Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

basia3012 23:41, 12 lip 2024

Jolu, pełnia lata i pełnia kwitnienia bylin. Widok przepiękny. I ten niebieski kolorek tojadów zachwyca. Czy on rośnie w pobliżu niebieskiej altany?
Jolu, czytałam, ze już upatrzyłaś sobie powojnika. Ja kupowałam chyba w e-clemat.... Ale nie na pewno. U mnie już zaczęły kwitnąć.
Dziewczyny polecały powojniki botaniczne. Czy one czepiają się podpór? Ja mam z botanicznych Arabellę. Nie wykształca wąsów czepnych.
Joku 20:49, 13 lip 2024

Asiu, armagedonu nie było, pada od kilku dni z przerwami. Temperatura znośniejsza, przynajmniej dla mnie. Wytrzymuję do 25 st., powyżej ledwie żyję. Póki co oszczędzam na wodociągach , co tym bardziej cieszy bo jakąś podwyżkę na stronie gminy wyczaiłam.

Basiu, tojad w odległości kilku metrów od szopki więc można przyjąć że nawiązuje do koloru elementów na szopce.
Powojnika upatrzyłam, nawet zakupiłam i już do mnie dotarł. Wybrałam Mme Julia Correvon, kupiłam właśnie w tym miejscu o którym wspominasz. Ma kwiaty, okazało się że już takiego posiadam ale zapomniałam jego nazwy. Rośnie przysłonięty krzewami, bardziej ogląda go sąsiad niż ja. Nic to, mam w takim razie dwa.
Arabellę mam, obojętnie co bym nie zrobiła zawsze leży tak jak jej pasuje. Za nic w świecie nie chce się czepiać. Podobnie, może nieco grzeczniej zachowują się Rooguchi i mandżurski. Do nich mam lepszy dostęp więc i łatwiej przypilnować i w razie potrzeby przywiązać. To są powojniki bylinowe, z botanicznych mam jakiś żółty i on jest samoczepny.
Nie jestem pewna jednak czy do właściwych grup przypisałam moje powojniki, bo podział jest skomplikowany dla mnie .
Wafel 22:34, 13 lip 2024

Jolu podlewanie mnie też cieszy, zwłaszcza osiedlowe rabaty tego deszczu potrzebowały, skarpa to już ledwo zipała. Szkoda tylko że taka ilość wody spadła jednorazowo w ciągu jednego dnia, no ale to nie koncert życzeń Takie polskie lato 25°C dla mnie też najprzyjemniejsze
Magara 23:14, 13 lip 2024

Jola, zajechałam przedwczoraj do Nifry w Górze, zgodnie z Twoją polecajką
Czasu miałam mało, zboczyłam z drogi, bo sobie pomyślałam, że te pół godziny mnie nie zbawi, hehe Tam by można cały dzień spędzić
Obleciałam jak wariatka z jęzorem na plecach cały plac. Chyba ze zmęczenia nic nie kupiłam, ani jednej bylinki Szukałam czegoś w zastępstwie za mojego Jordana, prawie judaszowca avondale do kasy niosłam, ale ostatecznie uznałam, że nie ma co podejmować decyzji na wariata.
Miejsce super, na pewno tam będę wracać przy okazji Dzięki za polecenie

Ewa777 17:09, 14 lip 2024

A gdzie jest ta Góra? Czy to blisko Ciebie, Jolu?
Kordina 17:44, 14 lip 2024

Magara napisał(a)
Jola, zajechałam przedwczoraj do Nifry w Górze, zgodnie z Twoją polecajką ...

Wpisałam Nifry w Górze a tam same testy ciążowe prenatalne, co jest??
Wafel 20:05, 14 lip 2024

Nifra szkółka roślin mi normalnie się pokazuje
Joku 22:57, 14 lip 2024

Lato o jakim pisze Asia wafel też mi bardzo pasuje, mogłoby całe tak wyglądać . Do tego deszcz w regularnych dawkach. Marzenie ...

Skoro o Nifrze piszecie to jest to miejsce w niezbyt dużej odległości ode mnie przy trasie z Wejherowa do Gniewina. Miejscowość Gniewino słynęła przed laty (czasy jeszcze komuny) z lokalizacji elektrowni atomowej z której nic nie wyszło bo ponoć kasy zabrakło. Dziewczynom z pomorskiego pewnie łatwiej będzie zlokalizować. Wielbicielom futbolu może się kojarzyć z Euro i noclegiem dla kilku drużyn piłkarskich biorących udział w meczach. Piłkarze obok tego skupiska krzewów, drzewek i roślin wszelakich prawdopodobnie przejeżdżali nawet ich nie zauważając .

Asia dobrze podpowiada, trzeba w wyszukiwarkę wpisać NIFRA Góra Pomorska.

Na początku miejscówka robiła na mnie wrażenie jak na Magarze, teraz już przywykłam. Czasami coś kupię ale najczęściej tylko popatrzę.

Bożena, testów ciążowych tam raczej nie wytwarzają, ale po sąsiedzku jest sklep z dobrymi wędlinami .
Magara 23:44, 14 lip 2024

Jola, może i ja kiedyś przywyknę Bywam w tej okolicy przelotem jakieś 3-4 razy w roku
Zachwycające "sadzonki" drzewek mają Cena kilka tysi Jak się napatrzysz na te "doniczusie" to głupiejesz
Obecnie żałuję, że nie kupiłam dzwonków Elizabeth Oliver - piękne duże sadzonki były, w doniczkach chyba 2L, za (chyba) 16 zeta. Rok temu kupiłam w podobnej cenie na allegro, mikrusy, nie przeżyły zimy, a takie śliczne są
Ewa777 08:23, 15 lip 2024

A to juz mi o tym miejscu pisałaś Skojarzyłam ze sklepem z dobrymi wędlinami. Może umówimy się jadąc do Ciebie na taka wycieczkę do Nifry.