Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 22:41, 25 maj 2013

grembosia napisał(a)
Dla mnie też dereń 'Elegantissima' jest super. Chyba lepiej by tam pasował.

ale gdzie Grembosiu? Bo ja go chcę wstawić w takie miejsce, którego nie pokazywałam, zeby zasłonił domek narzedziowy. O przedogródku nie myślałam, bo dereń jest za duży na to miejsce i zjadłby mi hortensję pozdrawiam tym niemniej bardzo ciepło
ewalm 22:45, 25 maj 2013

No to szkoda, że nie wiedziałam, mogłam Ci przywieźć jak byliśmy. Co prawda mam go raptem jedną kępę (przywiozłam trochę z działki warszawskiej gdzie ledwo ciagnie od wielu lat) , ale tutaj popadnie w zapomnienie.

Nie wiem co to na zdjęciu. Wyglada trochę znajomo, ale nie wiem. Ale taki typ zadarniania daje dąbrówka rozłogowa. Ona jest niby na miejsce cieniste i półcieniste, ale jak ma wilgotno, a tam musisz zrobić wilgotno bo hortensja i tak potrzebuje wody, to powinna sobie poradzić. No i dabrówka kwitnie, głównie teraz i myślę, że to by nie przeszkadzało. I rozrasta się raczej szybko i rozłogami, więc wejdzie wszędzie gdzie jest miejsce. No i jest taka półzoimozielona, więc w Holandii mogłaby się zachować w zimie.

Musze teraz iść, zajrzę może jeszcze.
Debra 22:52, 25 maj 2013

Ja tylko w kwestii kopytnika - wbrew pozorom to bardzo trudna roślina. Rośnie jak chce. Mam ją od dwóch lat, przez rok prawie nie rosła, znikała, w tym roku pojawila sie sama w różnych miejscach i na razie rosnie. Ale bardzo powoli.
Mam wrażenie, jeden listek na na miesiąć
ewalm 23:52, 25 maj 2013

Bo kopytnik generalnie rośnie wolno. Jeśli miejsce mu pasuje nie jest tak źle, ale jesli coś mu nie pasuje potrafi nie rosnąć wcale całymi miesiącami i latami. Pojawia się w różnych miejscach bo się wysiewa. Są rośliny tolerancyjne, które potrafią sobie poradzić w różnych warunkach i na różnych stanowiskach, i są rośliny wymagające bardzo określonych warunków.
Kondzio 00:03, 26 maj 2013

ewalm napisał(a)
Bo kopytnik generalnie rośnie wolno. Jeśli miejsce mu pasuje nie jest tak źle, ale jesli coś mu nie pasuje potrafi nie rosnąć wcale całymi miesiącami i latami. Pojawia się w różnych miejscach bo się wysiewa. Są rośliny tolerancyjne, które potrafią sobie poradzić w różnych warunkach i na różnych stanowiskach, i są rośliny wymagające bardzo określonych warunków.
Kopytnika ma dużo w ogrodzie hi hi hi
monteverde 00:23, 26 maj 2013

Cześć Agatko Kondziu tylko go nie wąchaj bo ma właściwości wymiotne http://zioladobrenawszystko.pl/rodzaje-ziol/kopytnik.html
Agatko a co masz tam takiego różowego w rogu po lewej ? ja bym to stamtąd zabrała a dała ta dużą horti na to miejsce, irgę bym zostawiła fajnie wygląda jakby podtrzymywała okno a myślałaś na wiosnę o jednym kolorze floksa szydlastego, a na bukszpan zrób sobie taki rodzaj formy np. z drutu jaki chciałabyś uzyskać w bukszpanach , nakładasz na bukszpan i ciachasz pozdrawiam ja tak cichutko często podsłuchuję sorki
Ozz 15:26, 26 maj 2013

Niewielkie, zimozielone poduchy półkoliste w stylu ala japońskim = karłowe rhododendrony
I wcale nie wszystkie są takie wrażliwe na słońce i mróz, zwłaszcza w klimacie Holandii.

http://www.pflanzenmanufaktur.de/pflanzen/rhododendron/rhododendron_impeditum_ramapo.php

ewentualnie jakiś karłowy bukszpan, którego nie trzeba będzie za często ciąć (są też odmiany o złotych odrostach):
http://www.groen.net/Article.aspx?id=14145
http://www.onlineplantguide.com/Plant-Details/3756/

płożący cis (trzeba będzie nadać formę i ciąć rzadko)
http://www.baumschule-newgarden.de/product_info.php?info=p745_Taxus-baccata--Summergold----gelbe-Kissen-Eibe---gelbe-Tafel-Eibe.html

Bo półkolistych thujek rozumiem, że nie dałabyś rady pokochać
agata_chrosc... 19:07, 26 maj 2013

ewalm napisał(a)
No to szkoda, że nie wiedziałam, mogłam Ci przywieźć jak byliśmy. Co prawda mam go raptem jedną kępę (przywiozłam trochę z działki warszawskiej gdzie ledwo ciagnie od wielu lat) , ale tutaj popadnie w zapomnienie.

Nie wiem co to na zdjęciu. Wyglada trochę znajomo, ale nie wiem. Ale taki typ zadarniania daje dąbrówka rozłogowa. Ona jest niby na miejsce cieniste i półcieniste, ale jak ma wilgotno, a tam musisz zrobić wilgotno bo hortensja i tak potrzebuje wody, to powinna sobie poradzić. No i dabrówka kwitnie, głównie teraz i myślę, że to by nie przeszkadzało. I rozrasta się raczej szybko i rozłogami, więc wejdzie wszędzie gdzie jest miejsce. No i jest taka półzoimozielona, więc w Holandii mogłaby się zachować w zimie.

Musze teraz iść, zajrzę może jeszcze.

dąbrówka nie jest zła, ale jeszcze będę szukać
agata_chrosc... 19:08, 26 maj 2013

Debra napisał(a)
Ja tylko w kwestii kopytnika - wbrew pozorom to bardzo trudna roślina. Rośnie jak chce. Mam ją od dwóch lat, przez rok prawie nie rosła, znikała, w tym roku pojawila sie sama w różnych miejscach i na razie rosnie. Ale bardzo powoli.
Mam wrażenie, jeden listek na na miesiąć

no tak właśnie czytałam o nim, ale bardzo by mi pasował. Więc gdyby ktoś chciał sie pozbyć, to ja chętnie przygarnę każdą ilość
agata_chrosc... 19:09, 26 maj 2013

ewalm napisał(a)

no a ten kopytnik oprócz cienia to czego własciwie sobie życzy?