuki .
dajana 13:09, 11 maj 2015

Dzięki Kasiu zapisałam U mnie już grasują niestety i to zmasowany atak Ciekawa jestem kiedy wyfrunie z ziemi chrząszcz majowy mam tylko nadzieje ze krety zmniejszyły ich populacje ,no i moje zbieranie go w ubiegłym sezonie, 3 słoiki litrowe tego dziadostwa zebrałam ze wszystkiego bo one jadły wszystko co tylko było zielone .Zapomniałam ,moje truskawki już kwitna
KasiaW76 16:40, 11 maj 2015

O matko a Ja tego pełno mam w ziemi i co rusz to zgniatam je i ciągle się zastanawialiśmy z mężem co to takiego
To się znowu nauczylam
dajana 23:06, 11 maj 2015

Tuje podstrzyżone,kanciki zrobione, rabaty wyplewione, poprawiona wysokość Czekam na trawy aby wypełnić braki i dosadzić kilka żurawek .Juz troszkę ładniej .Nawaliła mi kosiarka ,niestety jest do wyrzucenia .

Ostrózki pięknie rosną i nawet lawenda puszcza już listki .

A to kwiatuszki Bogdzi zapomniałam jak się nazywają. Spójrz Bogdziu jak pięknie się rozrósł krzaczek ,a był taki maleńki .Pomyślałabyś że twoje kwiatuszki zawędrują aż do mnie ? Przywiozła mi je Weronka

weronika77 23:59, 11 maj 2015

Dajano, czy to jest wielosił? Podobne ma listki. Pamiętam, że wtedy chciałaś niebieskie, ale dzisiaj nie pamiętam, co Ci dawałam.
Ciesz się na emeryturę, bo jakieś dobre strony ma, ale czasu będzie Ci brakować. Mi brakuje, choć siedzę do nocy.
zastanawiam się jeszcze nad multiflorą, bo jeżeli jest biała i przewidujesz ją na białe ogrodzenie, to czy kontrast niepotrzebny. wyobrażałam sobie różowe róże u Ciebie? Buziaki.
dajana 00:19, 12 maj 2015

Weroniko kwiatki są niebieskie ,ale nie wiem czy to wielosił, nie pamiętam Poczekamy aż zakwitnie .Multiflorę natomiast posadziłam na siatkę przy lesie nie na wejściowe ogrodzenie .Ono będzie białe bez obsadzeń No niezupełnie bo będzie nad furtką pergola na której new dawn zagości .Las zaciemnia koniec działki więc biała multiflora rozjaśni ten zakątek Póki co jeszcze listki nie wyszły, mam nadzieję że niebawem się te patyki zazielenią .Może i czasu będzie brakować Weronko, ale nareszcie się wyśpię Juz mam dosyć wstawania o piątej rano
Sonka 07:35, 12 maj 2015

Zaglądam, podziwiam i pozdrawiam.