Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

Przetacznik 15:54, 12 gru 2012

w sumie jak pomyślę to... osobliwe że mamy w zwyczaju tak do domu drzewa sobie znosić albo atrapy stawiać : ))
Ale co za przyjemność zapalić lampeczki i gapić się na te wszystkie świecidełka ...
agata_chrosc... 16:00, 12 gru 2012

Przetacznik napisał(a)
Mi alergolog zakazał żywej choinki jak również 3/4 produktów spożywczych - zapewne najlepsze byłoby wszystko w tabletce - łącznie z choinką; ) Żachnęłam się tylko, dla sensacji powtórzyłam rodzinie w domu zalecenia doktorskie co wywołało oburzenie jak to nieżywa choinka?
Osobiście preferuje " robioną" czyli gałązki obwiązane wokół patyczka, ale mi i igiełki na podłodze w razie czego aż tak bardzo nie przeszkadzają - ot taka kolei rzeczy.
Ps/ i od różnorakich jedzeń też jeszcze nie poległam, a jaka przyjemność życiowa ; )

Weronika, z całym szacunkiem dla Twojej profesji, gdyby człowiek we wszystkim się lekarzy słuchał to długo by nie pożył. Dla mnie koronnym przykładem jest historia oliwy w Hiszpanii. Otóz przez lata całe, jeszcze do lat 80-tych, lekarze wmawiali w hiszpanskie matki, że dla ich dzieci oliwa z oliwek jest bardzo niezdrowa, a zdrowe jest masło i dzieci i młodzeż powinny go jeść jak najwięcej, a oliwy unikać. No zapytajcie dzis jakiegoś lekarza co o tym sądzi. A przeciez miliony tych hiszpańskich matek słuchało tych mądrali i zamiast zdrowej oliwy dawaly dzieciom masło. Które z reszta moim zdaniem z całą pewnością jest i tak zdrowsze niz wszelkiego rodzaju margaryny, które teraz nam się wmawia jako najzdrowsze pod słońcem. I tak to jest z tymi madralami
agata_chrosc... 16:08, 12 gru 2012

Przetacznik napisał(a)
w sumie jak pomyślę to... osobliwe że mamy w zwyczaju tak do domu drzewa sobie znosić albo atrapy stawiać : ))
Ale co za przyjemność zapalić lampeczki i gapić się na te wszystkie świecidełka ...

I jeszcze na dodatek ten dziwny zwyczaj akurat z Niemiec musiał do nas przyjść! Czasem coś fajnego nawet stamtąd przywędruje Uwielbiam ten świąteczny kicz. Przyznam, że nie przepadam za choinkami pretendującymi do jakiejś trendy dekoracji - na przykład tylko biało-czarne, stonowane ozdoby, albo przezroczyste szklane kule w ilości pięciu albo niebieskie papierki ułożone w znak pokoju. To jakies pretensjonalne i w złym stylu. Choinka to chyba jedyny przypadek kiczu usankcjonowanego - mnogość i róznorodność ozdób nie razi, a wręcz przeciwnie - im więcej i bardziej kolorowo tym w lepszym stylu. Hej!
Bogdzia 16:17, 12 gru 2012

agata_chroscicka napisał(a)

I jeszcze na dodatek ten dziwny zwyczaj akurat z Niemiec musiał do nas przyjść! Czasem coś fajnego nawet stamtąd przywędruje Uwielbiam ten świąteczny kicz. Przyznam, że nie przepadam za choinkami pretendującymi do jakiejś trendy dekoracji - na przykład tylko biało-czarne, stonowane ozdoby, albo przezroczyste szklane kule w ilości pięciu albo niebieskie papierki ułożone w znak pokoju. To jakies pretensjonalne i w złym stylu. Choinka to chyba jedyny przypadek kiczu usankcjonowanego - mnogość i róznorodność ozdób nie razi, a wręcz przeciwnie - im więcej i bardziej kolorowo tym w lepszym stylu. Hej!

Bardzo sie z tym zgadzam . I pozdrawiam.
agata_chrosc... 16:25, 12 gru 2012

Bogdziu, a to mi przyjemność zrobiłaś. Z tym wiekszym zapałem będę obwieszac nasza choinkę tymi wszystkimi błyskotkami, lampkami, piernikami etc Na pohybel minimalistom
Ozz 16:29, 12 gru 2012

Z choinek dla alergików polecam:

http://www.urzadzamy.pl/zrob-to-sam/dekoracje-i-dodatki/dekoracje-swiateczne-choinka-jak-mobile-zrob-sam,9_6354.html

oraz czwarta od góry:

http://www.urzadzamy.pl/miesiecznik-m-jak-mieszkanie/pokoj-dzienny/boze-narodzenie-jak-udekorowac-dom-na-swieta,140_7100.html?print

ekologiczne i prezenty się mieszczą
jotka 16:42, 12 gru 2012

Kicz usankcjonowany! To jest to co lubię w mojej choince od lat A każda bombka i ozdoba ma swoja historię
KasiaWB 16:43, 12 gru 2012

U mnie zawsze była "żywa" choinka na Święta od kilku lat staramy się kupować tak, aby je wysadzić do gruntu, ale nie zawsze się udaje np. 2 lata temu okazało się, że przytargana z ciężką donicą choinka owszem z plantacji, ale zero korzeni, patyk wetknięty w grudę zmarzniętej ziemi w tym roku jeszcze nie wiem co kupimy, może kolejnego małego serba? bo choinka musi być, choćby dla naszego dziecka .....a kiedyś........jak już będzie dom i ogród..... to planuję posadzić jednego serba jako soliter w strategicznym miejscu i na święta dekorować go lampkami

zapomniałam zanucić "choinko piękna jak las, choinko zostań wśród nas.... (...) niech pachnie tobą domowy kąt...."

Pozdrawiam
Przetacznik 17:31, 12 gru 2012

No to jeśli o ludowym kolorycie, to zdradzę, że bardzo lubię łańcuch z pasków kolorowego papieru i z sentymentem przypominam sobie bombki muchomory : )
A w rodzinie mamy lwowską bombeczkę z grubszego szkła, w kształcie rombu - śliczna i oryginalna pamiątka
Bogdzia 17:51, 12 gru 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Bogdziu, a to mi przyjemność zrobiłaś. Z tym wiekszym zapałem będę obwieszac nasza choinkę tymi wszystkimi błyskotkami, lampkami, piernikami etc Na pohybel minimalistom

Tak właśnie zrób , ja co rok tak mam.