Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 21:09, 24 maj 2013

Przetacznik napisał(a)

Weronika, z moich dotychczasowych życiowych doświadczeń wynika, że oczywiście tak właśnie będzie - jedyne dwa tygodnie lata w Holandii w tym roku wypadną kiedy mnie tu nie będzie (nie napisze dokładnie kiedy, bo podobno złodzieje uwielbiają śledzić takie fora i wyciągać wnioski. ALe ja mam czujnych sąsiadów z psem - he,he)
Drabina zarasta i wyobraź sobie, że to, co na niej rosnie to jest róża rambler o białych kwiatach. W zeszłym roku nie kwitła bo była nowa, a teraz ma całkiem sporo pąków. Bardzo jestem jej ciekawa
Róże rosną pięknie i sa na prawdę spore i pączki mają, ale w tej zimnicy stoją tylko i się trzęsą.
Choć... musze powiedziec, że dizś był nawet całkiem niezły dzień - sporo słońca i nadal zimno, ale bez wiatru i w tym słońcu to w swetrze i polarze nawet dało sie wypić kawę na tarasie uściski
agata_chrosc... 21:10, 24 maj 2013

Ozz napisał(a)
He, he byliny bardzo fajne, ale pofantazjuję zgadzając się jednocześnie z przedmówczyniami - byliny to deser w ogrodowej uczcie, my zaś tutaj potrzebujemy przede wszystkim dania głównego czyli konstrukcji, niezależnie czy podamy potem bylinowy deser czu nie

ps. tulipany to już w ogóle są wisienkami na torcie, o nich można pomyśleć jak o wykończeniu

No to co z tą konstrukcją Ozz? Musi być obwódka?
agata_chrosc... 21:14, 24 maj 2013

popcarol napisał(a)
Agatko u nas tez zimno, brr, 10 stopni a teraz pewnie mniej. I deszczyk delikatny, brr...
pieknie u Ciebie, troche naturalistyczy masz ogrod, podoba mi sie tak. Obwodka nie zaszkodzi, tak mi sie wydaje.
Udanych wakacji!!

Karola, jeszcze chwilę potrwa zanim wyjadę, ale dzięki A ogród rzeczywiście, daleki jest od szpalerów, obwódek, szlaczków itp itd Tylko taki ogród sprawia mi przyjemność i tylko w takim czuję sie dobrze. Co ja bym zrobiła gdybym musiała codziennie patrzeć na stojące równo jak w wojsku bidne roślinki, którym nawet uśmiechnąć się nie wolno ściskam
Przetacznik 21:16, 24 maj 2013

To będzie w takim razie naprawdę pięknie zarośnięta drabina. A z tymi złodziejami to podobnie sobie myslałam he, he i staram się nie informować kiedy na działkę nawet wyskakuję : )
agata_chrosc... 21:20, 24 maj 2013

i słusznie!
drabina to mało. Ta róża ma zarosnąć całe to drzewo,a raczej to, co z tego drzewa zostało
JulkAd 21:27, 24 maj 2013

agata_chroscicka napisał(a)

JUla dzieki Zimozielone mają być turzyce, co nie wyklucza obwódki zimozielonej. Ja tam za bardzo za obwódkami nei jestem, ale tu może nawet pasować. A moje doświadczenie to całe dwa lata kopania w ziemi To już chyba mniej nie można mieć ściskam

....no u mnie tak konkretnie to dopiero rok
Ozz 21:34, 24 maj 2013

agata_chroscicka napisał(a)
No to co z tą konstrukcją Ozz? Musi być obwódka?
It's up to You Czyli jak Ci w duszy gra

Ja się przy obwódce nie upieram, bo lubię też swobodnie, ale musi być ,,kościec" takiego przedogródka, czyli coś co stworzy jakieś bryły i płaszczyzny - a do tego najlepiej nadają się jednak krzewy i to zimozielone. Byliny, nawet zimozielone, w tym wypadku niestety rzecz drugorzędna.

A może zrób po prostu paseczek z tych karłowych rh? Nie będzie takiego zwartego klocka tylko podłużna ,,chmurka", która w dodatku zakwitnie.

A po lewej stronie w ramach akcentu (jesli oczywiście lubisz takie klimaty) - może jakiegoś wyższego odmieńca typu topiara/bonsai - coś co by uczyniło ten ogród charakterystycznym sposród innych, albo jakaś mała architektura-akcent (rzeżba, poidło, donica, kulki szklane na kijkach + inne pomysły)?

Widzisz - jest po prostu bardzo wiele możliwości
agata_chrosc... 22:53, 24 maj 2013

JulkAd napisał(a)

....no u mnie tak konkretnie to dopiero rok

no to w porządku
agata_chrosc... 23:03, 24 maj 2013

Ozz napisał(a)
It's up to You Czyli jak Ci w duszy gra

Ja się przy obwódce nie upieram, bo lubię też swobodnie, ale musi być ,,kościec" takiego przedogródka, czyli coś co stworzy jakieś bryły i płaszczyzny - a do tego najlepiej nadają się jednak krzewy i to zimozielone. Byliny, nawet zimozielone, w tym wypadku niestety rzecz drugorzędna.

A może zrób po prostu paseczek z tych karłowych rh? Nie będzie takiego zwartego klocka tylko podłużna ,,chmurka", która w dodatku zakwitnie.

A po lewej stronie w ramach akcentu (jesli oczywiście lubisz takie klimaty) - może jakiegoś wyższego odmieńca typu topiara/bonsai - coś co by uczyniło ten ogród charakterystycznym sposród innych, albo jakaś mała architektura-akcent (rzeżba, poidło, donica, kulki szklane na kijkach + inne pomysły)?

Widzisz - jest po prostu bardzo wiele możliwości

topiary odpadają, paseczek też ni e bardzo, a charakterystyczny akcent... myślałam, zeby moż e dac taki metalowy obelisk i na nim róże jednak. Obelisk byłby taki, jak mam w ogródku właściwym czyli taki:

no i właśnie dlatego, ze jest tyle możliwości to ja nei wiem co zrobić! Jak by była jena to bym sie nie zastanawiała
bociek 17:52, 25 maj 2013

Agatko, japoniec supcio Marbella, jak mi sie marzy ciepelko. I slonce. Buuuu, mam dosc deszczu, a czytam, ze u Ciebie nie lepiej Co do planow przedogrodkowych nie wiem co Ci doradzic. Chyba bym dala obwodke i jakas kulke na pniu a reszte wypelnila zurawkami i lawenda, a na wiosne tulipki i hiacynty...