Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

Milka 22:25, 15 kwi 2012

Zdecydowanie tak i cały czas kwieciem zdobi
kwiatholandii 03:35, 16 kwi 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Monika - cieszę się, że znalazłaś chwilę żeby do mnie zajrzeć mimo tak pracowitego weekendu u siebie. Bukszpany fajne, prawda? Trzy z nich trzeba będzie sporo przyciąć jak przestaną rosnąć bo to są krzaczki z żywopłotu sąsiadów, które powiązałam w pęczki i wsadziłam tak, aby z nich zrobić kule i stożki. Jeszcze podopieszczam ten zakątek! Żurawka citronelle jest cudowna, ale mam z nią dwa problemy - po pierwsze będę się czuła jak złodziej bo to jest Danusiny wynalazek. a po drugie zupełnie nie udało mi się znaleźć tej, ani żadnej podobnej odmiany. Są tylko te ciemne, purpurowe, filetowe i ewentualnie caramel. Więc nawet jak bym chciała podkradać pomysł to nie mam jak go zrealizować
Ale pomyślałam, że może fajnie będzie z trzmieliną emerald gaiety. I jeszcze dzisiaj dosadziłam jeden pęczek bukszpanowy co ma zostać stożkiem na samym końcu klina dochodzącego do tarasu. I własnie tę przestrzeń między stożkiem a kulami obsadze trzmieliną. Jak sądzisz? Dobrze będzie?
A co do berberysu - bardzo dziękuję, na prawdę. Jak Ci się uda znaleźc to będzie super. Ale oczywiście zupełnie się tym nie stresuj.

Myślę, że trzmielina będzie super. Nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać, ale jakbyś chciała rozjaśnic to miejsce to może daj odmianę Emerald 'n' Gold. A ja do Ciebie kochana zaglądam, ale mały zazdrosny jest o komputer, więc czytam i uciekam, czasami po ukradku piszę . U mnie jeszcze pobojowisko, więc delektuję się nasadzeniami na forum
Madzenka 06:21, 16 kwi 2012

Oj dziewczyny - czytacie w moich myslach! Ja o liriope to myslę od dawna i to nie tylko w tym miejscu! To piekna roslina. I właśnie ta variegata bardzo by mi pasowała, tylko za diabła nie mogę jej nigdzie znaleźć więc już prawie odpusciłam. Bo ja ją chciałam dac z drugiej strony tego bukszpanowego kącika - pod tym największym okazem. Ale zamienię ją chyba na carex Ice Dance - tez wystarczająco wysoka, a łatwiej kupić. Bywa owszem podobna - liripe silver dragon, ale ona nie jest aż tak cieniolubna i zmarniałaby, bo ten wielki bukszpan całkowicie zacienia ten pasek przed sobą. Taka bida!
A ogród Dominiki chętnie zobaczę. A ma jakąś nazwę?

Ogród Dominiki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1067-ogrod-dominiki?page=109#post_6
o się cieszę, że lubisz carexy j
Poszukaj liriope w necie, niektore unikalne rośliny warto zamwiać przez internet.
abrakadabra 11:44, 16 kwi 2012

Witam po dłuższej przerwie
Zakątek bukszpanowy bardzo mi się podoba - będzie cudownie.
I cieszę się bardzo, że tu zajrzałam bo od wczoraj myślę o posadzeniu liriope. Zobaczyłam ją w ofercie jakiegoś sklepu internetowego i się zakochałam. Wchodzę na Ogrodowisko, a tu, proszę - dyskusja o liriope
Kocham to forum
agata_chrosc... 13:50, 16 kwi 2012

Marzenka - dzięki za link. Pooglądam sobie z przyjemnością.
Abrakadabra - cieszę się, że spodobał Ci się mój bukszpanowy zakątek. Jeszcze nie skończony, ale mnie też juz się podoba! A liriope jak najbardziej. Świetna roślina, jeszcze w Polsce chyba mało popularna, a na prawdę warta sadzenia. Musze wpaść do Ciebie zobaczyć co słychać
abrakadabra 15:32, 16 kwi 2012

U mnie nic nie słychać bo ciągle pada i depresję łapię. Całe dnie w domu z dzieckiem siedzę i tylko wyglądam tęsknie przez okno
agata_chrosc... 16:03, 16 kwi 2012

To może lepiej rysuj te plany? Od takiego tęsknego patrzenia to faktycznie depresji można załapać. Ja dziś tez załapałam, mimo, że słońce świeci. A to z powodu, że sobie ogród, a w zasadzie żaden ogród tylko park, Dominiki obejrzałam. No żebym wyszła z siebie i stanęła obok to czegoś takiego nie stworzę! No i po co tak się szarpać? Nie lepiej to na leżaku poleżeć? ALe może mi do jutra przejdzie? Czego i Tobie życzę.
kwiatholandii 16:58, 16 kwi 2012

abrakadabra napisał(a)
U mnie nic nie słychać bo ciągle pada i depresję łapię. Całe dnie w domu z dzieckiem siedzę i tylko wyglądam tęsknie przez okno

Ja też siedzę i czekam na drugiego malucha, ale niedługo wiosna i będziemy działały w ogrodach. Jest nadzieja
kwiatholandii 17:03, 16 kwi 2012

To może lepiej rysuj te plany? Od takiego tęsknego patrzenia to faktycznie depresji można załapać. Ja dziś tez załapałam, mimo, że słońce świeci. A to z powodu, że sobie ogród, a w zasadzie żaden ogród tylko park, Dominiki obejrzałam. No żebym wyszła z siebie i stanęła obok to czegoś takiego nie stworzę! No i po co tak się szarpać? Nie lepiej to na leżaku poleżeć? ALe może mi do jutra przejdzie? Czego i Tobie życzę.

Agata, Ty i leżenie ? Zapomnij Weź głęboki oddech i wyobraź sobie trawkę zieloną, która za tydzień u Ciebie będzie
abrakadabra 17:35, 16 kwi 2012

Agata, ja już od dłuższego czasu choruję na punkcie ogrodu Dominiki. Po pierwszej wizycie u niej - jak już zebrałam szczękę z podłogi, też wpadłam w głęboką depresję Stwierdziłam, że ja tych swoich chaszczy nigdy nie ogarnę, a o ładnym skomponowaniu wszystkiego to nawet nie wspominam...
Ale teraz mi przeszło - nie można mieć w życiu wszystkiego Cieszę się, że mogę chociaż na zdjęciach tak piękny ogród pooglądać. A same zdjęcia - cudowne!

kwiatholandii napisał(a)

Ja też siedzę i czekam na drugiego malucha, ale niedługo wiosna i będziemy działały w ogrodach. Jest nadzieja

Dziewczyno, to Ty o pracach ogrodowych jeszcze myślisz? Szczerze podziwiam! Ja przez całą ciążę i wiele miesięcy po porodzie byłam jak zombiak. Totalnie do niczego się nie nadawałam. Naprawdę mam wielki szacunek do kobiet, które potrafią się "ogarnąć" w takich chwilach i coś robią Pozdrawiam