Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Pokaż wątki Pokaż posty

Znowu na wsi

Wafel 22:02, 07 lip 2024

Jolu za jakim powojnikiem ty się tak uganiasz?
Joku 22:20, 07 lip 2024

Basiu, czy cudeńkami to nie wiem ale na pewno jest gęsto dzięki czemu rzadko pojawiają się chwasty.

Asiu, dużym . Chcę posadzić tak żeby piął się po płocie. Aktualnie rośnie w tym miejscu winnik zmienny. Mam już dość ciągłego przycinania, przyrosty ma chyba 0,5 m na tydzień, ponadto sieje się niemożebnie. Myślę o powojniku Mme Julia Correvon bo on z tych nieco większych. Dobrym zamiennikiem byłby któryś z górskich powojników (c. montana) ale ten prawdopodobnie zmarznie na moim wygwizdowie.
Wafel 22:31, 07 lip 2024

Julia ma piękny kolor
Margo2 00:56, 08 lip 2024

A nie myślałaś o powojniku botanicznym, bo z nimi nie ma żadnych problemów?
Na przykład Powojnik Paul Farges. Na dokładkę pachnie.
Albo powojnik mandżurski?
vita 07:42, 08 lip 2024

Dobry pomysł z powojnikiem botanicznym, chociaż czy nie ma z nim problemów? Mój Paul Farges, rośnie bardzo silnie, a jak daje sobie radę posadzony tuż przy brzozie to nie wiem

Julia piękna, kiedyś miałam, mandżurski byłby chyba najlepszym wyborem
Fotkę usunę
Jola, sadzonkujesz, siejesz? Gdybym miała więcej czasu, ech!
Ewa777 15:09, 08 lip 2024

Bardzo ładny ten powojnik, na którego polujesz. Nie chcesz kupić przez internet?
Joku 17:28, 08 lip 2024

Asiu, też mi się kolor podoba i mniej więcej kolorystycznie pasuje do tego co rośnie w okolicy.

Gosiu, tego Paula brałam pod uwagę ale on jest za duży. Widywałam obrośnięte nim płoty, ładnie wyglądało ale też pewnie musiałabym latać z sekatorem. Mandżurskiego mam, nawet jednego z "własnego chowu" bo znalazłam siewkę. Ale on sam nie chce niczego się uczepić, poza tym jest ciut za mały.

Vita, napisałam już Gosi że boję się jego siły wzrostu. Zdjęcia nie usuwaj, w razie czego zerknę na alternatywne nasadzenia . On się wdrapał bardzo wysoko. Dlaczego Julii już nie masz? Odeszła do lepszego ze światów?
Aktualnie od ponad miesiąca zajmuję się głównie przesiewaniem żwirku z mojej ścieżki . Robota Kopciuszka, ale się zawzięłam żeby pozbyć się ziemi, której mi się tam sporo nasypało. Ciągle mi się sieją różne rośliny, co i rusz trzeba pielić. Po prostu mnie to wkurzało strasznie. Robota niemal na finiszu. Jak skończę będę tak szczęśliwa jak ty po skończonym remoncie.

Ewa, już namierzyłam powojnika w necie, trzeba tylko zamówić i czekać na przesyłkę. Stacjonarnie w okolicy spotkałam chyba tylko w jednym miejscu zabiedzony okaz za cenę większą niż gdybym zamówiła przez internet.
Ewa777 17:49, 08 lip 2024

Ale robotę sobie wymyśliłaś. Nawet nie wyobrażam sobie tego. Jak to przesiewasz?
Jesteś na finiszu, więc efekt już niebawem
Joku 21:12, 08 lip 2024

Wystarczy dobre sito, niezbędne pojemniki, łopatka i wio. Pracę traktuję jako okazję do spalenia kilku niepotrzebnych kalorii . Efekt końcowy mało widoczny.

To jest miejsce dla powojnika, winnik wylatuje. Trzeba tylko go wykopać, co nie będzie takie proste bo tam pełno runianki rośnie. Przez jakiś czas będzie brzydko .

Joku 21:22, 08 lip 2024

Tymczasem w ogrodzie pełnia lata, kolorowo i buszowato . Resztki pierwszego kwitnienia Burgundy Ice. Bardzo lubię aksamit płatków tuż po rozwinięciu kwiatów.

Mój pomidorowy debiut, na razie wygląda nieźle

Zaczynają kwitnąć tojady