Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Pokaż wątki Pokaż posty

Znowu na wsi

Joku 21:40, 18 lip 2024

Obiecywałam obrazki, z tych które zrobiłam niewiele nadaje się do prezentacji. Chyba za późno wzięłam aparat do ręki.

Na tarasie

Lilie drzewiaste, wysokość ok. 2 m, pięknie pachną.

Joku 21:45, 18 lip 2024

Najbardziej kolorowy kawałek ogrodu

Uratowana przed poskrzypką i ślimakami lilia

Powojniki, tego nazwy zapomniałam. Jak sobie przypomnę to uzupełnię.
Odnalazłam nazwę, to Venosa Violacea.

Joku 21:51, 18 lip 2024

Powojnik Prince Charles

Eden Rose postarała się w tym roku

To jest moja hortensja Diamant Rouge, a właściwie 2 sztuki.

Joku 21:58, 18 lip 2024

Cisy do cięcia, kanciki do odświeżenia, niekończąca się praca w ogrodzie. Te ciemne przecinki na trawniku to stado ślimaków zmierzające do stołówki.

Na zielono

Na koniec jeżówki.

Kordina 22:33, 18 lip 2024

Joku napisał(a)

Jolu ogród to wiesz, że masz fajny, ale to ujęcie bardzo mi się podoba, jak angielski ogród i to ostatnie z jeżówkami też świetne
Magara 22:45, 18 lip 2024

Jola, ale łaaaadnie
Ślimaki bij

Zaskoczyłaś mnie powojnikiem, myślałam, że powojnik to maj/czerwiec, a tu niespodzianka. Ten na domku cudny i ten dzwonkowaty też cudny Długo one kwitną?
Wafel 22:46, 18 lip 2024

Przy Eden Rose, pięknej zresztą , co to za fioletowy clematis? Ładny, ciemny, ale żywy odcień fioletu.
Mnie też zachwyca zdjęcie "napuchniętej" rabaty z jeżówkami
Ślimory bez krępacji zasuwają po trawniku, fuj... jak one mnie brzydzą... A kysz!
Diamant Rouge niska, ale sporo kwiatów. Posadzić dwie obok siebie, może to jest rozwiązanie dla mnie
A werbeny jakie wielkie, ładne.
Kordina 23:06, 18 lip 2024

No właśnie, Jolu pliss jeśli jeszcze możesz podpisz pod zdjęciami nazwy clematisów. Też mi się podoba ten fiolecik z cieniowanym środkiem
Ewa777 23:16, 18 lip 2024

Lilia drzewiasta piękna Najbardziej jednak podobaja mi się Twoje lawendy. Kwitną iedalnie
Joku 23:22, 18 lip 2024

Bożenko, nie wiem czy fajny ogród ale dla mnie może być . Z tym angielskim to chyba przesadziłaś .

Magara, z biciem ślimaków mam problem, jakoś nie mogę się przemóc, staram się omijać żeby nie rozdeptać. Chociaż mam przeczucie że nadejdzie moment kiedy będę musiała coś z nimi zrobić.
Powojniki mają różne terminy kwitnienia, zależy od odmiany. U nas najwcześniej bodajże w kwietniu, najpóźniejsze we wrześniu/ październiku. Kwiaty utrzymują się kilka tygodni, co najmniej 2 ale są i takie które potrafią cieszyć oczy ze 3 miesiące.

Asiu, o ślimakach pisałam już Magarze, ja też się ich brzydzę. Skorupkowe według mnie to "aniołki" w porównaniu z golasami. Mam "na stanie" również winniczki. Cały ślimaczy przekrój.
Nazwy powojnika zapomniałam, w rzeczywistości jest nieco jaśniejszy.
Co do hortensji to akurat przypadkowo tak wyszło, początkowy zamysł był inny.

Edit, ten powojnik o który pyta Asia to Venosa Violacea.