Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

Pszczelarnia 12:29, 19 lip 2012

Agato z holenderskiego ogrodu! Powiem Ci, jak się dogadam z jakimkolwiek z kowali (mam 3 na oku). Obawiam się, że nie będzie taniej. Kiedyś robił mi kowal pręty na parapety okienne do miasta (2 pręty skrzyżowane bez malowania z dziurą na mocowanie do ściany razy 4) - zapłacił M. jak za zboże po targach i obniżkach. Ja już wymyśliłam kształt. Acha i prace rzemieślnicze u nas trwają długo - tzn. klient czeka i czeka i jest cierpliwy, bo tak ma być. Średnio około roku. Tyle czekałam na nowe ule. Na okiennice 2 lata, potem już nachodziłam pana Stolarza co 2 dzień. Na owe pręty 7 miesięcy. Na usprawiedliwienie dodam, że u nas się często zapada w sen zimowy od listopada do marca.
agata_chrosc... 12:34, 19 lip 2012

No to ja się Pszczółko bardzo cieszę, że wpadasz, bo ja do Ciebie też nieustająco!
No właśnie - 50 euro! Jak na tutejsze ceny to rewelacyjnie tanio, bo inne jakie znalazłam kosztowały już ponad 200! Ale w Polsce to pierwszy kowal zrobi Ci na wzór za połowę tego. Tak mi się wydaje?
GabiK 12:47, 19 lip 2012

Agatko, nie rób min, na pewno Ci pasuje. Pasuje Ci ogród do stylu domu, do klimatu, a salonu jak na dłoni nie widać z zewnątrz. Zresztą pewnie masz dość neutralnie.
A ja do fuksji na ścianach nie chciałam dać zaraz za oknem np. czerwieni, chociaż uwielbiam czerwień (coś za mało jej u mnie, jak na moje sympatie).

Eklektyzm tak - ze stylami jak z kolorami, po co się ograniczać do jednego. Tzn. jak ktoś lubi... Ale ja lubię różnorodność i nie będę niewolnikiem jednego stylu w domu.
GabiK 12:50, 19 lip 2012

Właśnie, Agato, a propos cen, jaka jest średnia pensja w Holandii?
U nas to chyba ostatnio 4 tys. brutto.

Napisałaś, że kowal zrobi za pół ceny, pewnie tak, ale coś mi się widzi, że statystyczny Holender zarabia te 4 razy więcej, więc i tak my musimy wydać dwa razy tyle.
Jakby się zarabiało 4 ty.s EURO to te ceny Holenderskie wcale nie są przerażające i za dodatki i za rośliny. Rośliny kosztują tyle samo, a my dużo mniej zarabiamy.
Pszczelarnia 13:16, 19 lip 2012

Agato z holenderskiego ogrodu! Powiem Ci, jak się dogadam z jakimkolwiek z kowali (mam 3 na oku). Obawiam się, że nie będzie taniej. Kiedyś robił mi kowal pręty na parapety okienne do miasta (2 pręty skrzyżowane bez malowania z dziurą na mocowanie do ściany razy 4) - zapłacił M. jak za zboże po targach i obniżkach. Ja już wymyśliłam kształt. Acha i prace rzemieślnicze u nas trwają długo - tzn. klient czeka i czeka i jest cierpliwy, bo tak ma być. Średnio około roku. Tyle czekałam na nowe ule. Na okiennice 2 lata, potem już nachodziłam pana Stolarza co 2 dzień. Na owe pręty 7 miesięcy. Na usprawiedliwienie dodam, że u nas się często zapada w sen zimowy od listopada do marca.

Dubelek-duplexik.
agata_chrosc... 13:18, 19 lip 2012

GabiK napisał(a)
Właśnie, Agato, a propos cen, jaka jest średnia pensja w Holandii?
U nas to chyba ostatnio 4 tys. brutto.

Napisałaś, że kowal zrobi za pół ceny, pewnie tak, ale coś mi się widzi, że statystyczny Holender zarabia te 4 razy więcej, więc i tak my musimy wydać dwa razy tyle.
Jakby się zarabiało 4 ty.s EURO to te ceny Holenderskie wcale nie są przerażające i za dodatki i za rośliny. Rośliny kosztują tyle samo, a my dużo mniej zarabiamy.

Wiesz co, 4 tys. euro "na rękę" to jest bardzo dobra pensja i na prawdę nie każdy tyle zarabia. Nawet zdecydowanie nie każdy. Podatek wynosi ok.50%, nie pamiętam w tej chwili czy 52 czy 54. I wiem z doświadczenia, że żeby tutaj żyć na w miarę przyzwoitym poziomie, to zdecydowanie trzeba mieć dwie dobre pensje. My mamy jedną i ciągle w związku z tym problemy finansowe. ALe prawdą jest tez, że przeciętny Holender jest zdecydowanie bogatszy od przeciętnego Polaka. ALe to jest kraj, który swoje bogactwo wypracowywał całe wieki i nadal go nie marnuje.
ALe mnie w Polsce z jednej niezłej pensji żyło się znacznie lepiej niż tu w 2 i 1/2 osoby z jednej niezłej pensji. Czyli różnica nie jest aż tak duża.
agata_chrosc... 13:23, 19 lip 2012

Pszczelarnia napisał(a)

Dubelek-duplexik.

Ło Matko! No to wolno im to idzie! No ale jak tu z Holandii przewieźć takie dwa obeliski, każdy po 2m (chyba?)? Jakąś furgonetkę by trzeba wynająć.
GabiK 13:27, 19 lip 2012

Agatko, my mamy dwie niezłe i mam już dosyć tego wybierania na co wydać. A i tak dobrze, że mogę wybierać, na coś odłożę.
Taki mamy kraj, że każde pokolenie zaczyna od nowa w większości. Może teraz się to zmieni.
agata_chrosc... 13:34, 19 lip 2012

No właśnie! Oby nasze dzieci coś już miały po nas.
Milka 18:22, 19 lip 2012

Ale tu się dzieje, normalnie muszę większy kawałek czasu wykroić aby wszystko doczytać, tymczasem pozdrawiam