Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

Debra 18:05, 23 maj 2013

No jeśli hortensja jest różowa, to żółte berberysy za nic, oj nie.....
Co do traw, to moje doświadczenie jest małe. Dotąd z sukcesem hoduję Niedźwiedzie futro, ale to inny rodzaj trawy.
Ja nie wiem naprawde jak te trawy wyglądają zimą, a to takie frontowe miejsce, czy nie będzie balaganu?
Najprościej by było iglaste, ale czy zestawienie hortensji z iglakiem jest dobre? Mnie by się nie podobało.

Ten irlandzki carex bardzo śliczny, a jakby go tak zmieszać z Imperatą cylindryczną, kilka czerwonych akcentów, trochę pod ten róż

Co ju tu.. tu sa eksperci, na pewno poradza
agata_chrosc... 19:36, 23 maj 2013

Ozz napisał(a)
Wiesz - ja myślę, że jak będzie zimozielona obwódka typu cisa to w środku możesz sobie poszaleć z bylinami, jak się jedne nie sprawdzą to można będzie podmienić na inne i to jest fajne

a pisałaś , że byliny nie fajne! No to fajne czy nie fajne? Coś na te trawy mam chęć
agata_chrosc... 19:39, 23 maj 2013

Debra napisał(a)
No jeśli hortensja jest różowa, to żółte berberysy za nic, oj nie.....
Co do traw, to moje doświadczenie jest małe. Dotąd z sukcesem hoduję Niedźwiedzie futro, ale to inny rodzaj trawy.
Ja nie wiem naprawde jak te trawy wyglądają zimą, a to takie frontowe miejsce, czy nie będzie balaganu?
Najprościej by było iglaste, ale czy zestawienie hortensji z iglakiem jest dobre? Mnie by się nie podobało.

Ten irlandzki carex bardzo śliczny, a jakby go tak zmieszać z Imperatą cylindryczną, kilka czerwonych akcentów, trochę pod ten róż

Co ju tu.. tu sa eksperci, na pewno poradza

Wcale interesujący pomysł z tym baronem! Ten carex w zimie jest zielony tylko mogą mu podmarzać końcówki i wtedy wiosną trzeba poucinać, ale nie jest to jakiś dramat - ot zwyczajnie, zima to nie lato i nie ma co udawac , że jest inaczej! W sumie przeciez o to też chodzi, że ogród zmienia się wraz z porami roku, a nie że jest taki sam przez cały czas bo umrzeć z nudów by można!
JulkAd 22:46, 23 maj 2013

agata_chroscicka napisał(a)

a pisałaś , że byliny nie fajne! No to fajne czy nie fajne? Coś na te trawy mam chęć

No ja myślę, że Ozz chciała podkreślić, że z tymi bylinami sobie poszalej, ale koniecznie dodaj coś zimozielonego (najlepiej obwódkę cisową) ...i jakoś ta opcja do mnie przemawia. Róża też mi tam pasuje....ale ja dodałabym ciut zimozielonych brył wokół tej hortensji....bo zimą same suche badylki będzie widać w środku...no i irgę na murze....tulipany będą cudnie tam wyglądać pod warunkiem, że będą miały już zielone tło wokół siebie....tak tylko głośno myślę, ale Ty masz większe doświadczenie Agatko ode mnie
KasiaWB 23:09, 23 maj 2013

ja też się nie znam, ale... ))............. jestem za zimozieloną obwódką tak dla porządku ) a w środku to możesz szaleć )
koncepcja róży pnącej bardzo w moim typie ) zdaje się, że ta rabata zbyt wielka nie jest, więc uwaga na przyszłe rozmiary sadzonych tam roślin chyba, że za jakiś czas będziesz mocno cięła

Zaglądam
Przetacznik 07:00, 24 maj 2013

agata_chroscicka napisał(a)
zmusiałam sie dziś do wyjścia i zrobienia kilku fotek bo to ostatnia chwila

Deszcz, nie deszcz ale ten widok jest bardzo przyjemny i jeśli dobrze widzę róże mają ładne liście, czosnki ogromne a i irysy już gotowe do kwitnienia. I jak już mówiłam kilka razy - podoba mi się taka " dzikość" czyli naturalność Twojego ogrodu, jakby zapraszał do buszowania w nim.
ps. drabinę przy drzewie Ci zarosło : )

pss. ciekawe czy podczas Twoich greckich wakacji w Holandii na przekór się ociepli i rozpogodzi ; )

Ozz 20:19, 24 maj 2013

He, he byliny bardzo fajne, ale pofantazjuję zgadzając się jednocześnie z przedmówczyniami - byliny to deser w ogrodowej uczcie, my zaś tutaj potrzebujemy przede wszystkim dania głównego czyli konstrukcji, niezależnie czy podamy potem bylinowy deser czu nie

ps. tulipany to już w ogóle są wisienkami na torcie, o nich można pomyśleć jak o wykończeniu
agata_chrosc... 20:58, 24 maj 2013

JulkAd napisał(a)

No ja myślę, że Ozz chciała podkreślić, że z tymi bylinami sobie poszalej, ale koniecznie dodaj coś zimozielonego (najlepiej obwódkę cisową) ...i jakoś ta opcja do mnie przemawia. Róża też mi tam pasuje....ale ja dodałabym ciut zimozielonych brył wokół tej hortensji....bo zimą same suche badylki będzie widać w środku...no i irgę na murze....tulipany będą cudnie tam wyglądać pod warunkiem, że będą miały już zielone tło wokół siebie....tak tylko głośno myślę, ale Ty masz większe doświadczenie Agatko ode mnie

JUla dzieki Zimozielone mają być turzyce, co nie wyklucza obwódki zimozielonej. Ja tam za bardzo za obwódkami nei jestem, ale tu może nawet pasować. A moje doświadczenie to całe dwa lata kopania w ziemi To już chyba mniej nie można mieć ściskam
agata_chrosc... 20:59, 24 maj 2013

KasiaWB napisał(a)
ja też się nie znam, ale... ))............. jestem za zimozieloną obwódką tak dla porządku ) a w środku to możesz szaleć )
koncepcja róży pnącej bardzo w moim typie ) zdaje się, że ta rabata zbyt wielka nie jest, więc uwaga na przyszłe rozmiary sadzonych tam roślin chyba, że za jakiś czas będziesz mocno cięła

Zaglądam

Kasiu, dzięki To rzeczywiście jest dość niewielkie miejsce i dlatego poza wielka hortensją nic poważnego tu już dac ni emożna. No chyba, ze pionowy akcent za plecami. Pozdrawiam ciepło
popcorn 21:01, 24 maj 2013

Agatko u nas tez zimno, brr, 10 stopni a teraz pewnie mniej. I deszczyk delikatny, brr...
pieknie u Ciebie, troche naturalistyczy masz ogrod, podoba mi sie tak. Obwodka nie zaszkodzi, tak mi sie wydaje.
Udanych wakacji!!