Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród w cieniu drzew

Mój ogród w cieniu drzew

Loosiuu 19:01, 22 kwi 2013

Musisz pamiętać, żeby wybierać cieniolubne oraz cienioznośne trawy W końcu masz ogród w cieniu drzew
Netka 21:05, 23 kwi 2013

Irenko, Agnieszko, Gosiu, Filipie jakże mi miło, że do mnie zaglądacie

A u mnie cichutko, bo nic się nie dzieje narazie. Ogarnęłam pozimowy bałagan w postaci gałęzi i jeszcze raz gałęzi Także grabienie i jeszcze raz grabienie W minioną sobotę ogłowiliśmy do końca nasze 2 stare wierzby, więc teraz wyglądają niezbyt atrakcyjnie, jak olbrzymie maczugi

Trawnik po zimie wygląda bardzo marnie, więc będziemy robić pewnie jakieś dosiewki. Dziś nareszcie trochę popadało, więc może coś się ruszy też ta trawa. Ale Danusia mnie zmartwiła, bo wygląda na to, że bez automatycznego nawadniania nie mamy szans na ładny trawnik na takim terenie Drzewa wypijają całą wodę, która tam wogóle się przedziera przez te parasole z koron drzew ...

Z rabatą przed sosnami narazie muszę się wstrzymać, bo kasę na nią będę mieć dopiero na początku lipca, chyba że coś pokombinuję z jakąś pożyczką
Ostatnia wersja, jaką zrobiłam jest taka:

Akurat przed tymi sosnami jest trochę słońca, tzn od rana do ok. 15, więc chyba muszę uznać, że jest to dosyć słoneczne stanowisko. Zastanawiam się, czy te funkie przy kostce dadzą radę w tym miejscu ... Jaką bylinę byście tu ewentualnie polecili zamiast host ?
Jeszcze będę myśleć nad tymi trawami przy bukszpanach

Narazie szykuję się do sadzenia serbów za skarpą za domem, żeby zakryć ten niezbyt ładny jesienno zimowo wczesno wiosenny krajobraz:

i zdjęcie od strony skarpy :

pozdrawiam Was wiosennie
Juzia 08:10, 24 kwi 2013

Projekcik bardzo fajny!
A może zamień miejscami hosty i trawki?

Pozdrawiam
AgnieszkaW 22:52, 24 kwi 2013

Hosty łatwiej przetrzymają zawalanie śniegiem (odśnieżanie podjazdu) niż trawy, bo te ostatnie mogą wygniwać od nadmiaru rozpuszczającego się śniegu. Pozdrawiam
Keri 12:14, 02 maj 2013

Co tam Anetko u Ciebie? napisz coś
Netka 13:59, 02 maj 2013

Agnieszko z Jurajskiego jednak się przychylam do Twojego zdania, że bezpieczniej będzie posadzić hosty zaraz przy kostce, bo w zimie my mamy tam naprawdę dużo śniegu.

Aguś no nic nowego u mnie w zasadzie, choć nie leniuchujemy Zrobiliśmy dosiewki, bo nasz trawnik bardzo marny był po zimie i jeszcze zrujnowany przez kreta Posypaliśmy tu i tam też saletrą amonową. Także czekamy teraz na słoneczko i wschody. Póki co brzydko to wygląda :

hortensje Limki już wypuściły listki, choć nie wiem, czy nie za nisko je przycięłam ?

i takie kwiatuchy miałam

a wczoraj znaleźliśmy takie gniazdko

Loosiuu 14:13, 02 maj 2013

Limki przycięte bardzo dobrze
Widzę, że masz swoje własne ptaszki w ogrodzie
Keri 15:00, 02 maj 2013

Dosiewanie trawy to orka, najgorsza z robót ogrodowych jak dla mnie, czyli dużo zrobiliście. Ja u siebie dosiałam na połowie, brakło mi ziemi, czasu, a teraz jeszcze mi łażą niektóre osoby po niej, ech, zobaczę co z tego będzie
Netka 15:53, 02 maj 2013

Powiem Ci, że już czasem tracę nadzieję na to, że będziemy mieć przyzwoity trawnik, a jak patrzę na piękne ogrodowiskowe dywany bez chwastów, to łąpię doła. A u nas góry i doliny i chyba dosiewanie co roku nas będzie czekać. i te chwasty wszędzie
jolka 17:06, 02 maj 2013

Mam prawie identyczną skarpę w ogrodzie.
Ciekawa jestem bardzo co z nią zrobisz, będę sledzić na bieżąco
A gniazdko ... słodkie, jak malowane

Pozdrawiam*