Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

mirkaka 19:44, 31 paź 2025

Joku napisał(a)]Takim potworem po kilku latach jest jeden okaz żeleźniaka

Masz jeszcze tego żeleźniaka? Niesamowicie się rozrósł, też mam takiego ale u mnie po około 10 latach ma ciągle tylko 2-3 pędy Co robiłaś łże taki wielki?

Joku napisał(a)
Znowu na niebiesko z kocimiętką i szałwią. Trawnik zachwaszczony, czeka na oprysk (nie cierpię, nie wiem czy się doczeka).

I co to za cudna szałwia, piękne kłosy, stoi sztywno U mnie szałwie zanikają, tylko siewki w kostce ładnie rosną

RÓże Elfe masz jeszcze? Moja bardzo łapie mączniaka

I co to jest to piękne żółte kwiecie?

Joku 20:14, 31 paź 2025

Żeleźniak jest, rośnie w tym samym miejscu ale wygląda podobnie jak twój. Pewnie dlatego że rozrosła się śliwa wiśniowa i tuje, po prostu warunki mu się pogorszyły. Mnie on się wcale nie podobał, traktowałam po macoszemu więc pewnie się na mnie zemścił .
Nazw szałwii nie pamiętam, były jakieś niemieckie typu Ostfriesland ale kupowane w ogrodniczym w Redzie . Jakieś jeszcze rosną, po części pozbyłam się ich w czasie gdy niedomagałam i było mi trudno je przycinać.
Elfe dogorywa, w tym roku miała może 50 cm wysokości i jeden kwiatek. Do wykopania na wiosnę. A żółte kwiatki to jakaś margerytka z siewu. Też już jej nie mam.
Jak widać rośliny u mnie lekko nie mają . Zupełnie zmieniły się warunki w ogrodzie, teraz pewnie ze względu na ścisk żaden egzemplarz nie jest zbyt okazały.
Kordina 21:17, 31 paź 2025

Chciałabym, żeby mój różowy żeleźniak osiągnął taki rozmiar, wygląda super ciekawam - jak i kiedy go przycinasz? A w ogrodzie to wiadomo - panta rei (albo rhei )
Joku 21:23, 31 paź 2025

Bożena, taaaki żeleźniak to już przeszłość, teraz ma może 5 pędów. Przycinam różnie, czasem na wiosnę, czasem jesienią. Nie ma reguły. On lubi się siać więc jak nie chce się mieć dużo siewek to im szybciej się zetnie tym mniej roboty w przyszłości .
Kordina 21:55, 31 paź 2025

Dzięki Jolu, no to ja już przycięłam krótko w ramach porządków bylinowych jesiennych