Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 16:46, 11 gru 2012

zuza12 napisał(a)
Cześć Agata!
Jak tam lepienie uszek? Udały się?

Zuza, uszka ulepione tylko strasznie nierówne wyszły bo na początku byłam ambitna i takie malutkie chciałam zrobić, ale szybko mi przeszło bo one jednak były starsznie ciężkie do zrobienia i zaczęłam robić większe, a czasem całkiem spore się trafiały. Ale najwyżej te malutkie dzieci dostaną, a te większe dla dorosłych Zamrożone wg Twojego przepisu. Bardzo się cieszę, że jedną i to dość pracochłonną potrawę mam z głowy Dzięki Zuza!
A tak przy okazji mam pewną refleksję związaną z przepisami Magdy Gessler. Otóz spróbowałam zrobić ciasto do uszek wg jej przepisu. Nie żeby to moje tradycyjne jakieś złe było, ale tak żeby coś nowego wypróbować. I niestety to była kompletna pomyłka. To samo było z przepisem na skórkę pomarańczową, która po tygodniu gotowania doznała przemiany w litą skałę i nie nadawała się do niczego, a już z pewnością nie do jedzenia. Chyba nie będę wierna zasadzie do trzech razy sztuka i już więcej jej przepisów nie wezmę na warsztat. Dziwne, na jakiej zasadzie pani Gessler działa? chyba ma dobrych kucharzy w tych swoich restauracjach bo tam faktycznie jedzenie jest bardzo dobre. To tak ku przestrodze, gdyby ktoś chcial tez spróbować tych przepisów.
agata_chrosc... 16:49, 11 gru 2012

irena_milek napisał(a)

jutro mój...twoja jedynka jest dla mnie inspiracją
o menu na razie nie piszę, nie mam do tego głowy, nic tylko wianki i wianki

Irenko, jakże mi miło, że mój wianek Ci się spodobał do tego stopnia, że może być inspiracją Jutro od rana będę sprawdzać czy już gotowe Twoje rękodzieła
agata_chrosc... 16:50, 11 gru 2012

eliza3 napisał(a)
Byłam, wianki podziwiałam, bardzo piękne i różnorodne.
Serdecznie pozdrawiam cieplutko, bo u nas zima na całego

Dziękuję Elizo i pozdrawiam równie ciepło - u nas niby cieplej, ale też upałów nie ma niestety
agata_chrosc... 16:52, 11 gru 2012

Urszulla napisał(a)
Agatko, specjalnie dla Ciebie link do SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ, pozdrawiam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2065-blaski-i-cienie-nowego-zycia?page=90#post_5

Ula - przestudiowałam i od jutra zabieram się za zbieranie skórek! Wielkie dzięki. Taki przepis to ja rozumiem - z obrazkami, dokładnie opisane, żeby nawet kompletny ignorant zrozumiał! Super
Przetacznik 19:26, 11 gru 2012

Ja jeszcze przed zamknięciem słoika dolewam z łyżeczkę mocnego alkoholu - rumu czy czegoś tam, fajny delikatny posmak się zachowuje. A gdyby jeszcze kiedyś scukrzyłoby Ci się na kamień, to nieco wody powinno wszystko rozpuścić na nowo, ja sie czymś takim nie przejmuję dolewam, przesmażam do takiej gęstości jak lubię.
agata_chrosc... 19:49, 11 gru 2012

Z alkoholem niezłe Ale w tamtym przepisie to nie tylko się zcukrzyło, ale sama skórka stała sie twarda jak podeszew!
Przetacznik 20:12, 11 gru 2012

a nie to z podeszwą jakoś nie miałam doświadczenia, jeno bywało że zastygało mi na patelni i musiałam rozpuszczać ; )
bociek 20:43, 11 gru 2012

Witaj Agatko,

Nie wiem od czego zaczac. Chyba od wizyty Sw. Mikolaja w Twoim ogrodzie. Ty to masz szczescie, saniami wjechal na Twoje wloscia Mnie ominal szerokim lukiem, chyba bylam strasznie niegrzeczna, buuuuu
Ciekawe zwyczaje panuja w Holandii. Ale ja sie ciesze, ze tak bardzo kultywujesz polskosc w swoim domu. To niesamowicie wazne, zeby nie zapomniec skad jestesmy. Niestety wielu emigrantow zapomina, co swiadczy tylko o tym, jakimi sa ludzmi i jak lecza niepotrzebne kompleksy.

Wianki super, fajnie, ze je zrobilas. Mnie najbardziej podoba sie glamour

Lepienia uszek nie "zazdraszczam", masa zabawy przy tym i trzeba miec wprawne paluszki. Osobiscie wole lepic pierogi Szybciej idzie

I jeszcze skorka pomaranczowa wlasnej roboty. Pamietam jak moj tata suszyl skorki pomaranczy i mandarynek do kandyzowania na kaloryferach. Pachnialo w calym domu

Dziecinstwo zawsze ma w sobie cieplo i radosc, miesci sie w smakach i zapachach, a przede wszystkim miesci sie w oczach tych, ktorych mamy w sercu

Sciskam serdecznie
monteverde 20:51, 11 gru 2012

skórka nie może wyjść jak podeszwa Weroniko ja tez dodawałam (bo dawno nie robiłam ) łyżeczkę spirytusu Agatko pozdrawiam
agata_chrosc... 21:03, 11 gru 2012

Przetacznik napisał(a)
a nie to z podeszwą jakoś nie miałam doświadczenia, jeno bywało że zastygało mi na patelni i musiałam rozpuszczać ; )

a widzisz! Dlatego po tamtym doświadczeniu i wczorajszym cieście na uszka, mam wątpliwości czy pani Gessler wie o czym pisze. ale już dłużej sprawdzać nie będę!