Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

GabiK 13:21, 07 sie 2012

W domach jasne, super, ale umowy w blokach? Już to widzę.
agata_chrosc... 13:37, 07 sie 2012

Jak czytam o tych śmieciach to w głowie mi się nie mieści, że można tak komplikować proste sprawy. Jak kiedyś będziecie chciały to mogę opisać jak to działa tu. Na prawdę nie ma w tym nic skomlikowanego. Ale ja zawsze powtarzam, że najlepsze są rozwiązania najprostsze. Nie wiem dlaczego w Polsce zawsze wszystko musi być takie skomplikowane!
Oho! Już kończę, bo zaraz dostanę posta z zarzutami braku patriotyzmu itp. Zamykam się!
Ana 13:54, 07 sie 2012

Agata, daj spokój...ja za sam kraj dałabym wiele, pięknie jest u nas, taki ogromny potencjal mamy do wykorzystania!...ale za rządzących, politykę złamanego grosza...za durne przepisy, absurdalne reguły...jak to jest, że chcemy "na zachód" a niczego nie potrafimy się nauczyć od tych "bardziej cywilizowanych"?
agata_chrosc... 14:06, 07 sie 2012

No własnie tego nie potrafię zrozumieć! Dlaczego nie chcemy, nie umiemy się nauczyć?
Anita1978 14:08, 07 sie 2012

A u mnie na wsi odbierają śmieci RAZ W MIESIĄCU!!!! ja mam pełny kosz juz po tygodniu- i co ja mam robić???? Chciałam , żeby przyjeżdżali do mnie częściej- za opłatą dodatkową oczywiście, ale nie chcą!!!! Więc co mam robic????????? wyrzucać do lasu jak połowa wsi lub palić w piecu jak druga połowa wsi???????????
Więc wywożę po kryjomu do pracy bo co mam z nimi robić?????????
agata_chrosc... 14:12, 07 sie 2012

Anita1978 napisał(a)
A u mnie na wsi odbierają śmieci RAZ W MIESIĄCU!!!! ja mam pełny kosz juz po tygodniu- i co ja mam robić???? Chciałam , żeby przyjeżdżali do mnie częściej- za opłatą dodatkową oczywiście, ale nie chcą!!!! Więc co mam robic????????? wyrzucać do lasu jak połowa wsi lub palić w piecu jak druga połowa wsi???????????
Więc wywożę po kryjomu do pracy bo co mam z nimi robić?????????

Napisać skargę do gminy!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i jeszcze zebrać innych, którym będzie się chciało podpisać! To jest psi obowiązek gminy, zapewnić wywóz śmieci! Rany Boskie! No jak za socjalizmu!
Tess 14:14, 07 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Jak czytam o tych śmieciach to w głowie mi się nie mieści, że można tak komplikować proste sprawy. Jak kiedyś będziecie chciały to mogę opisać jak to działa tu. Na prawdę nie ma w tym nic skomlikowanego. Ale ja zawsze powtarzam, że najlepsze są rozwiązania najprostsze. Nie wiem dlaczego w Polsce zawsze wszystko musi być takie skomplikowane!
Oho! Już kończę, bo zaraz dostanę posta z zarzutami braku patriotyzmu itp. Zamykam się!

Agatko, a jak jest w cywilizowanym świecie? Poważnie pytam, wprawdzie orły nasze rządzące już stosowną ustawę z siebie wydaliły, ale każdą ustawę można zmienić
Anita1978 14:19, 07 sie 2012

Z tymi "innymi" to raczej problem- pozbywają sie śmieci w "inny" sposób....- a w gminie powiedziano mi, że TYLKO JA mam TAKI problem!!!! Dodam, że nie produkuje jakos nadmiernie śmieci- tylko w normie...
agata_chrosc... 14:23, 07 sie 2012

U nas jest tak:
Każdy ma 3 kontenery, każdy w innym kolorze. W jeden pakuje się papier, w drugi ogólne odpady, w trzeci organiczne. Dwa ostatnie są zabierane naprzemiennie co tydzień - czyli raz jeden, raz drugi. Papier raz na miesiąc.
Do tego każdy za darmo dostaje dowolną ilośc plastikowych worków, w które pakuje się plastik i wystawia 2 razy w miesiącu.
Na szkło są pojemniki ogólnodostępne w mieście i się tam wyrzuca samodzielnie, kiedy się chce.

Wszystko to organizuje gmina za pieniądze z lokalnych podatków.
Ponadto jest miejsce, gdzie można zawozić takie rzeczy jak odpady drewniane, budowlane etc, a także np.azbest. Trzeba być zameldowanym na terenie gminy, aby odebrali te śmieci za darmo.

I tyle!
Dodam jeszcze, że śmieci odbierają firmy, które je przerabiają na różne materiały wykorzystywane ponownie. Z tego powstaje też np. kompost, który wiosną gmina rozdaje za darmo!

Ja za tą Holandią nie przepadam, za ludźmi zwłaszcza. ALe takie rzeczy poprawiają moje samopoczucie i wiarę w ludzki rozum!
agata_chrosc... 14:24, 07 sie 2012

Anita1978 napisał(a)
Z tymi "innymi" to raczej problem- pozbywają sie śmieci w "inny" sposób....- a w gminie powiedziano mi, że TYLKO JA mam TAKI problem!!!! Dodam, że nie produkuje jakos nadmiernie śmieci- tylko w normie...

To pochodź po ludziach, zachęć, ja nie wierzę, że wszscy tam to bezmózgi, którym zaslany śmieciami las nie przeszkadza!