a no nie było mnie z powodu wycieczki do nowej szkółki. To był ostatni moment, bo szkółki bylinowe i trawiaste zamykane są właśnie teraz, w połowie października. Różane oczywicie pracują pełną parą w listopadzie. Ta szkółka, w której byliśmi jest super, żałuję, że aparatu ni ewzięłam. Przede wszystkim mają niesamowite jeżówki. No jdna to taka, że dech mi zaparło. Niestety była tylko roślina pokazowa, a sadzonki wyprzedane. Na wiosnę na bank musze tam wrócić po tę jeżówkę. za to kupiłam kulka innych, m.in. maxima, która ma pojedynce kwiaty fioletowe, ale za to wilekości talerza obiadowego! Coś niesamowitego. Ich specjalnościa są astry - mają kilkadziesiąt odmian i zakupiłam, a jakże, dwie wysokie odmiany na prerię. Własnie teraz kwitną , gdy cała reszta już odpuściła. I jescze sanguisorba parviflora - odmiana 2m wysokości, będzie pięknie grała z baronem na tle miskanta.
No a dzisiaj , poniewaz akurat piękna pogoda się zrobiła, zaczęłam sadzenie cebulowych - wsadziłam 185 cebul i ledwo zyję. Zaczęłam od robienia dziur, ale po zrobieniu ok.50 dałam za wygraną i zrobiłam odkrywkę - zdjęłam 10-12 cm ziemi i powsadzałam tulipany i żonkile, przysypałam 2cm i szafirki. W sumie obsadziłam może ze 2m2. Ma to wyglądac mniej więcej tak:
jak sobie pomysle, że mam do posadzenia jeszcze kilkaset cebul, to juz mi słabo!
Agatko, a ja będę miała wielką prośbę, o napisanie mi na pw tych szkółek z ogrodami, bo chciałabym wiosną pojechać. Czuję że będę jeździć cyklicznie, bo bardzo mi się ostatnio spodobało w Holandii
Danusiu, a to miła wiadomość No to mam nadzieję, że już następnym razem mnie nie ominiesz Zaraz wyślę adresy tych, w których byłam i jeszcze takich, do których koniecznie chce pojechać latem.