Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

Ozz 11:37, 27 maj 2013

Z małych bukszpanów i niedrogich można np. Bukszpan 'Suffruticosa' poszukać.
http://sklep.szkolka.radom.pl/bukszpan-wieczniezielony-suffruticosa-buxus-sempervirens-suffruticosa.html

Ja bym się tego żółtego z różowym nie obawiała, bo to zazwyczaj jest po pierwsze na młodych przyrostach, a po drugie raczej wygląda na taką jasną zieleń (tj stopniowo zielenieje) z tego co pamiętam.

Z poduchowatych iglastych jeszcze się zdaje, że jakieś zgrabne sosenki były i świerki, ale pewno to już droższa impreza. Do wyboru mogą też być odmiany Ilex-ostrokrzewu, hebe, a nawet ciekawy bluszcz Hedera 'Arborescens' (szczepiona forma zdrewniała - kiedyś popularna)

A może by część poduch zrobić zimozielonych a część z innych krzewów o takim pokroju? Berberys - np. 'Kobold' (trochę kłujący w pielęgnacji), lawenda, pięciornik, wrzosy, wrzośce

Inna opcja - na pewno macie też odmiany ligustru o poduchowatym pokroju, do cięcia, on w Holandii powinien trzymać liście przez zimę (Ligustr pospolity, tępolistny, jajolistny). Ligustr zazwyczaj jest tani jak barszcz.
Moja literatura mówi, że tej wielkości będą L. obtusifolim 'Regelianum' (tępolistny 'Reg.' - nie wiem czy będzie trzymał liście zimą, wys/szer 1,5x2) i L. vulgare 'Lodense' (pospolity, trzyma część liści zimą, wys/szer 1m, wolno rośnie, więc fajny). Może macie też jakieś miejscowe odmiany.

Tyle co mi na razie do głowy przychodzi Fajnie, że możesz sobie pozwolić na niektóre, wrażliwe u nas rośliny.
GabiK 13:13, 27 maj 2013

Agatko, w szkółce koło mnie kopytnik po 3 zł - taki w małej doniczce, 4 listki.
bociek 20:22, 27 maj 2013

Agatko, zagladam. Jak z pogoda?
agata_chrosc... 21:49, 27 maj 2013

ewalm napisał(a)
Agato, jeszcze pragnię syberyjską sobie obejrzyj. Ona wprawdzie kwitnie na żołto ale wiosną, więc z hortensją się nie spotka.

Obejrzałam. Moze być Trochę jak poziomki wyglada
agata_chrosc... 21:53, 27 maj 2013

Ozz napisał(a)
Z małych bukszpanów i niedrogich można np. Bukszpan 'Suffruticosa' poszukać.
http://sklep.szkolka.radom.pl/bukszpan-wieczniezielony-suffruticosa-buxus-sempervirens-suffruticosa.html

Ja bym się tego żółtego z różowym nie obawiała, bo to zazwyczaj jest po pierwsze na młodych przyrostach, a po drugie raczej wygląda na taką jasną zieleń (tj stopniowo zielenieje) z tego co pamiętam.

Z poduchowatych iglastych jeszcze się zdaje, że jakieś zgrabne sosenki były i świerki, ale pewno to już droższa impreza. Do wyboru mogą też być odmiany Ilex-ostrokrzewu, hebe, a nawet ciekawy bluszcz Hedera 'Arborescens' (szczepiona forma zdrewniała - kiedyś popularna)

A może by część poduch zrobić zimozielonych a część z innych krzewów o takim pokroju? Berberys - np. 'Kobold' (trochę kłujący w pielęgnacji), lawenda, pięciornik, wrzosy, wrzośce

Inna opcja - na pewno macie też odmiany ligustru o poduchowatym pokroju, do cięcia, on w Holandii powinien trzymać liście przez zimę (Ligustr pospolity, tępolistny, jajolistny). Ligustr zazwyczaj jest tani jak barszcz.
Moja literatura mówi, że tej wielkości będą L. obtusifolim 'Regelianum' (tępolistny 'Reg.' - nie wiem czy będzie trzymał liście zimą, wys/szer 1,5x2) i L. vulgare 'Lodense' (pospolity, trzyma część liści zimą, wys/szer 1m, wolno rośnie, więc fajny). Może macie też jakieś miejscowe odmiany.

Tyle co mi na razie do głowy przychodzi Fajnie, że możesz sobie pozwolić na niektóre, wrażliwe u nas rośliny.

no jest tych mozliwości trochę. Wszystko starannie przeanalizuję bo już sie nauczyłam, że co nagle to po diable! Czek a mnie przemeblowanie dopiero co zrobionej części japończyka, bo się okazało, ze jednak przedobrzyłam. I tyle uczciwej, porządnej, nikomu do niczego nie potrzebnej pracy, psu...O! No to teraz będę kunktatorsko każdą myśl pięć razy obracać w głowie.
A co myślisz o zadarnieniu wszystkiego bodziszkami o takich dużych niebieskich kwiatach? Nie trzeba przycinac, jak przekwitną to liści e też sa ładne, spokój, cisza
agata_chrosc... 21:54, 27 maj 2013

GabiK napisał(a)
Agatko, w szkółce koło mnie kopytnik po 3 zł - taki w małej doniczce, 4 listki.

no to u mni e te same 4 listki za 3,50 albo 3,70 ale euro! Rozbój w biały dzień!
agata_chrosc... 21:56, 27 maj 2013

bociek napisał(a)
Agatko, zagladam. Jak z pogoda?

A dziękuję, poprawiło się , to różowe calkiem niezłe A poważnie to dziś akurat pięknie było i jutro podobno też ma tak być, ale od środy znowu w dół i leje. I dopiero tak na dłużej to podobno przyszły tydzień ma być ładny. Ale czy to im wierzyć można? Pozdrawiam w locie
agata_chrosc... 22:13, 27 maj 2013

Po męczących ćwiczeniach z projektowania przedogródka będzie porcja zdjęć z miejsca, które juz pokazywałam zimą. Jest to arboretum w pobliskiej miejscowości Doorn. Zimą oglądaliśmy tam wspaniałe oczary. Teraz jest czas niesamowitych azalii. sa ogromne, jest ich całe mnóstwo, a niektóre tak pachną, że nadziwić się nie można
Debra 22:18, 27 maj 2013

Jakie wspaniałe stare drzewa, cudnie jest.
agata_chrosc... 22:18, 27 maj 2013

Jako że jest to arboretum, największe wrażenie robią drzewa. Są ogromne klony palmowe i największa w Europie kolekcja choin, takż ekanadyjskich, choć odmian jest znacznie więcej. {Pierwszy raz widziałam klona palmowego z nasionkami. Rododendrony sa gigantyczne. Idiotyczna pogoda sprawiła, ze niektóre jeszcze nie kwitły.