Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Pokaż wątki Pokaż posty

Znowu na wsi

Wafel 22:24, 20 lip 2024

Jolu dobrze, że przypomniałaś o cięciu cisów też poleciałam trochę przyciąć za pamięci
Wafel 22:26, 20 lip 2024

Koszmarnie dużo w tym sezonie ślimorów mam wrażenie...
basia3012 06:45, 21 lip 2024

Joku napisał(a)
Obiecywałam obrazki, z tych które zrobiłam niewiele nadaje się do prezentacji. Chyba za późno wzięłam aparat do ręki.

Na tarasie

Lilie drzewiaste, wysokość ok. 2 m, pięknie pachną.

Jolu, jakie masz ciekawe i piękne dekoracje. Bardzo mi się podobają. Zakątki z nimi są takie miłe dla oka.
Gosialuk 12:12, 21 lip 2024

Też się przyłączam do pochwał okolic okołotarasowych. Podoba mi się.
W kwestii ślimaków, to jął Bożenka morduję beż cienia żalu. U mnie w jeden wieczór liczba zabitych dochodzi do 1500. I tak stwierdziłam, że przy tych ilościach, to za mało, bo nie zawsze przecież mogę to uskutecznić. Obowiązkowo muszę sypać granulki, gdzie wszelkie dobro świeżo posadzone.
Joku 12:59, 21 lip 2024

Aniu (Anabuko), Basiu, Gosiu dekoracje dziękują. Lubię takie upiększacze.

Asiu, mnie zostały jeszcze 3 spore stożki, gwie kule i kilka innych iglastych do cięcia. Oraz bukszpany. Ale dla nich musi być odpowiednia pogoda - nie deszcz ani słońce.
Ślimakom pasuje prawdopodobnie nasza deszczowa pogoda. Dlatego sporo ich widać.

Gosiu, 1500 sztuk w jeden wieczór? Dajesz radę? U mnie nie doliczyłabym pewnie do setki osobników, póki co. Ale za parę lat jak się rozmnożą? Wolę nie myśleć. Na szczęście mój ogród nie jest zbyt duży. Wolę jednak zaopatrzyć się w granulki z żelazem.
Basieksp 15:11, 21 lip 2024

Ślicznie masz przy tarasie szczególnie ten rozchodnik mi się podoba, świetnie wygląda w takiej donicy i jeszcze ta gałzka się wplotła do zdjęcia
Joku 21:53, 21 lip 2024

Gałązka się wplotła bo nie chciało mi się ruszyć z fotela .
Joku 21:29, 22 lip 2024

Pogodowo upał odpuścił, bardzo się cieszę bo powyżej 25 st. ruszam się jak mucha w smole. Prognoza pogody się sprawdziła, po południu zaczęło padać. Zdążyłam poprzycinać trochę bylin i wyciąć przekwitnięte kwiaty róż. No i zrobić kilka zdjęć.
Werbena Bamopton na wiosnę obudziła się ku mojemu zdumieniu i ma się całkiem dobrze. W zeszłym roku nie zrobiła na mnie wrażenia, obecnie ma nieco więcej wdzięku. Bardzo filigranowa, kwiatki ledwie widoczne.

Powojniki nadal w dobrej formie

Uległam ogrodowiskowej modzie na dalie chociaż obiecywałam sobie że dalie mnie nie skuszą. Wysiałam nasiona, dobrze wykiełkowały, posadziłam w wolnych miejscach na rabatach i w donicy. Więcej radości z nich mają ślimaki niż ja. Eksperymentu nie będę powtarzać, szkoda zachodu. Kwiaty miały być niby do wazonu a są dla ślimorów . Podobny los spotkał lewkonie.

Joku 21:36, 22 lip 2024

Kalina Watanabe odżyła po sporej porcji deszczu i ładnie kwitnie oraz ma żywozielone listki. Widać że to wilgociolubny krzew a ja go posadziłam w słonecznym miejscu. Nawet podlewanie niewiele mu pomagało.

Tośka narkomanka w kocimiętce

Okolice szopki

Alija 21:40, 22 lip 2024

Hi, hi, ja też uległam tej modzie, chociaż rozum mówił "absolutnie nie", ale dość, więcej tego nie powtórzę.
U nas dziś nadal powyżej 30 stopni, sucho wszędzie, masakra, wszystko wysycha.