Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

Przetacznik 03:00, 10 lip 2012

No a teraz kwestia ławeczki... napracowałaś się solidnie, wygląda bardzo pasująco do miejsca a przede wszystkim nie razi przesadną jakąś nonszalancją tylko zdaje się wpasowana w sytuację w sam raz. Ale gdybyś nie dała cynku, to nie zorientowałabym się, że to ta sama jejmość, co dawniej... : )
Cieszę się, że mam kontakt z osobą, która widzi sens w takich różnych działaniach i chce i potrafi własnoręcznie wypracować taką ławeczkę. Dla mnie to 100 razy cenniejsze niż gotowce. I wkład cierpliwości i dokładności doceniam. A w szybie wizerunek Agaty delikatny się uwidocznił : )
agata_chrosc... 08:26, 10 lip 2012

Weronika - tak ładnie i sympatycznie potrafisz skomentować, co oczywiście każdy, kto się przy czymś napracował bardzo lubi. A ja to już szczególnie!. Z tym światłem to masz rację - jest jakby lżejsze, bardziej stonowane, co jak wiadomo dało szansę wielkim holenderskim mistrzom. No i niczego tak nie cenię jak dobrze pojętej oryginalności więc taki komplement, że ogród jest niepowtarzalny cenię szczególnie. No bo co to za sztuka wszystko skopiować i mieć ładnie? Mieć ładnie i oryginalnie - to jest dopiero coś! Do tego dążę i choć wiem, że jeszcze długa droga przede mną, to będę konsekwentna!
A co do ławeczki to ja mam identycznie - zawsze wolę coś z odzysku niż kupionego. Nie ma porównania! A oko masz nie z guzika jak mawiał mój profesor od sztuki nowożytnej polskiej, a które to powiedzonko już chyba przytaczałam (bo wyjątkowo je lubię) - ten wizerunek w szybie bardzo zamazany, a jednak dostrzegłaś. No i mogę tylko powtórzyć za Tobą, że i ja bardzo się cieszę, że dzięki Ogrodowisku poznałam tak ciekawą i fajną osobę jak Ty. Pozdrowienia!
Pszczelarnia 09:58, 10 lip 2012

Jak sieję ostróżki?
Nasiona kupuję. Do ostróżek to mam skrzynkę (taką drewnianą, jak się kartofle w sklepie w niej trzyma), wykładam folią podziurawioną, żeby nie było tej folii widać (taki podręczny rozsadnik przy domu, żeby nie zapomnieć podlewać i w tej skrzyni to mam ziemię najwyborniejszą) i sieję. One wolno wschodzą (zauważyłam). Potem wschody przesadzam do gruntu (pod koniec sierpnia a nawet we wrześniu). Dla ostróżek to mam super ziemię, kompost i prawdziwy czarnoziem.

A z tym sianiem i ukorzenianiem jest tak, że ja to po prostu lubię (mam w donicach sadzonki drzew - jesienią chyba z nimi do lasu pójdę). Lubię cały proces powstawania ogrodu. Z tym, że radość z tej pracy jest większa, jak już ogród jest wypełniony, bo inaczej to się człowiek może sfrustrować pustymi przestrzeniami. A ja lubię barok.

"... szansę wielkim holenderskim mistrzom" - mistrzowie światła i mroku oraz martwych natur i scenek obyczajowych - jest co oglądać.
Ana 10:01, 10 lip 2012

Ewo, Weroniko...jak pięknie piszecie....

Ewo - wlaśnie - cenna uwaga - muszę powiedzieć że wychowywanie dzieci i zakładanie ogrodu uczy cierpliwości

Agata - juz nie będę powtarzać, że ja też lubię używane i odnawiane przedmioty...
GabiK 11:57, 10 lip 2012

Bardzo ładnie odnowiłaś ławeczkę. Podziwiam takie umiejętności, ale nie potrafię tak. I chyba jednak wolę gotowce u siebie, najwyżej lekko podrasowane, lub rzeczy przywrócone świetności przez kogoś innego.

Niesamowitą tworzysz atmosferę w ogrodzie.
agata_chrosc... 13:44, 10 lip 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Jak sieję ostróżki?
Nasiona kupuję. Do ostróżek to mam skrzynkę (taką drewnianą, jak się kartofle w sklepie w niej trzyma), wykładam folią podziurawioną, żeby nie było tej folii widać (taki podręczny rozsadnik przy domu, żeby nie zapomnieć podlewać i w tej skrzyni to mam ziemię najwyborniejszą) i sieję. One wolno wschodzą (zauważyłam). Potem wschody przesadzam do gruntu (pod koniec sierpnia a nawet we wrześniu). Dla ostróżek to mam super ziemię, kompost i prawdziwy czarnoziem.

A z tym sianiem i ukorzenianiem jest tak, że ja to po prostu lubię (mam w donicach sadzonki drzew - jesienią chyba z nimi do lasu pójdę). Lubię cały proces powstawania ogrodu. Z tym, że radość z tej pracy jest większa, jak już ogród jest wypełniony, bo inaczej to się człowiek może sfrustrować pustymi przestrzeniami. A ja lubię barok.

"... szansę wielkim holenderskim mistrzom" - mistrzowie światła i mroku oraz martwych natur i scenek obyczajowych - jest co oglądać.

Pszczółko bardzo Ci dziękuję za instruktaż. Jak zwykle kilka pytań uzupełniających
A czy teraz mogę wysiać? Zdążą wzejść do wrzesnia, no powiedzmy października bo tu jednak nieco dłużej trwa jesień? A czy nie można ich wysiewać wprost do gruntu?
agata_chrosc... 13:47, 10 lip 2012

GabiK napisał(a)
Bardzo ładnie odnowiłaś ławeczkę. Podziwiam takie umiejętności, ale nie potrafię tak. I chyba jednak wolę gotowce u siebie, najwyżej lekko podrasowane, lub rzeczy przywrócone świetności przez kogoś innego.

Niesamowitą tworzysz atmosferę w ogrodzie.

Gabiku - dziękuję za pochwały!
A taką ławeczkę to każdy potrafi odnowić - wystarczy mieć szlifierkę do drewna (taką z papierem ściernym), oszlifować i dowolnie pomalować. Elementy żeliwne można zostawić zardzewiałe, albo pomalowac farbą "na rdzę". I cała filozofia!
iwbod 14:07, 10 lip 2012

pięknie wygląda latarnia w lawędzie ,lubię takie klimaty,pozdrawiam
agata_chrosc... 14:11, 10 lip 2012

Witaj Iwbod! Ja też lubię takie klimaty. Ciesze się , że wpadłaś do mnie
Milka 14:12, 10 lip 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Przy okazji drobne zmiany wokół bukszpanu:

I jeszcze raz odnowiona ławeczka wraz z rezydentką:

cudne te twoje metamorfozy i jednak ciągle coś się zmienia a ławeczka mnie wciąż zachwyca
mam podobną, brak jej części, ale też ją odnowię, dorobimy cos aby stała i będzie jak u ciebie
a stac będzie w kąciku medytacji ha, ha!