Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dla odmiany czas na zmiany...

Dla odmiany czas na zmiany...

Anda 15:09, 14 wrz 2020

Jagodaa napisał(a)
To niedobrze z tym przywrotnikiem... Tak właśnie czytałam, że on stałe wilgoć powinien mieć i chciałam skonfrontować z rzeczywistością. :/

Turzyce mi się nie udają, więc nie za bardzo je biorę pod uwagę.

Są różne przywrotniki. Alchemilla mollis i epipsila potrzebują trochę wody, za to Alchemilla glaucescens lubi mieć sucho. Alchemilla erythropoda też w miarę dobrze znosi suszę. Mam epipsila i erythropoda i ich nie rozpieszczam wodą Jednak mam glinę i one nie rosą przy świerkach Erythropoda rosną przy cisach i prawie ich nie podlewam. Epipsila na rabacie i te podlewam w czasie suszy.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Jagodaa 15:21, 14 wrz 2020

Ewa, dziękuję za wskazówki . Znalazłam Twoje zdjęcia przywrotnika Epipsila i jest śliczny. Muszę przemyśleć ten temat. Mam nawadnianie na tej rabacie, ale piaszczystą glebę i woda słabo się trzyma w okresie suszy.
beta 08:54, 15 wrz 2020

ja mam właśnie te pierwsze mollis...dzięki Ewcia za roztłumaczenie...bo też nie wiedziałam po tym...obejrze sobie te pozostałe
dzięki
Mgduska 10:52, 15 wrz 2020

Ja mam takie doświadczenie z przywrotnikiem, że on sobie wszędzie radzi - a najlepiej tam, gdzie się sam wysieje. Mam zwyklaka, A. mollis i naprawdę nie ma u mnie łatwo, natomiast łatwo się rozsiewa. Ale u mnie jest głównie glina.
Anda 12:07, 15 wrz 2020

Powodzenia z przywrotnikiem Epipsila też się łatwo rozsiewa. Erythropoda jeszcze siewek nie zauważyłam, ale może je po prostu wypieliłam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
tulucy 13:32, 15 wrz 2020

Mgduska napisał(a)
Ja mam takie doświadczenie z przywrotnikiem, że on sobie wszędzie radzi - a najlepiej tam, gdzie się sam wysieje. Mam zwyklaka, A. mollis i naprawdę nie ma u mnie łatwo, natomiast łatwo się rozsiewa. Ale u mnie jest głównie glina.

To jak u mnie, prawie że chwast ogrodowy
beta 13:44, 15 wrz 2020

u mnie też się wysiewa bez problemu, tylko potem przy większych suszach i pod świerkami nie wygląda dobrze...ale zaczynam sciółkować i myślę, ze ta ściółka też będzie trochę wilgoć zatrzymywała i rozłoże na dwa sezony linie kroplującą i zobaczymy

dziś upał...piekna pogoda...dobrze, ze rabaty nie ruszałam, bo teraz latałabym z konefką
ale za to posiałam rzodkiewkę, rukolę, pietruszkę naciową i szpinak i sałatę zimującą...nie lubię pustych skrzynek
beta 13:45, 15 wrz 2020

a dziś na obiad robie flaczki z boczniaków...moz ekogoś zainspiruje...ja np. mam problem z tym ciagłym wymyślaniem co na obiad
Magda70 14:00, 15 wrz 2020

beta napisał(a)
a dziś na obiad robie flaczki z boczniaków...moz ekogoś zainspiruje...ja np. mam problem z tym ciagłym wymyślaniem co na obiad

ja wczoraj mialam flaczki z żołądków
Anda 14:06, 15 wrz 2020

Ja dziś mam obiad wege, czyli quiche z brokułem i kalafiorem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies