Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 18:40, 12 gru 2012

Ozz napisał(a)
Z choinek dla alergików polecam:

http://www.urzadzamy.pl/zrob-to-sam/dekoracje-i-dodatki/dekoracje-swiateczne-choinka-jak-mobile-zrob-sam,9_6354.html

oraz czwarta od góry:

http://www.urzadzamy.pl/miesiecznik-m-jak-mieszkanie/pokoj-dzienny/boze-narodzenie-jak-udekorowac-dom-na-swieta,140_7100.html?print

ekologiczne i prezenty się mieszczą

no, niezłe, tak zwana sztuka nowoczesna
agata_chrosc... 18:42, 12 gru 2012

jotka napisał(a)
Kicz usankcjonowany! To jest to co lubię w mojej choince od lat A każda bombka i ozdoba ma swoja historię

ja też lubię sobie przypominac jak to cos do mnie trafiło, kiedy wyciągam kolejne ozdoby z pudełek W ogóle lubię mieć spokój i się nie spieszyć z dekorowaniem choinki. Powoli, z namysłem, co jakiś czas usiąść, popatrzeć z dystansu, poprawić ... o, tak to lubię
agata_chrosc... 18:45, 12 gru 2012

KasiaWB napisał(a)
U mnie zawsze była "żywa" choinka na Święta od kilku lat staramy się kupować tak, aby je wysadzić do gruntu, ale nie zawsze się udaje np. 2 lata temu okazało się, że przytargana z ciężką donicą choinka owszem z plantacji, ale zero korzeni, patyk wetknięty w grudę zmarzniętej ziemi w tym roku jeszcze nie wiem co kupimy, może kolejnego małego serba? bo choinka musi być, choćby dla naszego dziecka .....a kiedyś........jak już będzie dom i ogród..... to planuję posadzić jednego serba jako soliter w strategicznym miejscu i na święta dekorować go lampkami

zapomniałam zanucić "choinko piękna jak las, choinko zostań wśród nas.... (...) niech pachnie tobą domowy kąt...."

Pozdrawiam

Kasiu, te kilka pierwszych dni, kiedy zapach jest najintensywniejszy to jest najwspanialsze
Pomysł z choinką na stałe ze wszech miar słuszny. U nas to nie bardzo możliwe, ale za to powiesimy lampki na jabłoni. Bo stoi na przeciwko okien i na dodatek blisko źródła pradu w domku ogrodnika. I będzie choinka oryginalna. Gdyby moje kawki wszystkich jabłek nie wyżerały, to nawet ozdoby na stałe by były. No, ale niech im tam będzie na zdrowie. Lampki też ładne
agata_chrosc... 18:49, 12 gru 2012

Przetacznik napisał(a)
No to jeśli o ludowym kolorycie, to zdradzę, że bardzo lubię łańcuch z pasków kolorowego papieru i z sentymentem przypominam sobie bombki muchomory : )
A w rodzinie mamy lwowską bombeczkę z grubszego szkła, w kształcie rombu - śliczna i oryginalna pamiątka

ja też zawsze lubiłam te łańcuchy i jeszcze takie najeżone kule, które się robiło z bibułki, nakręcało na ołówku i zlepiało, a potem kilka czy kilkanaście takich jeżyków na jedną nitkę się nawlekało i była kula jeżowa! Jak Tessa podrośnie to tez ją nauczę i będziemy robić
A jakim cudem udało się Twoim przodkom przechowac bombkę ze Lwowa? Jakichś sztuk ekwilibrystycznych musieli dokonywac, żeby przez te wszystkie zawieruchy dziejowe ją przenieść. Podziwu godne.
agata_chrosc... 18:50, 12 gru 2012

Bogdzia napisał(a)

Bogdziu, a to mi przyjemność zrobiłaś. Z tym wiekszym zapałem będę obwieszac nasza choinkę tymi wszystkimi błyskotkami, lampkami, piernikami etc Na pohybel minimalistom

Tak właśnie zrób , ja co rok tak mam.

Ale fajnie. Niech sobie błyszczy i się świeci
zuza12 08:46, 13 gru 2012

No to mi się oberwało. Chyba skuszę się na żywą choinkę. A co, najwyżej będę codziennie zbierać igły.
agata_chrosc... 10:06, 13 gru 2012

Zuza, jak kupisz taką odmianę Nordmann to wcale nie będziesz zbierała igieł. może już pod sam koniec odrobinę. I ma takie szerokie , nie kłujące igły, trochę jak jodła. Ja już tylko takie kupuję, bo tych kilogramów igieł tez nie lubiłam. Na pewno w Polsce tez takie choinki są
Lena 10:08, 13 gru 2012

Agato pozdrawiam śnieżnie ale słonecznie
Też uwielbiam zywą choinkę i taka zawita w tym roku Mam nadzieję
Bogdzia 10:10, 13 gru 2012

Sprowadzają do nas z Danii jodły kaukazkie i one nie gubią igieł ale są dośc drogie , jednak przy ubieraniu i rozbieraniu choinki i tak się nabrudzi i na to nie ma rady.
Juzia 10:17, 13 gru 2012

Ja mogę igły sprzątać....byle tylko zapach był