Netka
21:49, 21 mar 2013
Keri dzięki za odzew 
Agnieszko obawiam się, że tam nie będzie na tyle miejsca, żeby jeszcze dać miskanty między hortensje, a bukszpan ... chyba, że bym znacznie poszerzyła tą rabatę. Jeśli chodzi o te sosny, to myślałam, że albo będę im w dolnej części skracać przyrosty, albo faktycznie obetnę te dolne gałęzie. Spróbuję zmienić projekt według Twojej rady
Filip no zmartwił mnie Twój wpis
To jak to jest z tymi nasadzeniami przed iglakami ? Przecież Danusia często sadzi przed serbami hortensje i chyba nie aż w odległości 2-3 metrów
? Nie wiem, czy ta cała rabata ma na głębokość 2 metry, a co dopiero w takiej odległości od sosen hortensje ? Co do ilości gatunków, to zastanawiałam się, czy nie za dużo ich faktycznie ...
Chciałam, żeby przed tymi smutnymi, cherlawymi sosnami było coś kwitnącego, stąd pomysł z hortensjami, bo do rh ja się chyba nie nadaję ... A oprócz kwitnącego chciałam, żeby było też zimozielono, bo wszędzie wokół w zimie same gałęzie od tych drzew liściastych
Co do śniegu, to chodziło mi o to, że gdy odśnieżamy podjazd, to jednak odrzucamy ten śnieg na boki, więc przy samym brzegu kostki tworzą się bandy. Nota bene, zawsze zastanawiam się, co forumowicze mający piękne nasadzenia zimozielone wzdłuż podjazdu robią z tym śniegiem gdy odśnieżają podjazd. Noszą ten śnieg w jedno miejsce ? Sorry, może to głupie pytanie, ale my odśnieżamy podjazd wpoprzek i odwalamy ten śnieg na boki właśnie
Jakie roślinki do tej rabaty byś proponował Filip w takim razie ?

Agnieszko obawiam się, że tam nie będzie na tyle miejsca, żeby jeszcze dać miskanty między hortensje, a bukszpan ... chyba, że bym znacznie poszerzyła tą rabatę. Jeśli chodzi o te sosny, to myślałam, że albo będę im w dolnej części skracać przyrosty, albo faktycznie obetnę te dolne gałęzie. Spróbuję zmienić projekt według Twojej rady

Filip no zmartwił mnie Twój wpis

Chciałam, żeby przed tymi smutnymi, cherlawymi sosnami było coś kwitnącego, stąd pomysł z hortensjami, bo do rh ja się chyba nie nadaję ... A oprócz kwitnącego chciałam, żeby było też zimozielono, bo wszędzie wokół w zimie same gałęzie od tych drzew liściastych

Jakie roślinki do tej rabaty byś proponował Filip w takim razie ?