Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 20:23, 06 mar 2025

Haniu podczytuje na bieżąco o twoich pracach ogrodowych, pamiętam że zamarznięta ziemia ułatwia tobie wchodzenie na rabaty. Nie mam takich problemów, bo nie mam gliny.
Z kondycją u mnie nie najlepiej. Trochę się dziwię sobie bo przez całą zimę uskuteczniałam spacery z kijkami i bez. Może dystans spacerów był za krótki? Ale jestem dobrej myśli .

Bożenko, no cieszą te drobiazgi, bardzo. Miskantów nie zazdroszczę, a raczej roboty przy nich. Ja mam ich na szczęście niewiele. Swoje pocięłam na "sieczkę" do wyściółkowania truskawek. Ręcznym sekatorem .
Podejrzewam że kondycja nam się poprawi po tygodniu prac ogrodowych . Ja muszę przede wszystkim ćwiczyć skłony i sięganie palcami do ziemi .
Gruszka_na_w... 20:36, 06 mar 2025

Przy pracach ogrodowych wykonuje się takie specyficzne ruchy, które raczej nie występują w takim codziennym, nawet aktywnym życiu. Sporo jest skłonów, wykroków, przysiadów, rozkroków. Stąd pewnie to powiedzenie, że czujemy mięśnie o istnieniu których nawet nawet nie wiedziałyśmy. Mnie kijki pomagają w ćwiczeniu siły ramion.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 22:38, 06 mar 2025

Jola, ależ optymistyczne widoczki W końcu mamy wiosnę - co prawda tylko do poniedziałku, ale zawsze lepiej ciut niż nic
Iryski już masz???
U mnie dopiero jeden kolor dziś pokazał Cieszę się, że jesienią nie zapomniałam dosadzić
pestka56 22:41, 06 mar 2025

Jak miło
hankaandrus_44 09:53, 07 mar 2025

Powitanie ogrodu...też u siebie zrobiłam. Mie mówię o ogrodowych widokach, bo po zimie nic specjalnego , jelenie były, nawet nawóz zostawiły. Trawy wycięłam, jeszcze zostały 2 miskanty.

Zakwasów nie mam, przydały się ćwiczenia z krzesła. Udanego sezonu.
Joku 20:32, 07 mar 2025

Haniu, mnie kijki raczej utrzymują w pionie jako że ciągnie mnie w kierunku ziemi . Ponadto wyraźnie wydłużają dystans marszu. Lubię chodzić chociaż moja wioska już mi się nieco znudziła .

Daga, słoneczko świeci, kwiatki kwitną, jednym słowem idzie ku lepszemu. Od razu humor w rodzinie się poprawił, M udał się do garażu, ja do ogrodu. Oboje nieco sponiewierani ale szczęśliwi . Iryski fajne, pojawiły się niespodziewanie. Mam ich niewiele, trochę wkurzają mnie długie szczypiorki pojawiające się po kwitnieniu.

Kasiu, optymizm w człowieka wstępuje chociaż w prognozach pogody straszą że za długo się nie nacieszymy.

Haniu, powinnam wziąć z ciebie przykład, mnie też by się ćwiczenia przydały ale póki co chęci i motywacji brak.
Jelenie tym razem oszczędziły rośliny, mam nadzieję?
Magara 22:41, 07 mar 2025

Jola, ja za Twoją, chyba zeszłoroczną (?) radą, nowe reticulaty sadziłam tam gdzie mam bodziszki Rozanne - one wszystko zasłonią
Joku 13:07, 08 mar 2025

Też miałam podobne plany w ubiegłym roku ale nie trafiłam na cebulki w jednolitym kolorze. Te sadzone wcześniej niestety straszą szczypiorkami na pustej rabacie.
Ewa777 16:41, 08 mar 2025

Piękna wiosna u Ciebie, Jolu. Śliczne kępki przebiśniegów, cyklamenów. Cieszę się, że ciemierniki się przyjęły.

Jeżeli chodzi o pieczarki, to piekę je 30 minut w 180'C.
vita 18:12, 08 mar 2025

Jola, poletko cyklamenów coraz bardziej rośnie w siłę, piękne! Ja dokupiłam trzy nowe odmiany (na tzw. zimowym głodzie) ale trudno mi jest je utrzymać w dobrej kondycji w doniczkach.
Cieszę się, że ranniki dopisały, jak przylaszczki? Moje siewki Cramer 'sadzą' się po kilka pączków kwiatowych, ale generalnie wszystko jeszcze u mnie śpi.
Napracowałaś się, ale ogród się Tobie odwdzięczy