Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

Ana 14:27, 07 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)
U nas jest tak:
Każdy ma 3 kontenery, każdy w innym kolorze. W jeden pakuje się papier, w drugi ogólne odpady, w trzeci organiczne. Dwa ostatnie są zabierane naprzemiennie co tydzień - czyli raz jeden, raz drugi. Papier raz na miesiąc.
Do tego każdy za darmo dostaje dowolną ilośc plastikowych worków, w które pakuje się plastik i wystawia 2 razy w miesiącu.
Na szkło są pojemniki ogólnodostępne w mieście i się tam wyrzuca samodzielnie, kiedy się chce.

Wszystko to organizuje gmina za pieniądze z lokalnych podatków.
Ponadto jest miejsce, gdzie można zawozić takie rzeczy jak odpady drewniane, budowlane etc, a także np.azbest. Trzeba być zameldowanym na terenie gminy, aby odebrali te śmieci za darmo.

I tyle!
Dodam jeszcze, że śmieci odbierają firmy, które je przerabiają na różne materiały wykorzystywane ponownie. Z tego powstaje też np. kompost, który wiosną gmina rozdaje za darmo!

Ja za tą Holandią nie przepadam, za ludźmi zwłaszcza. ALe takie rzeczy poprawiają moje samopoczucie i wiarę w ludzki rozum!

Genialnie!
zwłaszcza ten fragment o kompoście "za darmo"...w pl wywózka śmieci po remoncie, budowlanych to ogromne koszty...jeden kontener to 700 zł! Ja mam to szczęscie, że np gruz, kamień M wywozi na zakład do utwardzania placu, ziemię wywozimy na drogę i ubijamy z gruzem, żeby utwardzić...nawet za wywiezienie głupiego worka z trawą trzeba MPGK zaplacić 16 zl chyba!
Milka 14:29, 07 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)
U nas jest tak:
Każdy ma 3 kontenery, każdy w innym kolorze. W jeden pakuje się papier, w drugi ogólne odpady, w trzeci organiczne. Dwa ostatnie są zabierane naprzemiennie co tydzień - czyli raz jeden, raz drugi. Papier raz na miesiąc.
Do tego każdy za darmo dostaje dowolną ilośc plastikowych worków, w które pakuje się plastik i wystawia 2 razy w miesiącu.
Na szkło są pojemniki ogólnodostępne w mieście i się tam wyrzuca samodzielnie, kiedy się chce.

Ponadto jest miejsce, gdzie można zawozić takie rzeczy jak odpady drewniane, budowlane etc, a także np.azbest. Trzeba być zameldowanym na terenie gminy, aby odebrali te śmieci za darmo.

I tyle!
Dodam jeszcze, że śmieci odbierają firmy, które je przerabiają na różne materiały wykorzystywane ponownie. Z tego powstaje też np. kompost, który wiosną gmina rozdaje za darmo!

Ja za tą Holandią nie przepadam, za ludźmi zwłaszcza. ALe takie rzeczy poprawiają moje samopoczucie i wiarę w ludzki rozum!

ciekawy temat się rozwinął; u mnie w gminie są kontenery na plastiki, szkło i papier, raz w miesiącu organizują zbiórkę dużych odpadów, a każdy dom posiada swój kubeł i dowolnie wybiera wielkość i ilośc razy wywożenia śmieci;
zdrowa już jesteś?
Anita1978 14:33, 07 sie 2012

Raczej nie uda się, nie chodzi o to ,że bezmózgi, ale o mentalność, i o to ,że to taka biedna wieś- ludzie raczej nie są nastawieni eko- widać to też po szambach-do mnie tylko chyba przyjeżdża szambiarka, tak jest z wszystkim- niby latem nie mozna gnojówki wylewać na pola a wylewają nagminnie- dzisiaj też...
Sąsiadka pod lasem miała agroturystykę- ale zrezygnowała, turyści nie chcieli wąchać takich "aromatów". A szkoda bo okolica piekna- lasy rzeki, park krajobrazowy tuż tuż... I co z tego?
Ana 14:35, 07 sie 2012

ręce opadają.....
Anita1978 14:35, 07 sie 2012

irena_milek napisał(a)

U nas jest tak:

I tyle!

ciekawy temat się rozwinął; u mnie w gminie są kontenery na plastiki, szkło i papier, raz w miesiącu organizują zbiórkę dużych odpadów, a każdy dom posiada swój kubeł i dowolnie wybiera wielkość i ilośc razy wywożenia śmieci;
zdrowa już jesteś?

Kontenery na szkło, papier i plastik są, ale chodzi o "zwykłe " śmieci- tylko raz w miesiącu
Milka 14:36, 07 sie 2012

wiem, doczytałąm, ale jestem tym zaskoczona, bo u nas tyle razy ile chcesz
Anita1978 14:43, 07 sie 2012

Jeszcze tak pomyślałam, że może jak na piśmie złożę zażalenie to coś to da- będą musieli czymś swoją decyzje uargumentować! Bo na razie to tylko " na gębę" z nimi walczyłam
GabiK 14:45, 07 sie 2012

No u nas też jak chcesz. my mamy 120 l co 2 tyg. i wystarcza akurat, ale można mieć 240 co tydzień.
anito, ale inni nie są chętni, więc dla Ciebie jednej nie chce im się jeździć.
U nas nikt w okolicy nie ma pomysłów na wylewanie szamba, ale tez słyszałam. Okropne.
Milka 14:45, 07 sie 2012

tylko na piśmie, papier wszystko wytrzyma
Milka 14:46, 07 sie 2012

GabiK napisał(a)
No u nas też jak chcesz. my mamy 120 l co 2 tyg. i wystarcza akurat, ale można mieć 240 co tydzień.
anito, ale inni nie są chętni, więc dla Ciebie jednej nie chce im się jeździć.
U nas nikt w okolicy nie ma pomysłów na wylewanie szamba, ale tez słyszałam. Okropne.

jak wszędzie dociągną kanalizację, problem zniknie, bo potem kontrolują!