Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród w cieniu drzew

Mój ogród w cieniu drzew

Netka 21:49, 21 mar 2013

Keri dzięki za odzew

Agnieszko obawiam się, że tam nie będzie na tyle miejsca, żeby jeszcze dać miskanty między hortensje, a bukszpan ... chyba, że bym znacznie poszerzyła tą rabatę. Jeśli chodzi o te sosny, to myślałam, że albo będę im w dolnej części skracać przyrosty, albo faktycznie obetnę te dolne gałęzie. Spróbuję zmienić projekt według Twojej rady

Filip no zmartwił mnie Twój wpis To jak to jest z tymi nasadzeniami przed iglakami ? Przecież Danusia często sadzi przed serbami hortensje i chyba nie aż w odległości 2-3 metrów ? Nie wiem, czy ta cała rabata ma na głębokość 2 metry, a co dopiero w takiej odległości od sosen hortensje ? Co do ilości gatunków, to zastanawiałam się, czy nie za dużo ich faktycznie ...

Chciałam, żeby przed tymi smutnymi, cherlawymi sosnami było coś kwitnącego, stąd pomysł z hortensjami, bo do rh ja się chyba nie nadaję ... A oprócz kwitnącego chciałam, żeby było też zimozielono, bo wszędzie wokół w zimie same gałęzie od tych drzew liściastych Co do śniegu, to chodziło mi o to, że gdy odśnieżamy podjazd, to jednak odrzucamy ten śnieg na boki, więc przy samym brzegu kostki tworzą się bandy. Nota bene, zawsze zastanawiam się, co forumowicze mający piękne nasadzenia zimozielone wzdłuż podjazdu robią z tym śniegiem gdy odśnieżają podjazd. Noszą ten śnieg w jedno miejsce ? Sorry, może to głupie pytanie, ale my odśnieżamy podjazd wpoprzek i odwalamy ten śnieg na boki właśnie

Jakie roślinki do tej rabaty byś proponował Filip w takim razie ?
Netka 15:26, 22 mar 2013

a ja dalej z uporem maniaka
wersja pierwsza:

i druga wersja z samymi stożkami zamiast kuli na pniu, ale dalej bez traw przed hortensjami, bo myślę, że nie ma tam na tyle miejsca dałam jeszcze w środek akcent tych samych host, które są w rogu :

to czerwone to żurawka Georgia Peach lub berberys Admiration, a to żółte to też jakaś żurawka.

Agnieszko, mi ta druga wersja się podoba Wydaje mi się, że po dodaniu jeszcze tych trawek byłoby za dużo gatunków ... Filip pisał, że według niego to już jest za dużo co na projekcie. Jak myślisz ?
AgnieszkaW 16:03, 22 mar 2013

Netko, przede wszystkim ta rabata powinna podobać się Tobie, więc to ty musiusz ostatecznie zdecydować. Trawy nadają rabatom lekkości, stąd ten mój pomysł, by je tam umieścić. Może jeszcze zrób na planie tak: wyrzuć chosty ze środkowej części rabaty a w to miejce oraz wszędzie pomiędzy kulkami i stozkami z lewej strony rabaty daj jakąś niską turzycę, tak aby bukszpany i stożki "wyrastały z tych niskich trawek, a fala trawek niech wylewa się taką jakby rzeką aż do granicy rabaty w środkowej części. Czerwone plamy zostaw tam, gdzie były. Chodzi o to, by jakieś byliny/ trawy były posadzone na tej rabacie w grupie, a nie tylko pojedynczymi paskami. Jesli wydaje ci się za dużo gatunków, to możesz zastosować tylko hosty lub tylko trawy. Wybór jak i ostateczna wersja projektu należy do ciebie. Ważne też jest, żeby stopniować wysokość nasadzeń: z przodu niższe. Pamietaj, że ja nie znam realnych wymiarów ani nie widzę tej przestrzeni, więc trudno mi radzić. Caly czas podkreslam, że małe kulki bukszpanowe mogą się skryć pod gałęziami hortensji, może umieść je jakoś bardziej z przodu
(tak na marginesie, to kulki bukszpanowe i stożki powinny mieć bardziej delikatną oprawę niż duże krzewy hortensji za sobą, stąd mój pomysł z trawami jako tło). A myślałaś o tym, aby całkiem w tym miejscu zrezygnować z kulek i stożków, a w to miejsce zrobić kompozycję traw, żurawek i host? Wszystko też zależy od tego, co będziesz mieć w innych częściach ogrodu i jak to będzie ze sobą korespondowało. Życzę powodzenia w kolejnych pomysłach.

Ps
Czy widziałaś dzisiejszy artykuł Danusi na stronie głównej? Zobacz, co mogą zdziałać trawy
AgnieszkaW 17:41, 22 mar 2013

Netko, u Irenki w wizytówce widziałam kulki bukszpanowe posadzone przed hortensjami. może zapytaj jej, jakie ma w tym względzie doświadczenia, w jakich odległościach je sadziła i jak sprawuje się takie połączenie.
kraania 18:10, 22 mar 2013

Netka u mnie hortensje rośną blisko sosen i dają sobie radę. Podkrzesaj tylko sosny i powinno być dobrze. Wydaje mi się, że warto jednak wcisnąć gdzieś w tą rabatę trawy. Jeśli nie teraz na etapie projektowania, to po wsadzeniu tych najważniejszych roślin (horti, topiarów). Możesz też zamiast żółtej żurawki posadzić hakonechloa aureola.
beta 21:11, 22 mar 2013

widzę że Koleżanka działa...ja też bym trawy dała
Netka 21:48, 22 mar 2013

Agnieszko bardzo Ci dziękuję za zaangażowanie Pomyślałam też o zrobieniu większych plam z tych żurawek ( o podsadzeniu tych stożków i kulek żurawkami ) Ale artykuł o trawkach przeczytałam i pomyślę o nich jeszcze No i oczywiście masz rację, że ostatecznie to ja muszę ( niestety ) podjąć ostateczne decyzje co do wyglądu tej rabaty Ale jeszcze jedną wersję z trawkami zrobię, także zaglądnij jeszcze

Kraaniu fajnie, że wpadłaś Napisz proszę w jakiej odległości od sosenek masz horti i w jakich odstępach od siebie powinno się je sadzić? Ile mniej więcej zostawić przed nimi miejsca ? Piękna ta Hakonechloa Aureola. I doczytałam, że dobrze czuje się w cieniu nawet, co dla mnie ważne

Beatko ano coś próbuję działać, ale z moim brakiem decyzyjności to ciężko idzie ... ale zaglądaj i oceniaj

Filipie może jednak jakiś Twój pomysł ?
jolka 16:18, 23 mar 2013

Witaj Netka, przybiegłam z rewizytą
Nie zdążyłam jeszcze wszystkiego przeczytać,
ale już widziałam przepiękny ogród parkowy.

Życzę trafnych decyzji i oczywiście będę zaglądac

martika 21:16, 25 mar 2013

Witaj, apadam z rewizytą. Będzie fajny ogród..a propozycje z trawkami popieram.
Loosiuu 13:34, 28 mar 2013

Wesołych Świąt