Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

Milka 15:14, 01 sie 2012

Zdrowiej ale ciut po postach rozpoznaję symptomy poprawy
Przetacznik 18:00, 01 sie 2012

jak tam perspektywa z podłogi ?
agata_chrosc... 19:30, 01 sie 2012

Drogie kobitki! Przede wszystkim dziękuję, że nie opuszczacie inwalidy w potrzebie! Sytuacja wygląda tak, że poprawia mi się po południu i wieczorem, natomiast poranki są na prawdę straszne. Opowiedziałabym wam dzisiejszą przygodę, kiedy to małżonek szanowny musiał mnie niemal na własnych plecach ewakuować, ale nie będę, bo potem człowieka o epatowanie makabrą oskarżają.
Ale po śmiszno-strasznych porannych przeżyciach zrobiło mi się na tyle nieźle, że zagoniłam M do przesadzenia jednej rózy, bo była za blisko innej. A następnie z pozycji siedzącej obfotografowałam nieco interesujących obiektów. I teraz, w nagrodę za cierpliwość, wyrozumiałość, dobre słowo i obecność: kolorowe impresje przedburzowe

Miniaturowa różyczka, zakupiona specjalnie, aby zdobiła żardinierę. Czeka na odpowiednią doniczkę, ale prezentuje się już malowniczo.

Prawie ostatnie lawendy. Po nich to już tylko zapach w torebkach.

Pióropusze.

Ostatnie kwiaty Dainty Bess. Oby zakwitła jeszcze raz!

agata_chrosc... 19:34, 01 sie 2012

Płot, w którego sprawie pisano petycje i o mało nie urządzono pikiety. Ma się dobrze razem z bluszczem, który postanowił się miniaturyzować.

Lubiana powszechnie konewka ma już niezłą czuprynkę z million bells.

Lampionik też lubi zielony płot.

I przypadkowa kompozycja, z tym, że doniczka do wymiany oczywiście.

KasiaWB 19:37, 01 sie 2012

Agatko, spóźnione ale najszczersze gratulacje z okazji 200! wraz z życzeniami zdrówka i spełnienia marzeń

p.s. odnośnie lawendy - jakbyś ścięła przekwitłe kwiaty to chyba jeszcze raz zakwitnie?
agata_chrosc... 19:39, 01 sie 2012

Sesja mojego odkrycia z wizyty w Appeltern. Nazywa się Sanguisorba Officinalis i podobno rośnie dziko na łąkach, ale nie widziałam. Jest przecudnej urody i komponuje się właściwie ze wszystkim. Docelowo powędruje na różaną rabatę.

agata_chrosc... 19:54, 01 sie 2012

I na koniec, na specjalne życzenie Julity, różanka w wersji roboczej. Na dowód, że to jest stadium wyłacznie wstepne, stoi jeszcze łopata oraz kilka doniczek, które tu się tylko przechowują. Ale kształt boków i dwóch pierwszych poziomów jest w zasadzie docelowy. Pozostaje jeszcze dosadzenie bylin (czekają aż się nad nimi zlituję, a ja czekam aż się zlituje mój kręgosłup). Jest więc łyso i bez tła, ale od czego jest wyobraźnia.

Tu widok ogólny ( z tym, że żurawki stąd wylecą )

Tu część lewa z posadzonymi własnie The Faun (Granny), Sharifa Asma i James Galoway. James ma na razie jeden pączek (nieco z tyłu) , Sharifa rozwija 2 pierwsze kwiatki (z prawej), a The Faun juz całkiem ładnie się prezentuje (na pierwszym planie)

A tu część prawa - Jalitah i Leonardo da Vinci z trawami. Na drabinę wspina się rambler biały.

No i żeby wyobraźni nieco pomóc - kwitnąca The Faun

Pozostaje do obsadzenia cały środek - Jaqueline du Pre, William&Catherine, Queen of Sweden i jeszcze 2 Sharify. Ale to dopiero w październiku/listopadzie.
JulkAd 19:55, 01 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Drogie kobitki! Przede wszystkim dziękuję, że nie opuszczacie inwalidy w potrzebie! Sytuacja wygląda tak, że poprawia mi się po południu i wieczorem, natomiast poranki są na prawdę straszne. Opowiedziałabym wam dzisiejszą przygodę, kiedy to małżonek szanowny musiał mnie niemal na własnych plecach ewakuować, ale nie będę, bo potem człowieka o epatowanie makabrą oskarżają.
Ale po śmiszno-strasznych porannych przeżyciach zrobiło mi się na tyle nieźle, że zagoniłam M do przesadzenia jednej rózy, bo była za blisko innej. A następnie z pozycji siedzącej obfotografowałam nieco interesujących obiektów. I teraz, w nagrodę za cierpliwość, wyrozumiałość, dobre słowo i obecność: kolorowe impresje przedburzowe

Miniaturowa różyczka, zakupiona specjalnie, aby zdobiła żardinierę. Czeka na odpowiednią doniczkę, ale prezentuje się już malowniczo.

No widzę, że nastrój powoli wraca do normy, mam nadzieję, że Twoje "rusztowanie" tym bardziej, a wyjątki gdzie Twój M musi nosić Cie na rękach niech zdarzają się często, ale niekoniecznie z przyczyn "ograniczonej ruchomości zawiasów". Agatko nadal czekam cierpliwie na fotki tej różanki, która doprowadziła Cię do takich dolegliwości - koniecznie teraz musi odwdzięczyć się swoją urodą (nie ma innego wyjścia)

A rano koniecznie kilka ćwiczeń rozciągających grzbiet
JulkAd 19:56, 01 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)
I na koniec, na specjalne życzenie Julity, różanka w wersji roboczej. Na dowód, że to jest stadium wyłacznie wstepne, stoi jeszcze łopata oraz kilka doniczek, które tu się tylko przechowują. Ale kształt boków i dwóch pierwszych poziomów jest w zasadzie docelowy. Pozostaje jeszcze dosadzenie bylin (czekają aż się nad nimi zlituję, a ja czekam aż się zlituje mój kręgosłup). Jest więc łyso i bez tła, ale od czego jest wyobraźnia.

Tu widok ogólny ( z tym, że żurawki stąd wylecą )

Tu część lewa z posadzonymi własnie The Faun (Granny), Sharifa Asma i James Galoway. James ma na razie jeden pączek (nieco z tyłu) , Sharifa rozwija 2 pierwsze kwiatki (z prawej), a The Faun juz całkiem ładnie się prezentuje (na pierwszym planie)

A tu część prawa - Jalitah i Leonardo da Vinci z trawami. Na drabinę wspina się rambler biały.

No i żeby wyobraźni nieco pomóc - kwitnąca The Faun

Pozostaje do obsadzenia cały środek - Jaqueline du Pre, William&Catherine, Queen of Sweden i jeszcze 2 Sharify. Ale to dopiero w październiku/listopadzie.

Ha, ha , ha ale się nałożyłyśmy z pisaniem

Dzięki na te fotki czekałam
agata_chrosc... 20:00, 01 sie 2012

KasiaWB napisał(a)
Agatko, spóźnione ale najszczersze gratulacje z okazji 200! wraz z życzeniami zdrówka i spełnienia marzeń

p.s. odnośnie lawendy - jakbyś ścięła przekwitłe kwiaty to chyba jeszcze raz zakwitnie?

Kasiu, jak miło Cię znowu widzieć! Dzięki za ciepłego kwiatka! A co do lawendy - część ścięłam i faktycznie coś jakby nowe pędy puszcza. A czy tę dam radę ściąć? Oby! Pozdrowienia i juz się szykuję na wizytę u Ciebie tylko niech ja już normalnie zacznę funkcjonować