Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

Bogdzia 17:42, 09 lip 2012

agata_chroscicka napisał(a)

myślę,że to wynika z niewiedzy o ich hodowli no i ponoć lubią przemarzać w miejscu szczepienia

U mnie przemarzanie im raczej nie grozi. Natomiast nie wiem czy czytałaś post Bogdzi - jej piwonie z roku na rok słabiej kwitły i Bogdzia nie ma pojęcia dlaczego. No to jak ona nie ma pojęcia to juz ja na pewno nie będę miała.

Do tego co pisze w linku od Ani bardzo skrupulatnie się stosowałam a jednak nic z tego nie wyszło. Znam ta firmę i ich stronę już od dłuższego czasu. Nie twierdzę ze kazdy poniesie kleskę tak jak ja ale u mnie niestety nic z tego nie wyszło i przyczyną nie było przemarzanie bo żadna po zimie nie była przemarznięta.Nie znaczy to że komukolwiek odradzam próby ich hodowli wręcz przeciwnie będę sie z wielką ciekawością przyglądac i może sie czegoś nauczę.Pozdrawiam Agatko i Aniu również.
agata_chrosc... 18:10, 09 lip 2012

Irenko - nawet nie sądziłam, że tak wielu osobom się spodoba. też uważam, że to ładny zakątek
agata_chrosc... 18:13, 09 lip 2012

Bogdzia napisał(a)

myślę,że to wynika z niewiedzy o ich hodowli no i ponoć lubią przemarzać w miejscu szczepienia

U mnie przemarzanie im raczej nie grozi. Natomiast nie wiem czy czytałaś post Bogdzi - jej piwonie z roku na rok słabiej kwitły i Bogdzia nie ma pojęcia dlaczego. No to jak ona nie ma pojęcia to juz ja na pewno nie będę miała.

Do tego co pisze w linku od Ani bardzo skrupulatnie się stosowałam a jednak nic z tego nie wyszło. Znam ta firmę i ich stronę już od dłuższego czasu. Nie twierdzę ze kazdy poniesie kleskę tak jak ja ale u mnie niestety nic z tego nie wyszło i przyczyną nie było przemarzanie bo żadna po zimie nie była przemarznięta.Nie znaczy to że komukolwiek odradzam próby ich hodowli wręcz przeciwnie będę sie z wielką ciekawością przyglądac i może sie czegoś nauczę.Pozdrawiam Agatko i Aniu również.

Bogdziu - dziękuję, że do mnie wpadłaś. U mnie jest tak mało miejsca, że wolałabym rośliny, które nie sprawiają aż takich problemów. Wystarczy, że zaryzykowałam i trzy mekonopsy posadziłam - podobno wyjątkowo trudne w uprawie. Jeśli w przyszłym roku znowu się pojawią to uznam to za swój wielki sukces i kto wie, może ruszę na poszukiwanie piwonii drzewiastych. Pozdrawiam Cię serdecznie
p.s. dziękuję za wspomnienie o moim ogródku w rocznicowym wierszu na cześć Ogrodowiska! Jestem zaszczycona
agata_chrosc... 20:24, 09 lip 2012

Eksperyment połączenia hosty i lawendy był bardzo udany, niestety pacjent nie przeżył. To znaczy aż tak źle nie jest, ale hosta jednak mocno się przypaliła mimo, że teoretycznie powinna wytrzymać nawet do 75% nasłonecznienia. Tyle tam nie było, a i słońca u nas w tym roku za dużo nie ma. A jednak trzeba było wymyślić rozwiązanie zastępcze. I oto ono:

agata_chrosc... 20:27, 09 lip 2012

Przy okazji drobne zmiany wokół bukszpanu:

I jeszcze raz odnowiona ławeczka wraz z rezydentką:

Ana 20:35, 09 lip 2012

No mnie się zastępstwo za hostę bardzo podoba Jeszcze powiedz, że latarenka teściowej!! Czy też spadek po poprzednikach?

ależ masz wielkie i dorodne te kule bukszpanowe, zazdroszczę, bo moje maluszki jeszcze duuuzo czasu potrzebują...

Rozmawiałam z M na temat urlopu w Holandii...nie powiedzial NIE, a to już dobrze
JulkAd 20:40, 09 lip 2012

E....no piękna ta Twoja ławeczka, a towarzystwo dla lawendy ciekawe...godne podpatrzenia.
agata_chrosc... 20:41, 09 lip 2012

Latarenka zdobyczna. W poprzednim domu w ogrodzie leżała. Zabrałam do nowego domu bo mi się jej żal zrobiło. ALe moim zdaniem to jest taka zwykła latarenka z Ikei, tylko ta rdza jej szlachetności dodała.
A kule bukszpanowe kupione od kogoś kto się ich chciał pozbyć - 3 kule za 25 euro w sumie czyli nasze 100 zł. Sama musiałam wykopać i w 3 osoby do bagażnika pakowaliśmy! ALe prezentują się porządnie.
To delikatnie podmęczaj swojego M, niech się z myślą oswaja.
agata_chrosc... 20:42, 09 lip 2012

Julka dzięki! Taki nagły pomysł mi przyszedł do głowy! Czasem się zdarza
Przetacznik 02:48, 10 lip 2012

O jak to świetnie skomponowałaś, kojarzy mi się nadmorsko tak, no i jednak te spatynowane przedmioty mają tą właściwość, że wywołują taką fajną atmosferę niedomówień, tajemnicziści... A to zresztą i cecha Twojego ogrodu - ta niesztampowa swoboda, lekka dzikość i zarazem przemyślane szczegóły. Moim zdaniem Twój ogród jest bardzo osobisty - to znaczy nie ma odpowiednika wśród innych a to jest własnie ciekawe i pociągające. Chyba też światło z holenderskigo nieba nieco inne od polskiego, takie lekko zielonkawe, lekko mgliste i łagodne.